Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

Βόρεια Ελλάδα: Φόβοι για δημιουργία κέντρων λαθρομεταναστών



Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι τοπικοί φορείς της Ημαθίας, που είναι μία από τις υποψήφιες περιοχές για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής λαθρομεταναστών, όσο το υπουργείο Εσωτερικών δεν αποκαλύπτει πού πρόκειται να δημιουργήσει τέτοιους χώρους κράτησης.

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Η χθεσινή επίσκεψη του υφυπουργού Άμυνας Γιάννη Πλακιωτάκη στο νομό Ημαθίας πυροδότησε τις φήμες ότι δρομολογείται η μετατροπή του ανενεργού στρατοπέδου “Ταγματάρχη Ταμπακοπούλου” στον Τριπόταμο και η αξιοποίησή του για το σκοπό αυτό. Ο υφυπουργός πάντως διέψευσε ότι η επίσκεψή του σχετίζεται με το συγκεκριμένο θέμα, αλλά επί της ουσίας παρέπεμψε στο υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.

ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η κινητικότητα που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο στρατόπεδο ενέτεινε την ανησυχία των τοπικών φορέων, που αντιτίθενται στο ενδεχόμενο να δημιουργηθεί στην περιοχή τους ένας χώρος κράτησης για εκατοντάδες λαθρομετανάστες. Στο μεταξύ έχει αρχίσει η μεταφορά σομαλών λαθρομεταναστών από άλλες περιοχές στα κρατητήρια των τμημάτων συνοριακής φύλαξης στους Γεωργιανούς και στη Νάουσα, τα οποία όμως είναι ήδη γεμάτα και οι συνθήκες κράτησης κακές, ενώ οι αστυνομικοί διαμαρτύρονται για ελλείψεις προσωπικού. Εξάλλου, σήμερα συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο Αλεξάνδρειας, για να πάρει θέση σχετικά με την πιθανότητα δημιουργίας κέντρου κράτησης μεταναστών στην περιοχή.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Σε κάθε νομό της Βόρειας Ελλάδας, όπου υπάρχει κάποιο ανενεργό στρατόπεδο, από τη Νέα Σάντα Κιλκίς και το Δρέπανο Κοζάνης μέχρι τη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, δήμαρχοι και νομάρχες βρίσκονται υπ’ ατμόν και ετοιμάζονται να κατεβάσουν τον κόσμο στους δρόμους, στην περίπτωση που αποφασιστεί να εγκατασταθεί στην περιοχή τους το ανεπιθύμητο κέντρο φύλαξης μεταναστών. Υπάρχουν όμως δύο εξαιρέσεις. Στο νομό Έβρου ο ίδιος ο νομάρχης Ν. Ζαμπουνίδης πρότεινε να γίνει ένα νέο κέντρο στις Φέρρες, στα πρότυπα του Κυπρίνου, και στην Καβάλα ο πρόεδρος της διευρυμένης νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Κώστας Τάτσης πρότεινε να αξιοποιηθούν οι πρώην εγκαταστάσεις της “Φωνής της Αμερικής”, γιατί, όπως λέει, “πρέπει να βοηθήσουμε όλοι οι φορείς στην αντιμετώπιση του προβλήματος”.

Πηγή: Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια: