Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

«Μουδιασμένη» η προ Χριστουγέννων τουριστική κίνηση

Υποτονική η τουριστική κίνηση ακόμη και σε δημοφιλείς προορισμούς όπως η Αράχωβα

Χριστίνα Πουτέτση

«Μουδιασμένη» είναι η ζήτηση της εσωτερικής αγοράς για τους χειμερινούς προορισμούς την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, καθώς ακόμη παραμένει σε υποτονικά επίπεδα.

Η ύφεση αλλά και οι πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις έχουν επιπτώσεις στον προϋπολογισμό των Ελλήνων. Ειδικότερα «ο κόσμος είναι ακόμα εκτός εορταστικού κλίματος», σημειώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) κ. Γ. Τελώνης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η ζήτηση θα ενταθεί από την ερχόμενη εβδομάδα, μπαίνοντας πια στην τελική ευθεία των γιορτών.

Ωστόσο, ο εσωτερικός τουρισμός δείχνει να διαμορφώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα από το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, «χρονιά που επίσης κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα» όπως επίσης σημειώνει ο κ. Τελώνης, αφού η τουριστική κίνηση τα Χριστούγεννα του 2010, ήταν κατά 25% μειωμένη σε σχέση με το 2009.

Εφέτος η κίνηση είναι υποτονική σε σύγκριση με το 2010 ακόμα και σε δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς, όπως π.χ. η Αράχωβα, αναφέρει ο πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ. Ο ίδιος προσθέτει ότι η «ασθενής» ζήτηση οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως η οικονομική κρίση, η ανασφάλεια που επηρεάζει αρνητικά τους δυνητικούς επισκέπτες, ενώ «δεν βολεύουν και οι μέρες», δεδομένου ότι οι αργίες να συμπίπτουν με Σαββατοκύριακα. Παρ' όλα αυτά ο πρόεδρος του Συνδέσμου εκτιμά ότι το ενδιαφέρον θα ενισχυθεί την επόμενη εβδομάδα, τονίζοντας τις πολλές ελκυστικές προσφορές που υπάρχουν, αν και συμπληρώνει ότι δεν θα φθάσει στα επίπεδα του 2010.

Υποτονικό είναι το ενδιαφέρον και για τις ευρωπαϊκές μητροπόλεις, όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, η Βιέννη, παραδοσιακοί προορισμοί στο εξωτερικό για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Από την άλλη πλευρά όμως, ιδιαίτερη κινητικότητα καταγράφεται για χειμερινά θέρετρα της Βουλγαρίας, «όπως το Μπάνσκο» επισημαίνει και πάλι ο κ. Τελώνης, εξηγώντας ότι αυτό οφείλεται στις «πολύ χαμηλές τιμές σε συνδυασμό με καλό επίπεδο υπηρεσιών».

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: