Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Το Λαογραφικό Μουσείο Θεσσαλονίκης γιορτάζει τα Χριστούγεννα


Το Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης ακολουθώντας το γιορτινό κλίμα των ημερών διοργανώνει όμορφες παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο Πέμπτη 15 και Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του ετήσιου χριστουγεννιάτικου Bazaar.

Το 4ήμερο Παζάρι διαρκεί από την Τετάρτη 14 έως την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011, ώρες: 11:00 - 21:30

Εκεί θα βρείτε μεγάλες προσφορές στις εκδόσεις του ΛΕΜΜ-Θ, «χειρός τεχνήματα» 3ταλαντούχων δημιουργών, ελεύθερη είσοδος στις εκθέσεις του Μουσείο και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις...

Ένα πανηγύρι δημιουργίας, υψηλής αισθητικής, οικολογικής συνείδησης, με πρωτότυπες ιδέες και υλικά σε χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα, κοσμήματα, πλεκτά, μεταξωτά, κ.α., σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές.


Την Πέμπτη 15, στις 18.00, είναι η μέρα των παιδιών!

Η παράσταση «Οι καλικάντζαροι στο μύλο» αφορά τα ελληνικά έθιμα για τα χριστούγεννα δωσμένα μέσα απο θεατρική αφήγηση.

Παραμύθια για το δωδεκαήμερο, τότε που οι καρκάντζαλοι, τα παγανά, παρατούσαν τα πριόνια και τα τσεκούρια τους ανέβαιναν πάνω στη γη, πείραζαν τους ανθρώπους και τα καμώματα τους γένηκαν παραμύθια.

Το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα αφήγησης αντλείται από τις παραδόσεις τα ήθη και έθιμα του λαού μας και διανθίζεται με κάλαντα και ευχές από όλη την Ελλάδα. Με αφηγήτρια την Ανθή Θάνου, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν ένα ταξίδι και να γνωρίσουν τις παραδόσεις απο διάφορα μέρη της χώρας μας. Να ακούσουν κάλαντα από τη Θράκη, τη Μακεδονία και την Ικαρία, ευχές από την Αγιάσο της Μυτιλήνης μα και πειράγματα από τα Βράσταμα Χαλκιδικής.

Η παράσταση περιλαμβάνει ταξιδευτικές μελωδίες απο τον Παναγιώτη Κούλελη (ούτι, κιθάρα, φλογέρες και μικρά κρουστά αυτοσχέδια οργανάκια)


Την Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2011, στις 12:00, η ομάδα καλλιτεχνών SourLiBooM ανεβάζουν τη μονόπρακτη κωμωδία του Άντον Τσέχωφ, «Πρόταση Γάμου».

Περιλιπτικά η κωμωδία...

Ένας ευκατάστατος νέος σε ηλικία γάμου επισκέπτεται το σπίτι ενός γείτονα, αντίστοιχου οικονομικού βεληνεκούς, για να ζητήσει το χέρι της κόρης του. Η πρόταση γίνεται με χαρά δεκτή από τον πατέρα, αλλά όταν οι μελλόνυμφοι μείνουν μόνοι αρχίζει ένας μαραθώνιος καβγάς γοήτρου που χάρη στην παρέμβαση του πατέρα θα έχει αίσιο (;) τέλος.

Σε αυτή τη μονόπρακτη κωμωδία ο Τσέχωφ, βαθιά κωμικός και σαρκαστικός αντίθετα με τη φήμη που τον στοιχειώνει, δεν χάνει ευκαιρία να σατιρίσει τη ρωσική μεγαλοαστική τάξη της εποχής του, μια σάτιρα που αποδείχθηκε διαχρονική και πέραν των ρωσικών συνόρων. Μια πρόταση γάμου φέρνει στην επιφάνεια τη ματαιοδοξία, την υποκρισία, τον καιροσκοπισμό, το ''δήθεν'' και τη γελοιότητα των ''εχόντων'' που τυφλωμένοι από τον εγωισμό τους οδηγούνται σε μάταιες ασυνεννοησίες σε βάρος συχνά του ίδιου του συμφέροντός τους. Ο μεγάλος Ρώσος δραματουργός καταφέρνει μέσα από μια φαινομενικά απλοϊκή οικογενειακή ιστορία να περάσει ένα σαφές κοινωνικό μήνυμα.

Αναζητώντας τις αντιστοιχίες με το παρόν μεταφερόμαστε μαγικά -όπως μόνο το θέατρο μπορεί- στον πολιτικό στίβο της Ελλάδας του σήμερα. Τηρουμένων των αναλογιών, η πρόταση γάμου γίνεται πρόταση συνεργασίας και η ασυνεννοησία των μελλονύμφων γίνεται αδυναμία συναίνεσης. Οι διάλογοι των ηρώων μετατρέπονται σε εξαντλητικά  debate και παράλογες αψιμαχίες σε τηλεοπτικά πάνελ ξιπασμένων πολιτικών χωρίς να αλλάξει ούτε μια λέξη από το πρωτότυπο κείμενο...αρκεί μια στιγμή να παραλλάξουμε τα πρόσωπα και να αφεθούμε στην κωμωδία της πολιτικής μας καθημερινότητας.

Σκηνοθεσία: Βαλεντίνα Παρασκευαΐδου

Παίζουν με αλφαβητική σειρά:
Δημήτρης Παπαδόπουλος
Ειρήνη Πατσούρου
Γρηγόρης Πυριαλάκος

Διάρκεια παράστασης: 30΄

Info:

Β. Όλγας 68 Θεσσαλονίκη
Τηλ: 2310 889.840
E-mail:  lemm-th@otenet.gr
Site: www.lemmth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: