Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

Ενα σπίτι για τα ευρήματα


Ανεκτίμητης αξίας αρχαιολογικοί θησαυροί από τις πλούσιες ανασκαφικές «σοδειές» των τελευταίων 25 χρόνων στη βόρεια Πιερία στοιβάζονται ώς σήμερα διασκορπισμένοι σε αποθήκες και υπόγεια μουσείων της Μακεδονίας, χωρίς καν να υπάρχει η δυνατότητα να καταγραφούν στο σύνολό τους. Η προοπτική καλύτερης προστασίας και ανάδειξής τους είναι πλέον ορατή μετά το ομόφωνο «ναι» του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) σε προμελέτη για τη διαμόρφωση αποθηκευτικών χώρων και εργαστηρίου συντήρησης σ' ένα ευρύχωρο κτίριο στο Μακρύγιαλο, που έχει παραχωρήσει ο δήμος Μεθώνης στο υπουργείο Πολιτισμού.

Νεολιθικός οικισμός

Το κτίσμα, το οποίο σήμερα είναι ημιτελές, προβλέπεται να φιλοξενήσει στο ισόγειο και τον πρώτο όροφό του συνολικού εμβαδού 1.800 τ.μ. έναν τεράστιο όγκο κινητών ευρημάτων από την αρχαία Μεθώνη και την αρχαία Πύδνα, που είναι από τους σημαντικότερους της Μακεδονίας, με κατοίκηση ήδη από τα νεολιθικά χρόνια (5.000 π.Χ.). Αρκεί να σκεφτεί ότι μόνο τα καταγεγραμμένα ευρήματα ανέρχονται σε 40.000. Μοναδική θεωρείται η συλλογή των ευρημάτων της νεολιθικής εποχής, αφού η ανασκαφή στο νεολιθικό οικισμό Μακρυγιάλου κάλυψε έκταση εξήντα στρεμμάτων, ενώ μοναδικό για ολόκληρο τον ελληνικό χώρο είναι και το σύνολο από την ανασκαφή της Μεθώνης, με τις χαραγμένες σε αγγεία επιγραφές σε πρώιμα ελληνικά αλφάβητα. Στη συγκομιδή συγκαταλέγονται και εξαιρετικά δείγματα γλυπτικής του 5ου και 4ου π.Χ. αιώνα, αλλά και χρυσά κοσμήματα, μικρό μέρος των οποίων εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Δίου και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης (περιοδική έκθεση «Ο χρυσός των Μακεδόνων»). Τα υπόλοιπα βρίσκονται σε τέσσερις αποθήκες διάσπαρτες μέσα στον οικισμό του Μακρύγιαλου, οι οποίες ωστόσο είναι «ευάλωτες» στην υγρασία και δεν είναι ασφαλείς από πλευράς φύλαξης.

Να προστατευτούν...

«Η μεγάλη μας αγωνία είναι να συγκεντρωθούν τα πολύτιμα ευρήματα της βόρειας Πιερίας σε ένα κτίριο και να προστατευτούν», ανέφερε η προϊσταμένη της αρμόδιας εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΚΖ' ΕΠΚΑ), Εφη Πουλάκη-Παντερμαλή, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο διαμόρφωσης της αποθήκης, ώστε να είναι επισκέψιμη, «να μπορεί και κάποιος άλλος πλην των μελετητών να δουν αυτούς τους θησαυρούς». Τα μέλη του ΚΑΣ έδωσαν τα εύσημα στο δήμαρχο Μεθώνης, Κώστα Αβραμίδη, για την παραχώρηση του δημοτικού κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου του, έκτασης 7,5 στρεμμάτων, στο ΥΠΠΟ για τα επόμενα 25 χρόνια. Για να γίνει όμως «σπίτι» κατάλληλο για τις αρχαιότητες, μένει να βρεθούν τα χρήματα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: