Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Εκκενώθηκε η Νομική



Επιτεύχθηκε τελικά συμφωνία για την εκκένωση του κτηρίου της Νομικής από τους μετανάστες απεργούς πείνας, οι οποίοι αποχώρησαν τις πρώτες πρωινές ώρες για να μετεγκατασταθούν, για χρονικό διάστημα 15 ημερών, στο κτήριο που είχε προταθεί από την πρυτανεία του Πανεπιστημίου, στη συμβολή των οδών Ηπείρου και Πατησίων.

Η εκκένωση ξεκίνησε γύρω στις 3:30, με τους μετανάστες να ακολουθούν τη διαδρομή Σόλωνος-Ιπποκράτους-Ακαδημίας με τελικό προορισμό την Πατησίων, όπου βρίσκεται το κτήριο που θα τους φιλοξενήσει για το προσεχές διάστημα.

Μεταξύ των όρων της συμφωνίας είναι ότι οι μετανάστες θα φιλοξενηθούν στο νέο κτήριο για διάστημα όχι μεγαλύτερο των 15 ημερών, η παρουσία της αστυνομίας θα είναι σε κάποια απόσταση, διακριτή σε σχέση με το κτήριο και ο αριθμός των αλληλέγγυων στους μετανάστες θα είναι περιορισμένος.


Για απόψε τουλάχιστον οι μετανάστες απεργοί πείνας θα εγκατασταθούν στο ισόγειο του κτηρίου και οι αλληλέγγυοι θα βρίσκονται στον κήπο.

Η αστυνομία καθ' όλη τη διάρκεια της μετακίνησης των μεταναστών από τη Νομική στο κτήριο θα παρακολουθεί διακριτικά.

Γ.Πεταλωτής: Διασφαλίσαμε ειρηνική έξοδο και τον τερματισμό της κατάλυσης του ασύλου

«Από την αρχή της κατάληψης της Νομικής Σχολής από ομάδα μεταναστών, καταγγείλαμε ότι κάποιοι επιχειρούν εκμεταλλευόμενοι τους ίδιους τους μετανάστες να οδηγήσουν σε αδιέξοδες καταστάσεις για δικά τους οφέλη» δήλωσε στη Βουλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής.

«Η κυβέρνηση με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα υπερασπιζόμενη την έννομη τάξη και το κράτος δικαίου διασφάλισε την ειρηνική και ασφαλή έξοδο της ομάδας αυτής από το Πανεπιστήμιο και τον τερματισμό της κατάλυσης του ασύλου», τόνισε ο κ. Πεταλωτής, προσθέτοντας με νόημα ότι «η πλήρης εφαρμογή του νόμου για την μετανάστευση που πρόσφατα έφερε στην Βουλή του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θεσπίζοντας το πιο σύγχρονο, προοδευτικό και αποτελεσματικό πλαίσιο της Ευρώπης, αποτελεί την αυτονόητη συνέχεια».

Ο κ. Πεταλωτής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο σημαντικό, όπως είπε, ρόλο των πανεπιστημιακών αρχών, οι οποίες «προασπίζοντας το πανεπιστημιακό άσυλο, συνέβαλαν στο να αποτύχουν τα σχέδια αυτών που είχαν επιλέξει να δημιουργήσουν εστίες βίας και έντασης στη χώρα μας».

ΣΥΡΙΖΑ: Θα συνεχίσουμε τον αγώνα στο πλάι των μεταναστών

Η ασφαλής μεταφορά των μεταναστών απεργών πείνας σε άλλο χώρο και η αποδοχή από τις εισαγγελικές αρχές των όρων που οι ίδιοι έθεταν, αποτελεί μια πρώτη δικαίωση των ίδιων αλλά και του κινήματος συμπαράστασης στο δίκαιο αγώνα τους, εκτιμά σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και χαρακτηρίζει απολύτως θετικό το «ότι τελικώς δεν επικράτησαν ακραίες φωνές που επιζητούσαν τη σύγκρουση και την κατάλυση του πανεπιστημιακού ασύλου».

Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, ο αγώνας των απεργών πείνας, ο οποίος συνεχίζεται, ανέδειξε με το πιο έντονο τρόπο τα προβλήματα των μεταναστών και των προσφύγων, αλλά και την έλλειψη μιας ουσιαστικής μεταναστευτικής πολιτικής εκ μέρους των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών.

Καταλήγοντας, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι «από θέση ευθύνης αλλά και υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα συνεχίσει να αγωνίζεται στο πλάι των μεταναστών ενάντια σε κάθε είδους εκμετάλλευση που υφίστανται και για την ομαλή ένταξη τους στην ελληνική και ευρωπαϊκή κοινωνία».

ΚΝΕ: Κατάπτυστη η απόφαση της πρυτανείας

«Η εξέλιξη με την αποχώρηση των μεταναστών από τη Νομική δεν εξαφανίζει τις ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που πρέπει να ικανοποιήσει άμεσα τα αιτήματα των μεταναστών», σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η ΚΝΕ

Η Νεολαία του ΚΚΕ καταγγέλλει γενικότερο σχέδιο την κυβέρνησης για την εγκατάσταση της αστυνομίας μέσα στις σχολές, «ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει και να καταλύει το άσυλο», κατηγορώντας παράλληλα ΝΔ και ΛΑΟΣ ότι δίνουν μαχητική στήριξη σε αυτούς τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, ενώ χαρακτηρίζει «βούτυρο στο ψωμί» αυτών των σχεδιασμών τη στάση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ανακοίνωσή της η ΚΝΕ κάνει λόγο για κατάπτυστη απόφαση της πρυτανείας για άρση του ασύλου και καλεί τη νεολαία, τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, «να μη νομιμοποιήσουν την καταστολή του αστικού κράτους και των μηχανισμών του, να μπουν εμπόδιο σε αυτούς τους σχεδιασμούς καθώς και να βγάλουν συμπεράσματα από το καλοστημένο σχέδιο που στήθηκε στη Νομική από εχθρούς και δήθεν φίλους των μεταναστών και είχε ως αποτέλεσμα την καλλιέργεια συντηρητικών και ρατσιστικών αντανακλαστικών και την υπονόμευση του πανεπιστημιακού ασύλου».

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: