Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Οι πρόγονοί μας ζευγάρωναν με Νεάντερταλ και Ντενίσοβανς


Οι πρόγονοι των σύγχρονων ανθρώπων ζευγάρωναν με Νεάντερταλ και Ντενίσοβανς σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα

Γενετικά ίχνη υβριδισμού παρατηρούνται σε πολλά σημεία του πλανήτη

Με Νεάντερταλ και Ντενίσοβανς (γενετικούς ξαδέλφους των πρώτων) ζευγάρωναν οι πρόγονοι των σύγχρονων ανθρώπων καταδεικνύει έρευνα, η οποία βασίστηκε στην ανάλυση γενετικού υλικού ανθρώπων που ζουν στη Νοτιοανατολική Ασία.

Σύμφωνα με τον Ματίας Γιάκομπσον από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα και τον φοιτητή Πόντους Σκόγκλουντ, διαδικασίες υβριδισμού εντοπίστηκαν σε διάφορα σημεία της εξέλιξης και τα γενετικά ίχνη του παρατηρούνται σε πολλά σημεία του πλανήτη.
Οπως φαίνεται από τα στοιχεία της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της επιθεώρησης PNAS, κάποια στοιχεία του γονότυπου περίπου 1.500 ανθρώπων από ολόκληρο τον κόσμο είναι κοινά με τις γενετικές ακολουθίες που παρατηρούνται στα γονιδιώματα των Νεάντερταλ και των Ντενίσοβανς.

Σύμφωνα με τον Ματίας Γιάκομπσον: "Πιθανότατα θα ανακαλύψουμε αρκετές περιπτώσεις υβριδισμού. Προηγούμενες έρευνες έχουν εντοπίσει δύο τέτοιες περιπτώσεις υβριδισμού ανάμεσα στους προγόνους του σύγχρονου ανθρώπου και αντιπροσώπους άλλων ομάδων, όπως οι Νεάντερταλ.

Υπήρξαν περιπτώσεις υβριδισμού με τους Νεάντερταλ, μετά τη μετακίνηση των προγόνων του Homo Sapiens από την Αφρική, καθώς και υβριδισμός ανάμεσα σε Ντενίσοβανς και τους προγόνους των κατοίκων της Ωκεανίας. Οι γενετικές διαφορές ανάμεσα στους Ντενίσοβανς και τους Νεάντερταλ είναι τόσο μικρές, όσο οι μέγιστες διαφορές που μπορούν να εντοπιστούν ανάμεσα στους σύγχρονους ανθρώπους".

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: