Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

Μάχες επιβίωσης για «γαλάζιους» βουλευτές


Α' Θεσσαλονίκης

Eάν ο Κ. Καραμανλής είναι εκ νέου υποψήφιος στην έδρα του και κάνοντας την υπόθεση εργασίας ότι από 7 έδρες η ΝΔ θα πάει στις 4, προβλέπεται σκληρή μάχη. Οι υφυπουργοί Κ. Γκιουλέκας και Γ. Ιωαννίδης προσέρχονται από θέση ισχύος, ενώ Γ. Ορφανός και Ε. Ράπτη θεωρούνται φαβορί έναντι του νεότερου Απ. Τζιτζικώστα. Δεν ξεχάσαμε τον υπουργό Σταύρο Καλαφάτη, όμως όλα δείχνουν ότι «κλειδώνει» η υποψηφιότητά του για τη δημαρχία της πόλης και αφήνει το Κοινοβούλιο...

Β' Θεσσαλονίκης

Από τους 3 βουλευτές της ΝΔ προβλέπεται να «διασωθεί» μόνον ένας. Ο Θ. Καράογλου είναι φαβορί και ίσως αυτό εξηγεί γιατί ο Γ. Σαλαγκούδης «βγήκε στα κάγκελα» εναντίον των πρόωρων εκλογών.

Χαλκιδική

Δύσκολη η πρόβλεψη. Εάν η ΝΔ χάσει μία από τις δύο έδρες της, οι Γ. Βαγιωνάς, Β. Πάππας θα δώσουν μάχη μέχρις εσχάτων, εφόσον δεν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι ο πρώτος εξετάζει το ενδεχόμενο να μην κατέβει.

Σέρρες

Το γαλάζιο «κάστρο» ίσως κλονιστεί. Εάν χαθεί μία από τις 4 έδρες, τότε -πλην του Αχ. Καραμανλή, που είναι άγνωστο εάν θα επιδιώξει την επανεκλογή- οι υπόλοιποι τρεις βουλευτές του κόμματος (Μ. Κόλλια, Θ. Λεονταρίδης, Αν. Καριπίδης) ξεκινούν από το ίδιο σημείο.

Πέλλα

Ντέρμπι για τρεις, με στόχο μία έδρα. Οι Ι. Τζαμτζής και Π. Φουντουκίδου πρωτοστάτησαν στις αγροτικές κινητοποιήσεις για να κερδίσουν πόντους έναντι του Γ. Καρασμάνη, που είχε εκλεγεί πρώτος το 2007.

Κιλκίς

«Ιερός πόλεμος» ανάμεσα στον υφυπουργό Κ. Κιλτίδη και στον πρώην υπουργό Σ. Τσιτουρίδη, που σε αυτήν τη μάχη θεωρείται αουτσάϊντερ. Ετσι εξηγούν ορισμένοι και την «ιερά αγανάκτηση» Τσιτουρίδη για την πρωθυπουργική απόφαση που οδηγεί στις κάλπες της 4ης Οκτωβρίου.

Κοζάνη

Η ΝΔ προβλέπεται να χάσει μία από τις τρεις έδρες της. Τις δύο πρώτες θέσεις κατέλαβαν το 2007 οι πρώην «λοχαγοί» Γ. Κασαπίδης, Ν. Τσιαρτσιώνης, αλλά ο Μιχ. Παπαδόπουλος που εξελέγη τρίτος είναι πλέον υφυπουργός και αισθάνεται περισσότερο σίγουρος...

Φλώρινα

Ο Ευστ. Κωνσταντινίδης εξελέγη για πρώτη φορά το 2007 και πολλοί θεωρούν ότι έμεινε «άφαντος» στο Κοινοβούλιο. Ομως, ίσως πάρει μία δεύτερη ευκαιρία, καθώς η ΝΔ δύσκολα θα χάσει τη μοναδική έδρα της στο νομό.

Καστοριά

Η Π. Μπουζάλη τα πήγε γενικά καλά, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητη στην εξεταστική επιτροπή για τον Αρ. Παυλίδη. Λογικά δε θα έχει πρόβλημα.

Δράμα

Η ΝΔ προβλέπεται να χάσει μία έδρα και ο Σ. Δαϊλάκης είναι με το ένα πόδι... έξω από τη Βουλή. Απομένει ο Μ. Τζίμας, που θα έχει πιθανότατα ευκολότερο έργο, σε σύγκριση με το 2007.

Γρεβενά

Η ΝΔ λέει «αντίο» στη μονοεδρική και ο Χ. Φώλιας στη Βουλή.

Καβάλα

Εδώ η ΝΔ θα ηττηθεί «κατά κράτος», χάνοντας δύο από τις τρεις έδρες που κατέχει. Φαβορί για επανεκλογή ο Γ. Καλαντζής, ενώ οι Ν. Παναγιωτόπουλος και Δ. Χριστοφιλογιάννης αγωνιούν.

Ξάνθη

Η ΝΔ θα κρατήσει την έδρα που κατέχει, ενώ ο υπουργός Αλ. Κοντός επανεκλέγεται εκτός απροόπτου.

Ροδόπη

Ενα από τα μεγάλα θρίλερ της 4ης Οκτωβρίου, καθώς η ΝΔ παλεύει για να κρατήσει τη μοναδική έδρα της και ο Ευρ. Στυλιανίδης για να σώσει την παρτίδα...

Εβρος

Λογικά η ΝΔ θα χάσει δύο από τις 3 έδρες της. Δύσκολα τα προγνωστικά, αλλά οι Αλ. Δερμεντζόπουλος και Κ. Γεροντόπουλος θεωρούνται τα φαβορί. Ακολουθεί ο Σ. Κελέτσης.

Λάρισα

Θρίλερ και εδώ. Ο «δυναμικός» στο μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων Μ. Χαρακόπουλος δικαιώνεται μάλλον και ίσως διατηρήσει την πρωτιά. Λογικά θα τον ακολουθήσει στη Βουλή ο υφυπουργός Χρ. Ζώης, ενώ δύσκολη μάχη δίνει ο Κ. Αγοραστός, καθώς ο νέος και αξιόλογος βουλευτής ίσως πληρώσει «τα σπασμένα», επειδή η ΝΔ χάνει μία από τις τρεις έδρες της. Ο πολιτευτής της ΝΔ Γ. Γαρουφαλιάς μεταπήδησε στο ΛΑΟΣ, με στόχο την έδρα του Α. Ροντούλη, που θεωρείται «αδύναμος κρίκος».

Μαγνησία

Η ΝΔ κινδυνεύει να εκλέξει μόνον ένα βουλευτή τώρα, λόγω της αναλογικότητας του εκλογικού νόμου. Γι' αυτό ο Γ. Σούρλας αγωνιά και διαφώνησε δημόσια με την πρωθυπουργική απόφαση για πρόωρες κάλπες, αντιπροτείνοντας δημόσια έκτακτο συνέδριο.

Καρδίτσα

Επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας φέρεται ο πρόεδρος της Βουλής, Δ. Σιούφας. Αποτέλεσμα: οι Κ. Τσιάρας, Σ. Ταλιαδούρος και Γ. Αναγνωστόπουλος θα παλέψουν για δύο έδρες με τον τρίτο σε δυσκολότερη θέση.

Τρίκαλα

Ο υπουργός Σ. Χατζηγάκης και ο υφυπουργός Ν. Λέγκας αισθάνονται μάλλον ψύχραιμοι, αφού η ΝΔ λογικά θα κρατήσει τις δύο έδρες που κατέχει και το ΠΑΣΟΚ τις δύο δικές του.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: