Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Ασφαλείς και καθαρές οι θάλασσες της Χαλκιδικής


Με αφορμή τις πρόσφατες κακόβουλες φήμες για τη μόλυνση της θαλάσσιας περιοχής της Καλαμαριάς (Δήμοι Καλλικράτειας, Τρίγλιας, Μουδανιών) η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χαλκιδικής διαβεβαιώνει για την καταλληλότητα και την καθαρότητα των υδάτων, αφού σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης Μονάδων Αντιρρύπανσης Χαλκιδικής – Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ με διακριτικό τίτλο ΚΕ.Π.Α.Μ.Α.Χ. Α.Ε,

ΓΡ.ΤΥΠΟΥ

{το οποίο διαθέτει διαπιστευμένο εργαστήριο κατά ΕΛΟΤ ΕΝ ISO/IEC 17025:2005 (νερά επιφανειακά, πόσιμα, θαλασσινά, υπεραλμυρά) και επιπλέον η εταιρεία εφαρμόζει Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας κατά ISO 9001:2008 με πεδίο εφαρμογής τις «Εργαστηριακές αναλύσεις νερού – λυμάτων & την Τεχνική υποστήριξη Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας νερού – λυμάτων}, υλοποιεί κάθε θερινή περίοδο έρευνα για την παρακολούθηση της οικολογικής κατάστασης των ακτών της Χαλκιδικής με έμφαση στη ρύπανση από χερσαίες πηγές και στην καταλληλότητα του νερού για κολύμβηση και θαλάσσια σπορ. Επιπλέον, το ΚΕ.Π.Α.Μ.Α.Χ. έχει ενεργό συμμετοχή τα τελευταία τρία χρόνια στο Πρόγραμμα Γαλάζιες Σημαίες σε συνεργασία με επίσης διαπιστευμένα εργαστήρια.

Για το έτος 2009, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί από την 25.05.2009 και με συχνότητα 15νθήμερου, 240 δειγματοληψίες από τις παραλίες του Νομού Χαλκιδικής. Οι 43 εξ’ αυτών αφορούν τις περιοχές της Καλαμαριάς (Δήμοι Καλικράτειας, Τρίγλιας, Μουδανιών), εκ των οποίων οι 16 πραγματοποιήθηκαν το διάστημα 30.06.2009 έως και 09.07.2009
Επιπλέον των μικροβιολογικών αναλύσεων σε βασικές παραμέτρους – δείκτες ρύπανσης (Ολικά κολοβακτηριοειδή, Κοπρανώδη, Εντερόκοκκοι, E.Coli), κατεγράφησαν και λοιπές παράμετροι (π.χ. διεύθυνση ανέμων, οπτικές επισημάνσεις, παρουσία φυκών κλπ) ώστε να συμπληρώνονται επαρκώς τα σχετικά έντυπα του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Επί των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών αναλύσεων, σημειώνεται ότι όσον αφορά τις παραμέτρους που μετρήθηκαν δεν διαπιστώθηκε σε κανένα δείγμα υπέρβαση των ορίων που τίθενται από τη σχετική Νομοθεσία «περί ποιότητας νερών κολύμβησης».

Είναι γεγονός βέβαια, ότι το τελευταίο 15νθήμερο, κυρίως στην ορεινή Χαλκιδική σημειώθηκαν καταρρακτώδεις βροχές που είχαν σαν αποτέλεσμα να καταλήξουν στη θάλασσα, μέσω των μέχρι πρότινος ξηρών χειμάρρων, ρεμάτων κλπ, πολύ μεγάλες ποσότητες υδραυλικού φορτίου που συμπαρέσυραν φερτές ύλες, χώματα κλπ και δημιούργησαν αισθητικές και όχι ουσιαστικές πηγές ρύπανσης.

Λόγω της ανησυχίας που δημιουργήθηκε, επαναλήφθηκαν δειγματοληψίες στις περιοχές που βρέθηκαν στο «μάτι του κυκλώνα», όπου υπήρξε επιβάρυνση σε σχέση με προηγούμενες μετρήσεις, σε καμία όμως περίπτωση δεν διαπιστώθηκε υπέρβαση των σχετικών ορίων.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ενώ η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία αναφέρει ως επιθυμητό όριο τα 500ΤC/100ml (με ανώτατο αποδεκτό τα 10000ΤC/100ml !!) και η σχετική απόφαση Νομάρχη Χαλκιδικής ορίζει τον πήχη πολύ ψηλότερα (250ΤC/100ml), οι πιο επιβαρυμένες τιμές που καταγράφησαν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο δεν ξεπέρασαν τα 100ΤC/100ml, με μόνη εξαίρεση ένα δείγμα ακριβώς σε εκβολή χειμάρρου, αμέσως μετά από βροχόπτωση που άγγιξε τα 400ΤC/100ml.

Ευνόητο είναι ότι οι δειγματοληψίες και οι εργαστηριακές αναλύσεις των νερών κολύμβησης θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου, όχι όμως επειδή δημιουργήθηκε από κάποιους εσκεμμένος πανικός, αλλά γιατί έτσι είναι προγραμματισμένο να γίνεται από το 2001, ώστε να διασφαλίζεται έμπρακτα το συμπέρασμα ότι οι ακτές του Νομού Χαλκιδικής ελέγχονται και παραδίδονται απόλυτα ασφαλείς προς χρήση καθώς όχι μόνο κρίνονται κατάλληλες για κολύμβηση αλλά και παρουσιάζουν υψηλότατους βαθμούς καθαρότητας, καθώς τα συσσωρευμένα πλέον στοιχεία μπορούν να προσδιορίζουν με ασφάλεια τα περισσότερα προβλήματα και να χρησιμοποιούνται από τις Αρμόδιες Αρχές έτσι ώστε να γίνονται οι κατάλληλες παρεμβάσεις για την καταστολή και κυρίως την πρόληψη της σημειακής ρύπανσης στο Νομό.

Μετά από τις παραπάνω διαβεβαιώσεις ο αρμόδιος Αντινομάρχης Τουρισμού και Ποιότητας Ζωής κ. Διονύσης Αριστοτελίδης καλεί όλους τους παραθεριστές και κατοίκους της περιοχής να κολυμπήσουν άφοβα και να χαρούν τις καλοκαιρινές τους διακοπές, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι τυχαίο ότι ο Νομός Χαλκιδικής με 47 Γαλάζιες Σημαίες πρώτευσε και φέτος σε βραβευμένες ακτές ανάμεσα στους Νομούς της χώρας.

Πηγή: Νομαρχία Χαλκιδικής

Εμείς είχαμε ασχοληθεί με το θέμα την Παρασκευή. Σχετικό δημοσίευμα μας εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: