Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Απόψε το μεγάλο συλλαλητήριο στην Λευκωσία


Οι πολίτες καλούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει τις ευθύνες του


Δικαίωση για τους νεκρούς της φονικής έκρηξης της 11ης Ιουλίου, αναμένεται ότι θα ζητήσουν σήμερα χιλιάδες συμπολίτες μας, στο μεγάλο, παγκύπριο συλλαλητήριο, έξω από το Προεδρικό

Η κατάθεση του Προέδρου Χριστόφια, ενώπιον του Πόλυ Πολυβίου την περασμένη Δευτέρα, δεν φαίνεται να κατεύνασε τα πνεύματα. Όπως κατέδειξαν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δημοσιοποίησε χθες η «Σ», 59% δεν κρίνει ικανοποιητικές τις απαντήσεις που έδωσε. Την ίδια στιγμή, παρά την πάροδο δύο μηνών από το τραγικό συμβάν, η λαϊκή οργή φαίνεται να συντηρείται σε υψηλά επίπεδα, αφού περισσότεροι από τους μισούς πολίτες (43,9% σίγουρα και 15,41% μάλλον) επιθυμούν την παραίτηση του Δημήτρη Χριστόφια από το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η δημοτικότητα του Προέδρου τηρείται επίσης σε χαμηλά επίπεδα. Το 46,51% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει πολύ αρνητική γνώμη για το Δημήτρη Χριστόφια, ενώ 26,16% ανέφερε ότι διατηρεί αρνητική γνώμη. Η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί ότι ευθύνες για την έκρηξη στο Μαρί έχει ο ίδιος ο Πρόεδρος, αφού 53,57% δηλώνουν «σίγουρα ναι» και 16,28% «μάλλον ναι».

Θα τα φτιάξουν χωρίς παραίτηση…

Ερωτηθείς, εάν υπάρχει κάποιος τρόπος βελτίωσης του κλίματος που παρουσιάζει η δημοσκόπηση της «Σ», πέραν από την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Διευθυντής του Γραφείου του δήλωσε χθες στο ΣΙΓΜΑ πως υπάρχουν πολλοί τρόποι. Για παράδειγμα, ανέφερε, η ανακοίνωση της σχεδόν συμφωνίας για σύναψη δανείου από τη Ρωσία οδήγησε το Κυπριακό Χρηματιστήριο μερικές μονάδες πάνω.

Σε ερώτηση πώς, όμως, θα αντιστραφεί το κλίμα, όταν ακόμη και ΑΚΕΛικοί να ζητούν όχι μόνο την παραίτηση του Προέδρου, αλλά να δηλώνουν και πως έχει και ευθύνες, ο Χρίστος Χριστοφίδης απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας: «Όταν ο ίδιος ο Πρόεδρος αποδέχτηκε ενώπιον της Επιτροπής θεσμική ευθύνη, όταν ρωτούμε τον κόσμο αν έχει μέρος της ευθύνης ο Πρόεδρος, δεν είναι λογικό να απαντά θετικά;». Το κρίσιμο ερώτημα, ανέφερε, είναι κατά πόσον οι πολίτες πιστεύουν ότι για την έκρηξη ευθύνεται ο Πρόεδρος. Σε περίπτωση που ετίθετο αυτό το ερώτημα, υποστήριξε ότι «μια συντριπτική πλειοψηφία θα απαντούσε αρνητικά», εκφράζοντας την άποψη ότι οι πολίτες αναφέρονταν στον θεσμικό του ρόλο και όχι ότι θεωρούν πως η στάση του ήταν καθοριστικός παράγοντας για την έκρηξη.

«Εμείς έχουμε», υπογράμμισε, «υποχρέωση αλλά και πολλή θέληση να αφουγκραστούμε τον κόσμο, ο οποίος, όντως, νιώθει και αυτήν τη στιγμή πως ένα σύστημα γραφειοκρατίας, το οποίο είχαμε μέχρι σήμερα, έχει οδηγήσει σε ένα αδιέξοδο». Όμως, συμπλήρωσε, «αν θέλουμε να δούμε σφαιρικά τη δημοσκόπηση πρέπει να παρατηρήσουμε ότι ο Πρόεδρος έχει αποδοχή, έστω και οριακά, πέραν του ποσοστού του κόμματος που τον στηρίζει».

Τέλος, ερωτηθείς εάν αναγνωρίζει το γεγονός πως υπάρχει στην κοινή γνώμη πρόβλημα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε πως «υπάρχει ένα ευρύτερο ζήτημα που κάπου πρέπει να βάλουμε μια τελεία». «Δηλαδή», κατέληξε, «υπάρχει μια έντονη πολεμική, πρωτόγνωρη για τα κυπριακά δεδομένα και από κόμματα και από μερίδα των ΜΜΕ και αυτή η κατάσταση δεν βοηθά τον τόπο».

«Δεν είσαι πρόβατο»

Σε αυτό το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα, που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους δύο μήνες, οι πολίτες βγαίνουν για άλλη μια Δευτέρα στους δρόμους. Στο γκρουπ που δημιουργήθηκε στο φέισμπουκ για προώθηση του αποψινού συλλαλητηρίου, στο οποίο μέχρι χθες το απόγευμα είχαν δηλώσει συμμετοχή στις εκδηλώσεις περισσότερα από 7600 άτομα, αναφέρονται τα εξής: «Αν μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου (σ.σ. χθες) δεν έχει παραιτηθεί, στις 12 Σεπτεμβρίου όλη η Κύπρος θα βρίσκεται σε διαδήλωση έξω από το Προεδρικό, στη μεγαλύτερη διαδήλωση που γνώρισε ποτέ η πατρίδα μας».

Υπογραμμίζεται ότι «η θυσία των 13 παλικαριών μας στο Μαρί δεν θα ξεχαστεί, δεν θα την αφήσουμε να ξεχαστεί». «Κύπριε, απέδειξες ότι δεν είσαι πρόβατο. Απέδειξες στον εαυτό σου, στους υβριστές σου, στους εχθρούς σου και στους ξένους πως δεν είσαι ένας καλοπερασάκιας, ένας καναπεδάκιας, ένας ωχαδερφιστής. Απέδειξες πως ενδιαφέρεσαι για τους συμπολίτες σου, αγωνιάς για το μέλλον της χώρας σου, οργίζεσαι με την κατάντια της πατρίδας σου και αγανακτείς με την ανασφάλεια στην οποία μας έριξαν», αναφέρεται περαιτέρω.

Οι πολίτες επιθυμούν να διευκρινίσουν ότι, παρά την όποια κινητοποίηση μη ανεξάρτητων οργανωμένων συνόλων και κομμάτων, η αποψινή εκδήλωση θα διατηρήσει τον υπερκομματικό της χαρακτήρα. «Καλούμε όλο το λαό, μέλη κομμάτων και μη, ψηφοφόρους και μη ψηφοφόρους, ενταγμένους και ανέντακτους πολίτες, όλους όσοι τους καίει η επιθυμία για δικαίωση των 13 νεκρών και για παραίτηση του Προέδρου Χριστόφια, να συνενωθούν μαζί μας στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και οργής τη 12η Σεπτεμβρίου. Χωρίς κομματικά λάβαρα και σύμβολα ή οτιδήποτε άλλο διχάζει τον κόσμο», αναφέρει σχετική ανακοίνωση, στην οποία τονίζεται ότι η ενότητα του λαού είναι πολύτιμη.

Πορείες από παντού

Όλες οι παράλληλες εκδηλώσεις που σχεδιάζονται από διάφορες ομάδες, έχουν κατάληξη στο Προεδρικό Μέγαρο, γύρω στις 9 το βράδυ. Ο κόσμος που δεν επιθυμεί να συμμετάσχει στις πορείες, μπορεί να προσέρχεται στο χώρο του Προεδρικού από τις 7.30. Στη Λευκωσία θα υπάρξει συγκέντρωση στις 8.00 στην Πλατεία Ελευθερίας και στις 8.30 θα γίνει ειρηνική πορεία, με κατάληξη το χώρο του Προεδρικού.

Από την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου προγραμματίζεται αυτοκινητοπομπή προς τη Λευκωσία, η οποία θα ξεκινήσει από την Πλατεία Αγίου Γεωργίου στις 6 το απόγευμα και θα περάσει από τη Σωτήρα, το Φρέναρος και το Λιοπέτρι, καταλήγοντας στον αυτοκινητόδρομο Αγίας Νάπας-Λάρνακας. Από την επαρχία Λεμεσού θα ξεκινήσει λεωφορείο από τον Άγιο Γεώργιο Χαβούζας, στις 6.00 το απόγευμα, ακολουθούμενο από μικρή αυτοκινητοπομπή. Πομπή θα υπάρξει και από τη Λάρνακα, στις 6.30, από το νέο ΓΣΖ.

Εκδήλωση διοργανώνεται και έξω από την Κυπριακή Πρεσβεία στην Αθήνα, στις 8 το βράδυ. Η Πρεσβεία βρίσκεται στη διεύθυνση Ξενοφώντος 2Α στο Σύνταγμα.

Έκκληση για παρουσία των μελών της στις σημερινές εκδηλώσεις εξέδωσε η ΦΕΠΑΝ, καθώς και το ΕΛΑΜ.

Πηγή: SigmaLive

Δεν υπάρχουν σχόλια: