Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

Στρώνουν χαλί στο ΠΑΣΟΚ

Ενώ το ΠΑΣΟΚ παγιώνει το δημοσκοπικό προβάδισμά του, παίρνει και έξτρα μπόνους από την εξελισσό­μενη διάλυση της ΝΔ και το σχίσμα στον Σύριζα

Το μόνο που μένει να αποσαφηνιστεί την 4η Οκτωβρίου είναι αν οι κάλπες αναδείξουν το ΠΑΣΟΚ ως αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης η χώρα βαδίζει αργόσυρτα σε μια ακόμα πρόωρη εκλογική αναμέτρηση, όπου τα θεμελιώδη ερωτήματα είναι περισσότερα από τις διαθέσιμες απαντήσεις. Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, σύρθηκε στην απόφαση να διαβεί τον εκλογικό Ρουβίκωνα, έχοντας από καιρό αποδεχθεί την πολιτική του ειμαρμένη.

Το πανελλήνιο διάγγελμα της περασμένης Τετάρτης ήταν για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, μια πανηγυρική ομολογία αποτυχίας για όλα όσα εξουσιοδοτήθηκε να κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ σε δύο απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις και δεν μπόρεσε.

Είναι φανερό ότι ο χρόνος πλέον δεν μετράει αντίστροφα μόνο για την κυβέρνηση που αποχωρεί, βυθισμένη στο πέλαγος των σκανδάλων και της κακοδιαχείρισης αλλά και για την ίδια τη χώρα και τη δυνατότητά της να υπάρχει ως υπολογίσιμο μέγεθος σε μια δυναμικά αναπτυσσόμενη Ευρώπη ή να περιοριστεί σε ρόλο διεθνούς παρία, σαν μια ασήμαντη βαλκανική επαρχία.,

Παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει την πόρτα των περισσότερων Ελλήνων, το πολιτικό σκηνικό εμφανίζει συνθήκες αδιευκρίνιστης ρευστότητας.

Ανετη νίκη. Η έρευνα που δημοσιεύει το «Εθνος της Κυριακής» επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι το ΠΑΣΟΚ θα κόψει με άνεση την πρωτιά. Αυτό που μένει να αποσαφηνιστεί, είναι αν οι κάλπες της 4ης Οκτωβρίου θα αναδείξουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, με δεδομένο ότι ένα ισχυρό «μπλοκ» πολιτών αρνείται ακόμα και τώρα να δηλώσει κομματική προτίμηση, κρατώντας το κομματικό σύστημα σε μια ιδιότυπη ομηρεία.

Βλέποντας ότι η νίκη έχει κριθεί αλλά η αυτοδυναμία «παίζεται», στην Ιπποκράτους εκτιμάται ως ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα η ΝΔ εμφανίζει απογοητευτικά ποσοστά συσπείρωσης την ώρα που το ΠΑΣΟΚ, όπως λένε τα στελέχη του, «έχει πιάσει ταβάνι». Στο επιτελείο του κ. Παπανδρέου παρακολουθούν προσεκτικά τις αθρόες μετακινήσεις εντός των ορίων της λαϊκής Δεξιάς, όπου ο Γ. Καρατζαφέρης «κόβει εισιτήρια», διεμβολίζοντας καίρια ένα σημαντικό τμήμα δυσαρεστημένων ψηφοφόρων. Και τρίβουν από χαρά τα χέρια τους, διαβάζοντας στις δημοσκοπήσεις, ότι για κάθε δύο ψηφοφόρους τους που «αυτομολούν» στο δεξιό στρατόπεδο, άλλοι οκτώ χτυπάνε τη δική τους πόρτα.

Αφετέρου, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που βλέπουν να μαίνεται ο εμφύλιος στον ΣΥΝ και τις όμορες δυνάμεις, υπολογίζουν πως αφού έκλεισε η στρόφιγγα των διαρροών προς τα «αριστερά» σήμανε η ώρα της αυτοδυναμίας. Ετσι εξηγούν αρκετοί στην πολιτική σκηνή την επίθεση φιλίας της Ιπποκράτους προς την Κουμουνδούρου, ένα τμήμα της οποίας δεν έπαψε ποτέ να επιθυμεί διακαώς τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.

Ο Κ. Καραμανλής, όπως λένε οι «κοντινοί» του, σπατάλησε χωρίς φρόνηση την εμπιστοσύνη των πολλών και τώρα δεν έχει πολλές επιλογές.

ΧΑΜΕΝΗ ΜΑΧΗ
Εγκαταλείπουν το καράβι που βουλιάζει

Οι επιτελείς της Ρηγίλλης γνωρίζουν ότι καλούνται να δώσουν μια μάχη εκ των προτέρων χαμένη, τρέμοντας στη σκέψη ότι τα κόμματα εκτός Βουλής που θα υποδεχθούν την πολιτική δυσφορία θα δώσουν και αυτοδύναμη κυβέρνηση. Οι μάχες της πολιτικής μεθορίου ανάμεσα σε ΝΔ-ΛΑ.Ο.Σ και ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ θα βαρύνουν αποφασιστικά. Το μόνο που χρειάζεται, όπως υποστηρίζουν κάποιοι, είναι τετρακομματική Βουλή και ένα ΠΑΣΟΚ στο 39,5%. Ο,τι και να συμβεί, είναι αλήθεια ότι η ΝΔ μπαίνει στον εκλογικό στίβο βαθιά τραυματισμένη και χωρίς συνοχή. Πολιτικοί δεσμοί διαρρηγνύονται και το δόγμα της ατομικής σωτηρίας πρυτανεύει στο «καράβι» που φαίνεται πια ολοκάθαρα ότι ταξιδεύει πλησίστιο στην ξέρα! Ο κ. Καραμανλής, λένε οι «κοντινοί» του, σπατάλησε χωρίς φρόνηση την εμπιστοσύνη των πολλών και τώρα στην άκρη του δρόμου δεν έχει και πολλές επιλογές. Το 2007 όταν με το εκστρατευτικό τζάκετ και μοιράζοντας τριχίλιαρα στις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας να γυρίσει μπόρεσε το χαρτί στη μεριά του, δεν έχει τίποτε κοινό με το σήμερα. Τότε ακόμα, ο κόσμος για τον πρωθυπουργό ήταν ένα στρείδι που θα άνοιγε με το ξίφος του.

ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ
Παρέδωσε στον Σουφλιά και στην Ντόρα

Στον διετή απολογισμό της δεύτερης γαλάζιας θητείας, βλέπει κανείς έναν Καραμανλή που αφενός έχει παραδώσει τη διακυβέρνηση της χώρας στον Γ. Σουφλιά, προνομιακό του συνομιλητή και την τύχη του κόμματος στα χέρια της Ντόρας Μπακογιάννη που δεν υπέστειλε ποτέ τη σημαία των φιλοδοξιών της.

Στους διαδρόμους της Βουλής και το περιστύλιο τις προηγούμενες μέρες, έβλεπε κανείς ότι το Καραμανλικό στρατόπεδο που βαθμηδόν φυλλορροεί, ενδιαφέρεται κυρίως να διαπραγματευθεί την τύχη του από καλύτερες θέσεις.

Οι «γαλάζιοι» βουλευτές έδειχναν να αναπολούν τις «ωραίες εκείνες ημέρες», όπου το κόμμα τους έχοντας μια λαμπρή ηθική πανοπλία, απέναντι σε έναν πολιτικά καταρρακωμένο αντίπαλο, αρμένιζαν τις φιλοδοξίες τους, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.

Απέναντί τους είχαν ένα ΠΑΣΟΚ που έβγαινε καθημαγμένο από μια βαριά οκταετία με τα ρούχα πολλών στελεχών του να καπνίζουν ακόμα από την εμπλοκή σε δύσοσμες υποθέσεις, όπου χάθηκε δημόσιο χρήμα.

Ολα δείχνουν πλέον ότι οι «πράσινοι» επανακάμπτουν στην εξουσία, με τρόπο όμως που σηματοδοτεί την έλευση μιας νέας εποχής στην οποία οι πολίτες δεν έχουν καμιά επιείκεια. Η κοινή γνώμη τώρα, όπως επιβεβαιώνουν τα ευρήματα, εμπιστεύεται περισσότερο το ΠΑΣΟΚ, χωρίς όμως να αίρει τη δυσπιστία της εξαιτίας του κυβερνητικού του παρελθόντος.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: