Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

ΝΔ: Μόνο μικρή παράταση για την κυβέρνηση Παπαδήμου

Επιμένει ότι δεν έχει τη νομιμοποίηση για να εξαντλήσει την τετραετία

Αρης Ραβανός

Αιτία…πολέμου αποτελεί για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας κάθε προσπάθεια μετάθεσης του εκλογικού χρόνου και θα επιχειρήσει να αποτρέψει οποιαδήποτε ενέργεια μετάθεσης της ημερομηνίας των εκλογών.

Η μόνη παράταση που δίδει ουσιαστικά η ΝΔ, πέραν της 19ης Φεβρουαρίου που εξακολουθεί να τη θεωρεί καταλληλότερη ημερομηνία, είναι δύο ή τριών εβδομάδων και σε κάθε περίπτωση καταληκτικός χρόνος των εκλογών πρέπει να είναι η 4η Μαρτίου.

Στο επιτελείο του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά -δυο εβδομάδες μετά τη φράση του στο Βήμα της Κυριακής, ότι «δεν κοιμόμαστε αγκαλιά με το ημερολόγιο»- κυρίαρχη είναι η άποψη πως η παρούσα κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και είναι ειδικού σκοπού και άρα μπορεί να υπάρξει μόνο μια μικρή χρονική παράταση εάν χρειαστεί.

Ως εκ τούτου, όπως λένε στην ηγετική ομάδα της ΝΔ, οποιαδήποτε κίνηση για να μετατεθεί ο χρόνος των εκλογών, θα τορπιλίσει τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια.

Παράλληλα, υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη σημειώνουν ότι με τέτοιες ενέργειες ουσιαστικά θα δημιουργούνταν μείζον θέμα για τη συνέχιση του βίου της παρούσας κυβέρνησης υπό τον κ. Λ. Παπαδήμο, ακόμα και για τη συμμετοχή της ΝΔ στο υπουργικό συμβούλιο.

Βλέπουν θεωρίες συνωμοσίας

Στο πλαίσιο αυτής της γραμμής, στελέχη της ΝΔ τονίζουν σε όλους τους τόνους, ότι όσοι προσπαθούν να παρατείνουν τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών και να διευρύνουν τον ρόλο της μεταβατικής κυβέρνησης στην πραγματικότητα υπονομεύουν τον ρόλο και το έργο του κ. Παπαδήμου.

Ενδεικτικό της καχυποψίας που αντιμετωπίζει η ΝΔ τα διάφορα σενάρια περί παράτασης του βίου της κυβέρνησης, ήταν και η επιθετική αντίδραση στελεχών του κόμματος -και η οποία θεωρήθήκε περίεργη και άκρως απαράδεκτη για πολλούς- στο χθεσινό άρθρο (Καθημερινή) του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλου που υποστήριζε την παράταση του κυβερνητικού βίου έως το 2013.

Μάλιστα, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης και μέλος της «προεδρικής φρουράς» κ. Κ. Τζαβάρας, με συνέντευξή του στο Βήμα fm το πρωί της Δευτέρας, δήλωσε κατάπληκτος από την παρέμβαση του κ. Στεφανόπουλου, περιέγραψε την κυβέρνηση Παπαδήμου ως κινούμενη στο όριο του πολιτεύματος και τόνισε ότι «ο κυρίαρχος λαός θα πρέπει να δώσει κυβέρνηση δημοκρατικά νομιμοποιημένη».

Στην ηγετική ομάδα της ΝΔ υποστηρίζουν ότι τα κορυφαία «πράσινα» στελέχη -επικαλούνται τις παρεμβάσεις το μεσημέρι της Δευτέρας της κυρίας Άννας Διαμαντοπούλου και του κ. Π. Ευθυμίου- θέλουν με κάθε τρόπο την παράταση του κυβερνητικού βίου, ώστε να αρχίσει να σχηματίζεται η αίσθηση στην κοινή γνώμη περί συγκυβέρνησης και έτσι σταδιακά να αλλάξει η άποψη για το ΠαΣοΚ στην κοινή γνώμη.

Όμως, το μεγάλο πρόβλημα για τη ΝΔ δεν είναι μόνο η στάση των κορυφαίων του ΠαΣοΚ,αλλά και ομάδας «γαλάζιων» βουλευτών, κυρίως από το τμήμα όσων αποκαλούνται φιλελεύθεροι, που επιθυμούν να υπάρξει παράταση της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά αναμένουν τις επόμενες ημέρες και άλλες παρεμβάσεις όσων επιθυμούν να παραταθεί ο βίος της κυβέρνησης Παπαδήμου, αλλά διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση -σε διάφορα κέντρα, όπως λένε ορισμένα κορυφαία στελέχη- ότι η η κυβέρνηση Παπαδήμου παραμένει ειδικού σκοπού και δεν έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση να εξαντλήσει τα (συνταγματικά) όρια της τετραετίας.

Αντιδρά στα νέα μέτρα η ΝΔ

Εκτός από το χρόνο των εκλογών, αιτία πολέμου για τη ΝΔ αποτελεί και το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, πέρα από εκείνων που ήδη υπάρχουν στο μεσοπρόθεσμο και στον προϋπολογισμό.

Η ηγεσία της ΝΔ τηρεί προσεκτική στάση και εξετάζει όλα τα σενάρια, ενώ μένει στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλου, ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα, αφού όλα όσα έπρεπε να ληφθούν περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό για το 2012.

Στο παρασκήνιο αρχίζει να καλλιεργείται κλίμα εξόδου της ΝΔ από την κυβέρνηση, εάν τεθεί ζήτημα νέων μέτρων. Γι' αυτό και πολλοί φλερτάρουν με την γραμμή να αρθεί, σε μια τέτοια περίπτωση, η εμπιστοσύνη της ΝΔ προς την κυβέρνηση Παπαδήμου, μια κίνηση που δεν αποκλείται να κάνει και ο ΛΑΟΣ του κ. Γ. Καρατζαφέρη.

«Η 5η Επικαιροποίηση του Μνημονίου, η οποία και πραγματοποιήθηκε πριν τη δημιουργία της κυβέρνησης Παπαδήμου, αποτυπώνει τα αδιέξοδα της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής. Αδιέξοδα εξαιτίας τόσο της εφαρμογής ενός μη κατάλληλου μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής, όσο και της έλλειψης αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης Παπανδρέου» αναφέρει σε δήλωσή του ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της Ν.Δ. κ. Χρ. Σταϊκούρας.

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: