Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Επιστροφή αρχαιοτήτων στην Ελλάδα!


Επιτέλους μια καλή είδηση...


Μέσα στην καταιγίδα των άσχημων ειδήσεων, είδε το φως της δημοσιότητας επιτέλους και μια καλή είδηση. Ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού μουσείου Γκέτι, Τζέιμς Γκούνο, συμφώνησαν στην επιστροφή δυο αρχαιοτήτων στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα η συμφωνία έχει να κάνει με ένα επιτύμβιο ανάγλυφο του 5ου αιώνα π.Χ και μία ενεπίγραφη στήλη με 65 στίχους από το Θορικό Αττικής. Το μισό ανάγλυφο βρίσκεται στο  Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου στην Αθήνα και ενώ ήταν γνωστό πως το άλλο μισό βρισκόταν στο  Γκέτι, από αρχαιοκαπηλική δράση, 35 χρόνια δεν είχε γίνει τίποτα!

Όσον αφορά την  ενεπίγραφη στήλη, που χρονολογείται στο 430 - 420 π. Χ. και θεωρείται ως ιδιαίτερα σημαντική για το είδος της, πρόκειται  για ημερολόγιο θυσιών και εορτών, που τελούνταν στον Θορικό προς τιμήν θεοτήτων και τοπικών ηρώων δίνοντας έτσι σοβαρές πληροφορίες για την θρησκειολογία της εποχής. Η στήλη φέρει κείμενο και στις τρεις πλευρές της, την κύρια όψη και τις δύο πλαϊνές και περιήλθε στην κατοχή του Μουσείου το 1979.

Τέλος στο Λος Άντζελες, όπου βρίσκεται το μουσείο Γκέτι, υπογράφηκε ένα μνημόνιο διαφορετικό από αυτά που ξέρουμε, μεταξύ του λληνικού υπουργείου Πολιτισμού και του Μουσείου Γκέτι, στο οποίο περιλαμβάνεται και η δέσμευση για την αποτροπή της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: