Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Υδράργυρος σφράγισε τον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στο Μετρό Θεσσαλονίκης μετά από τον εντοπισμό ποσότητας υδραργύρου στο σταθμό της Βενιζέλου...

της Κάτιας Γερακαρίτου

Ανησυχία έχει προκαλέσει η είδηση για τον εντοπισμό ποσότητας υδραργύρου στο σταθμό του Μετρό στην οδό Βενιζέλου, που είχε ως αποτέλεσμα να σφραγιστεί το εργοτάξιο εδώ και λίγες ημέρες.

Η ποσότητα του υδραργύρου, που εκτιμάται, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, ότι είναι περίπου στα 300 γρμ. σε συμπαγή μορφή, βρέθηκε πριν από σχεδόν ένα μήνα σε βάθος περίπου 5 μέτρων. «Δεν ξέρουμε πόσο περιέχει ακόμα, μπορεί να είναι και τεράστια ή να είναι μόνο αυτή η ποσότητα» τόνισε στη Voria.gr ο πρόεδρος των εργαζομένων στην κατασκευάστρια κοινοπραξία Χάρης Κυπριανίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για το θέμα έγινε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία έδωσε εντολή και σφραγίστηκε ο χώρος.
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, μόλις ενημερώθηκε για την εύρεση του υλικού η κατασκευάστρια κοινοπραξία ΑΕΓΕΚ-Impregilo-Seli-Ansaldo άμεσα ενεργοποιήθηκε και προέβη στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να απομακρυνθεί ο υδράργυρος.

Με ευθύνη της κοινοπραξίας ανατέθηκε στην εξειδικευμένη και πιστοποιημένη εταιρεία InterGeo, το έργο για την απομάκρυνση του υδραργύρου. Ήδη έχουν ληφθεί δείγματα για μέτρηση στον αέρα. Η αρμόδια εταιρεία InterGeo αναμένεται έως αύριο να καταθέσει το σχέδιο διαχείρισης στην κοινοπραξία και αυτή με τη σειρά της στην Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία θα δώσει το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Στο συγκεκριμένο εργοτάξιο δούλευαν περίπου 110 άτομα, τα οποία θα υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις, ώστε να διαπιστωθεί εάν έχουν προσβληθεί από το χημικό στοιχείο. Ήδη σε περίπου 50 άτομα που βρίσκονταν πιο κοντά στο σημείο που βρέθηκε ο υδράργυρος σήμερα έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις και αύριο θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι.

Άγνωστο, ωστόσο, παραμένει για ποιο λόγο τόσο η Αττικό Μετρό, όσο και η κοινοπραξία δεν ενημερώθηκαν άμεσα από την 9η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, που επιβλέπει στο σημείο τις αρχαιολογικές ανασκαφές. Μάλιστα για την εύρεση του υλικού όλοι οι εμπλεκόμενοι ενημερώθηκαν μόλις την περασμένη Τρίτη. Όπως σημείωσε πάντως ο πρόεδρος των εργαζομένων, ερευνάται κατά πόσο κάποιοι γνώριζαν για τον υδράργυρο και γιατί δεν ενημέρωσαν αρμοδίως. Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανίδη, «οι εργαζόμενοι που δούλευαν στο σταθμό της Βενιζέλου, είτε δεν γνώριζαν για το περιστατικό, είτε το είχαν περάσει για ασήμι».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αττικό Μετρό σημειώνει ότι υπεύθυνη για την ασφάλεια των εργαζομένων στα εργοτάξια είναι η κοινοπραξία, ενώ αφήνει αιχμές για ευθύνες των υπευθύνων του υπουργείου Πολιτισμού, στο συγκεκριμένο σταθμό, οι οποίοι επέβλεπαν τις αρχαιολογικές ανασκαφές. Στο συγκεκριμένο εργοτάξιο ήταν εργάτες της Κοινοπραξίας και την ευθύνη για τα σκάμματα την έχει η αρχαιολογία.

Voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: