Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

21 νέα σχολεία στην Κεντρική Μακεδονία



ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Με 21 σχολικές μονάδες «προικοδοτεί» ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με στόχο την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών για τους χιλιάδες μαθητές της περιοχής. Τα νέα διδακτήρια, εκ των οποίων τα 10 για το νομό Θεσσαλονίκης, αναμένεται να παραδοθούν το αργότερο έως τα μέσα του 2012, ενώ σε φάση μελέτης βρίσκονται 37 ακόμη έργα από την Κρύα Βρύση και τη Βέροια μέχρι τη Χαλκιδική.

Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, τα προβλήματα σχολικής στέγης παραμένουν έντονα, ειδικά στο νομό Θεσσαλονίκης, όπου τα μαθήματα εξακολουθούν να γίνονται σε αίθουσες - κλουβιά χωρισμένες με γυψοσανίδες, σε προκάτ χώρους διδασκαλίας ακόμη και σε κοντέινερ, με αποτέλεσμα αρκετοί μαθητές να παρακολουθούν την εκπαιδευτική διαδικασία ακόμη και σε τμήματα των 27 και των 30 ατόμων.

Ο ΟΣΚ, με το πρόγραμμα δράσεων που υλοποιεί, φιλοδοξεί μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να παραδοθούν 21 νέα διδακτήρια στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (πρόκειται για συμβατικά έργα, εκ των οποίων τα τέσσερα αφορούν προγραμματικές συμβάσεις με τους ΟΤΑ και είναι συνολικού προϋπολογισμού 7.352.534 ευρώ), δίνοντας μια μικρή «ανάσα» στα εκτεταμένα προβλήματα σχολικής στέγης που έχουν «στοιχειώσει» την καθημερινότητα των μαθητών. 

Με βάση τον προγραμματισμό, τα νέα διδακτήρια που κατασκευάζονται αφορούν την αποπεράτωση νηπιαγωγείων, δημοτικών, λυκείων και ΤΕΕ για την κάλυψη αναγκών από το Κιλκίς και τις Σέρρες έως τα Μουδανιά και τον Πολύγυρο. Σε επίπεδο νομού Θεσσαλονίκης ο προγραμματισμός αφορά την αποπεράτωση 10 νέων διδακτηρίων στις περιοχές της Νεάπολης, των Συκεών, της Θέρμης, των Πεύκων, της Πυλαίας, του Λαγκαδά, του Ευόσμου, του Θερμαϊκού και του Εχεδώρου.

Ηδη, πάντως, παραδόθηκαν πρόσφατα σε χρήση συνολικά 30 σχολεία, από την Εδεσσα και το Κιλκίς μέχρι τη Μίκρα και την Καλλικράτεια, ενώ η ΟΣΚ ΑΕ προγραμματίζει την υποβολή για ένταξη στο ΕΣΠΑ επιπλέον 46 έργων, συνολικού προϋπολογισμού 115 εκατ. ευρώ στις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Θεσσαλίας και Πελοποννήσου.

Προς δημοπράτηση

Βάσει του ίδιου προγραμματισμού, οχτώ έργα είναι προς δημοπράτηση. Ειδικότερα, αυτά αφορούν την κατασκευή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πολίχνης, του κλειστού Γυμναστηρίου Πολίχνης, του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μενεμένης, του 11ου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Αμπελοκήπων, του 2ου Νηπιαγωγείου Λαγκαδά, του 2ου ΤΕΕ Κιλκίς, καθώς επίσης προσθήκη στο 1ο ΓΕΛ Κιλκίς και προσθήκη τριών αιθουσών και αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς.

Παράλληλα, σε φάση μελέτης βρίσκονται συνολικά 37 έργα (τα 13 αφορούν το νομό Θεσσαλονίκης) από την Κρύα Βρύση και τη Βέροια μέχρι τη Χαλκιδική. Τα προτεινόμενα έργα αφορούν την κατασκευή δομών τόσο για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αν και στην πλειοψηφία τους πρόκειται για νηπιαγωγεία και δημοτικά.

Ειδικά, πάντως, για τη Θεσσαλονίκη προβλέπεται και η αποπεράτωση 16 νέων σχολείων, προϋπολογισμού 89,10 εκατ. ευρώ μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ),τα οποία θα κατασκευαστούν στην Πυλαία, στην Πολίχνη, στην Ευκαρπία, στο Ωραιόκαστρο, στο Λαγκαδά, στη Μίκρα, στους Αμπελόκηπους, στο Πανόραμα, στην Καλαμαριά, στα Πεύκα και στις Συκιές. Τα σχολεία αυτά προβλέπεται ότι θα έχουν περατωθεί μέχρι το Σεπτέμβριο του 2013.

Απόκτηση γης

Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκονται οι ενέργειες για την απόκτηση γης (από την επιλογή του οικοπέδου έως την πληρωμή της αξίας και τη διαβίβαση του τοπογραφικού διαγράμματος στις αρμόδιες διευθύνσεις της ΟΣΚ ΑΕ για μελέτη) σε 34 οικόπεδα στη Θεσσαλονίκη, ενώ έχουν καταγραφεί συνολικά δέκα αιτήματα για απόκτηση νέων χώρων στο νομό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: