Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Ολοταχώς προς το δημοψήφισμα, παρά τις διαφωνίες


Ο Γιώργος Παπανδρέου κατάφερε να αποσπάσει την υποστήριξη του υπουργικού συμβουλίου για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την νέα δανειακή σύμβαση στην μαραθώνιο συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, «το υπουργικό συμβούλιο εξέφρασε τη στήριξή του. Το δημοψήφισμα θα γίνει το συντομότερο δυνατό, αμέσως μετά τη διαμόρφωση των βασικών σημείων της συμφωνίας στήριξης» της Ελλάδας.

Κατά την αποχώρησή τους, ορισμένοι υπουργοί της κυβέρνησης ανέφεραν πως άσκησαν κριτική για την απόφαση της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, όμως αποφάσισαν να στηρίξουν της κυβέρνηση.
Χθες, Τρίτη, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επέκριναν την απόφαση του πρωθυπουργού να προκηρύξει δημοψήφισμα, ενώ η Μιλένα Αποστολάκη ανακοίνωσε ότι γίνεται ανεξάρτητη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, ο Γ. Παπανδρέου υπερασπίστηκε την επιλογή του και επέμεινε σε αυτήν, λέγοντας μεταξύ των άλλων ότι το δημοψήφισμα αποτελεί βασική προεκλογική αρχή της κυβέρνησης και ότι οι λυσσαλέες αντιδράσεις έχουν σκοπό την υπονόμευση του δικαιώματος έκφρασης του λαού.

«Οσοι έπαιξαν τα λεφτά τους στη χρεοκοπία έχασαν και τα πόνταραν στη δραχμή. Ολοι αυτοί φοβούνται το λαό και την ετυμηγορία του. Προσπαθούμε να καθαρίσουμε τον τόπο από τη δυσωδία και τα συμφέροντα και δεν θα το βάλουμε κάτω», είπε ο κ. Παπανδρέου. Απέρριψε και πάλι το ενδεχόμενο εκλογών λέγοντας ότι θα ισοδυναμούσε με αποφυγή ευθυνών και «θα συρόμασταν σε κατάσταση χρεοκοπίας», ενώ είπε ότι είχε ενημερώσει τους εταίρους για το δημοψήφισμα και δήλωσε ότι θα το στηρίξουν.

Σε ό,τι αφορά την κρίσμη συνάντηση του G20 ο Πρωθυπουργός είπε ότι περιμένει ένα μήνυμα για τη διασφάλιση της Δημοκρατίας και για το ότι είναι υπεράνω των ορέξεων των αγορών, ενώ σε ότι αφορά τα διλημματα του δημοψηφίσματος, τόνισε ότι θα εκφράσουν το ναι ή όχι στη σύμβαση, ναι ή όχι στην Ευρώπη και ναι ή όχι στο ευρώ.

Με αφορμή τις επανερχόμενες συζητήσεις στο θέμα της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, ο Πρωθυπουργός είπε ότι ο ίδιος πρώτος την επιδίωξε και την αρνήθηκε η ΝΔ και η Αριστερά, ενώ κατηγόρησε τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικότερα την Δημοκρατική Συμμαχία της κυρίας Μπακογιάνη και τον ΛΑΟΣ για θεσμική εκτροπή, επειδή προτρέπουν βουλευτές του ΠαΣοΚ να μην δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Επιφυλάξεις υπουργών

Σύμφωνα με πληροφορίες, έντονες επιφυλάξεις διατύπωσε κατά τη συνεδρίαση ο Ανδρέας Λοβέρδος. Συγκεκριμένα, φέρεται να διερωτήθηκε πώς μπορεί να γίνει δημοψήφισμα με ένα θεμελιώδες ερώτημα που θα δεσμεύσει τη χώρα για τα επόμενα 30 χρόνια και επιφυλάχθηκε για την τελική του τοποθέτηση, αφού πρώτα γίνει γνωστό το ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες.

Κριτική ήταν και η στάση της Αννας Διαμαντοπούλου, η οποία φέρεται να ζήτησε διευκρινίσεις για την πολιτική σκοπιμότητα που εξυπηρετεί η επιλογή του δημοψηφίσματος στην παρούσα φάση. Μάλιστα η υπουργός Παιδείας φέρεται να είπε ότι η απόφαση για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος θα έπρεπε να είχε ληφθεί από την κυβερνητική επιτροπή και να είχε οργανωθεί η υποστήριξη αυτής της απόφασης.

Δυσαρέσκεια εξέφρασε και ο Κώστας Σκανδαλίδης, θέτοντας θέμα έλλειψης ενημέρωσης των μελών της κυβέρνησης για το δημοψήφισμα. Θα έπρεπε να είμαστε ενημερωμένοι για να πάμε ομογενοποιημένα και όχι αιφνιδιασμένοι, φέρεται να τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος τάχθηκαν οι κύριοι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Χρήστος Παπουτσής, Δημήτρης Ρέππας και Πάνος Μπεγλίτης.

Πηγή: The Insider

Δεν υπάρχουν σχόλια: