Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Το αιγυπτιακό τσακάλι είναι... λύκος


Στις αρχαίες αιγυπτιακές τοιχογραφίες, ο θεός Aνουβις που ταυτίζεται με τη μετά θάνατον ζωή και τη μετενσάρκωση, απεικονίζεται ως άνθρωπος με κεφάλι τσακαλιού.

Επιστήμονες υποστηρίζουν τώρα επικαλούμενοι νέες γενετικές αναλύσεις ότι το αιγυπτιακό τσακάλι είναι στην πραγματικότητα... λύκος και μάλιστα το μοναδικό μέλος του γένους των γκρίζων λύκων που ζει στην Αφρική.

Δηλώνοντας έκπληκτοι και οι ίδιοι με τη διαπίστωσή τους, ερευνητές από την Οξφόρδη και το Πανεπιστήμιο του Όσλο τον βάπτισαν «αφρικανικό λύκο». Όπως λένε, γενετικά συνδέεται με το λύκο των Ιμαλαΐων. «Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας όταν βρήκαμε DNA λύκου που δεν ταυτιζόταν με οτιδήποτε υπάρχει στη διεθνή τράπεζα γονιδιακών δεδομένων», λέει ο Δρ. Ιλάι Ρούνες.


Τα γενετικά δεδομένα «μαρτυρούν» επίσης την αρχαία καταγωγή του αιγυπτιακού τσακαλιού-λύκου. Οι ερευνητές μάλιστα πιστεύουν ότι το ζώο αυτό είναι ίσως αρχαιότερο και από τα γνωστά είδη λύκων του βορείου ημισφαιρίου, όχι όμως και από το λύκο της Αιθιοπίας.

Όπως αναφέρουν στην έκθεσή τους, ο ινδικός λύκος, ο λύκος των Ιμαλαΐων και το αφρικανικό «τσακάλι» διαχωρίστηκαν από τον γκρίζο λύκο - που ζούσε στην Αφρική ακόμη και πριν από περίπου τρία εκατομμύρια χρόνια- πριν αυτός μετακινηθεί βόρεια, προς την Ευρώπη, τη βόρεια Ασία και την αμερικανική ήπειρο, όπου και διαιρέθηκε σε νέα υποείδη.

Επιπτώσεις στις προσπάθειες προστασίας

Μέχρι σήμερα, το αιγυπτιακό τσακάλι θεωρούνταν υποείδος του χρυσού τσακαλιού, το οποίο θεωρείται μεν σπάνιο, αλλά όχι και απειλούμενο. Στον απόηχο αυτής της αποκάλυψης ωστόσο, οι επιστήμονες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο το αιγυπτιακό τσακάλι-λύκος να είναι απειλούμενο.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Public Library of Science ONE, «το μοναδικό είδος γκρίζου λύκου που ζει στην αφρικανική ήπειρο αποτελεί ένα ‘αίνιγμα’ και θα πρέπει επειγόντως να καθοριστεί το καθεστώς διατήρησής του», δηλαδή να αποφασιστεί εάν είναι απειλούμενο ή όχι προκειμένου να γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις για την προστασία του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1880, ο εξελικτικός βιολόγος Τόμας Χάξλεϊ έγραφε ότι τα χρυσά τσακάλια της Αιγύπτου έχουν «ύποπτη ομοιότητα» με τους γκρίζους λύκους. Παρόμοιες αμφιβολίες διατυπώθηκαν και τον 20ό αιώνα από αρκετούς επιστήμονες που μελέτησαν κρανία του τσακαλιού-λύκου.

«Ο εντοπισμός ενός λύκου στην Αφρική δεν αποτελεί σημαντική είδηση μόνο για όσους ενδιαφέρονται για τη διατήρηση των ειδών, αλλά εγείρει και συναρπαστικά ερωτήματα βιολογικής φύσεως για την εξέλιξη του νέου αφρικανικού λύκου», λέει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Ντέιβιντ Μακντόναλντ.

Οι ερευνητές δεν αποκλείουν τώρα το αιγυπτιακό τσακάλι να μετονομαστεί και επίσημα σε αφρικανικό λύκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: