Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Χολομώντας όπως... Αλάσκα


Κυπριακό τουριστικό ενδιαφέρον για την περιοχή της ορεινής Χαλκιδικής


Της Μαρίας Μαθιοπούλου
mathiopouloum@makthes.gr

Κάτι από τα Βραχώδη Όρη του Καναδά και τις πυκνόφυτες δασικές εκτάσεις της Αλάσκας θυμίζει η περιοχή του Χολομώντα, μέσα τουλάχιστον από τη ματιά της αντιπροέδρου του κυπριακού tour operator Top Kinisis, Έλενας Τάνου, που επισκέφθηκε προ ημερών την ορεινή Χαλκιδική.

Πολυταξιδεμένη, με εμπειρίες από όλο τον κόσμο, η κ. Τάνου χαρακτηρίζει μιλώντας στη “Μ” μαγευτικό το τοπίο, με μια πυκνή βλάστηση που σπάνια βρίσκει κανείς ακόμη και σε κορυφαίους διεθνείς τουριστικούς προορισμούς. Μάλιστα, με την επιστροφή της στην Κύπρο θα δρομολογήσει ειδικό τουριστικό πακέτο για τον συγκεκριμένο προορισμό, σε πρώτη φάση για μεμονωμένους τουρίστες και στη συνέχεια για ειδικά γκρουπ με εξειδικευμένα ενδιαφέροντα.

“Ήταν για μένα μια ευχάριστη έκπληξη. Ένα εξαιρετικού κάλλους τοπίο, με καταλύματα που δένουν αρμονικά με το ύφος της περιοχής, υψηλής αισθητικής και με ανθρώπους φιλόξενους” τονίζει η κ. Τάνου, σπεύδοντας να σημειώσει πως η περιοχή πρέπει να αξιοποιηθεί περαιτέρω με την ανάπτυξη υποδομών για εξειδικευμένο, θεματικό τουρισμό. “Το branding της περιοχής πρέπει να βασιστεί σε κάποια ειδικά χαρακτηριστικά, συγκριτικά πλεονεκτήματα. Να σχεδιαστούν ειδικές διαδρομές για ανθρώπους που αγαπούν την περιήγηση, την ιππασία, τον ποδηλατικό τουρισμό” τόνισε. Σύμφωνα με την ίδια, που διαθέτει εμπειρία από VIP tours, το target group στο οποίο μπορεί να απευθυνθεί το τουριστικό προϊόν της περιοχής απαρτίζεται από τουρίστες υψηλού βαλαντίου.

“Η Ελλάδα είναι ο κόσμος όλος. Κάθε φορά που ταξιδεύω, είτε φτάνω στη Νέα Ζηλανδία είτε στη Νότια Αφρική, βλέπω κάτι που υπάρχει ήδη στην Ελλάδα” σημειώνει χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας όμως την υστέρηση στην αξιοποίηση των τουριστικών αρετών της χώρας μας.

Κατά τη διάρκεια της τετραήμερης επίσκεψής της στην περιοχή, συνοδεία του ξεναγού Αντώνη Ιωαννίδη, είχε σειρά επαφών με φορείς, στελέχη τουρισμού και επιχειρηματίες του τόπου. “Η αντιπρόεδρος του Top Kinisis δεν γνώριζε τον Χολομώντα, παρόλο που είχε επισκεφθεί στο παρελθόν τη Χαλκιδική. Ελπίζουμε σε θετικό αντίκτυπο της επίσκεψης και αναμένουμε να υπάρξει συνέχεια του κυπριακού ενδιαφέροντος” τόνισε ο κ. Ιωαννίδης, σημειώνοντας πως έχει ήδη ενημέρωση για κυπριακό γκρουπ που θα φτάσει στην περιοχή τον Δεκέμβριο.

Η αντιπρόεδρος του κυπριακού tour operator ξεναγήθηκε στον ομώνυμο ναό του Ταξιάρχη, επισκέφθηκε τον Αγροτουριστικό Γυναικείο Συνεταιρισμό Ταξιάρχη “Ευ γεύεσθαι”, το πρότυπο Δασικό Μουσείο του Πανεπιστημιακού Δάσους του Χολομώντα, την πρότυπη μονάδα Αφεψημάτων Ελληνικών Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών “Χολομών”, περπάτησε σε ειδικές διαδρομές στο Ελατόδασος, συναντήθηκε με ιδιοκτήτες παραδοσιακών καταλυμάτων, ενώ στο πρόγραμμά της περιλαμβάνονταν η Γαλάτιστα, η Αρναία, το Άλσος του Αριστοτέλη στα Νέα Στάγειρα, τα Αρχαία Στάγειρα, η Ολυμπιάδα, η Διώρυγα του Ξέρξη στα Νέα Ρόδα και η Ιερισσός.

Μάλιστα, επιστρέφοντας στην Κύπρο δεσμεύτηκε να αναζητήσει ένα παρόμοιο με τον Ταξιάρχη ορεινό χωριό στο Τρόοδος της Κύπρου, ώστε να δρομολογηθεί ένα κοινό πρόγραμμα στο πλαίσιο αδελφοποίησης.

Η κ. Τάνου είναι επίσης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Επιχειρηματιών Κύπρου και αντιπρόεδρος του κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: