Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Διώξεις κατά ελβετικού οίκου για τη δημοπρασία του οκτάδραχμου


Πρόκειται για σπάνιο αρχαίο ελληνικό νόμισμα του 480 π.Χ., όπως αποκάλυψε η “Μ” τον Οκτώβριο του 2009.

Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

Αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες είναι οι υπεύθυνοι ελβετικού οίκου δημοπρασιών στη Ζυρίχη, από τον οποίο δημοπρατήθηκε με διαδικτυακή διαδικασία σπάνιο αρχαίο ελληνικό νόμισμα του 480 π.Χ., όπως αποκάλυψε η “Μ” τον Οκτώβριο του 2009.

Η εισαγγελέας Σερρών άσκησε σε βάρος τους ποινικές διώξεις για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος με την επιβαρυντική περίπτωση που αφορά αρχαία αντικείμενα, απόπειρα διάθεσής του και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Η δικογραφία στην Εισαγγελία Σερρών διαβιβάστηκε τον Ιανουάριο του 2010 από το τμήμα δίωξης αρχαιοκαπηλίας της ασφάλειας Θεσσαλονίκης, καθώς οι αστυνομικοί διαπίστωσαν πως το αρχαίο νόμισμα δημοπρατούνταν από τον ελβετικό οίκο, ενώ οι ίδιοι είχαν πληροφορίες πως μήνες νωρίτερα κυκλοφορούσε στην αγορά των αρχαιοκαπήλων. 


Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, το νόμισμα βρέθηκε από αρχαιοκάπηλους στην περιοχή των Σερρών και στη συνέχεια προωθήθηκε από αγνώστους στο εξωτερικό, ενώ τα στοιχεία συνοδεύονται και από φωτογραφία του που λήφθηκε πριν από την παράνομη εξαγωγή του. Μάλιστα, παρότι η δημοπρασία δεν είχε ολοκληρωθεί, ενημερώθηκαν άμεσα οι αρχές της Ιντερπόλ.

Από την περίοδο εκείνη βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια των αρχών του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού για επαναπατρισμό του νομίσματος στη χώρα μας, δεδομένου ότι πρόκειται για προϊόν αρχαιοκαπηλίας. Μάλιστα, παρότι το νόμισμα πουλήθηκε αντί του ποσού των 116.500 ελβετικών φράγκων (την περίοδο εκείνη περίπου 77.000 ευρώ), δεσμεύτηκε από τις ελβετικές διωκτικές αρχές μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επιστροφής του.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Σερρών Ιωάννα Κατσή άσκησε ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για παράνομη ανασκαφή και υπεξαίρεση, που αφορά όσους το βρήκαν, παράνομη εξαγωγή αρχαίων, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, για όσους το πούλησαν στον οίκο δημοπρασιών, αλλά και τα τρία κακουργήματα που αναφέρονται στους υπεύθυνους του οίκου. Ήδη άλλωστε έχει ζητηθεί με δικαστική συνδρομή η επιστροφή του και οι διαδικασίες είναι σε εξέλιξη.

Το αρχαίο νόμισμα θεωρείται ιδιαίτερα σπάνιο, καθώς πρόκειται για οκτάδραχμο, του οποίου η κοπή χρονολογείται στα 480 π.Χ. Όπως εξηγούνταν και στην ιστοσελίδα, όπου έγινε η δημοπρασία, “προφανώς είναι μοναδικό και αδημοσίευτο”.

Ανήκει στο βασίλειο της Βισαλτίας και επισημαίνεται η εκτίμηση πως κόπηκε από έναν δυνάστη με το όνομα Μοσσής. “Είναι θέαμα μοναδικής σημασίας και εντύπωσης για τις τεχνικές της περιόδου που ίσχυαν”, αναφερόταν χαρακτηριστικά στη σημείωση των δημοπρατών που συνόδευε το συγκεκριμένο νόμισμα.

Την εξέλιξη της συγκεκριμένης δημοπρασίας εντόπισαν έλληνες αστυνομικοί ύστερα από καταγγελία που είχαν. Αυτό που αρχικά είχε προκαλέσει εντύπωση και επιβεβαίωνε τη σπανιότητα του νομίσματος ήταν ότι η τιμή εκκίνησής του στη δημοπρασία που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο 2009 και ολοκληρώθηκε στις 8 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου ήταν 80.000 ελβετικά φράγκα (52.700 ευρώ), ενώ η εκτίμηση της αξίας του υπολογίζεται από τους δημοπράτες μεταξύ 100.000 και 125.000 φράγκων (65.800 έως 82.300 ευρώ).

Την ίδια ώρα οι τιμές των άλλων ελληνικών αρχαίων νομισμάτων της ίδιας σειράς που δημοπρατούνται στην ίδια διαδικασία κυμαίνονται από 2.000 έως 10.000 ελβετικά φράγκα και ορισμένα μόνον φτάνουν έως τα 35.000.

Πηγή: Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια: