Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Η επιστροφή των Μάπετ

Του Ακη Καπράνου

Η νέα ταινία του «Muppet Show» σαρώνει στην Αμερική κι εμείς ρίχνουμε μια ματιά στο φαινόμενο που δεν λέει να κοπάσει.  Οταν το «Muppet Show» έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη βρετανική τηλεόραση το 1976, οι παραγωγοί ανέτρεξαν σε φίλους και γνωστούς στη showbiz, μπας και πείσουν κανένα «μεγάλο» όνομα να εμφανιστεί στην εκπομπή. Μέσα σε λίγους μήνες η κατάσταση είχε αντιστραφεί πλήρως.

Δείτε τα βίντεο

Πρέπει να ήμουν επτά χρόνων (μπορεί και μικρότερος) όταν πρωτάκουσα τη φωνή του Σαρλ Αζναβούρ. Ή τα σαρωτικά τύμπανα του Μπάντι Ριτς. Στην ίδια ηλικία πρωτοείδα τον Ρούντολφ Νουρέγεφ να αψηφά τη βαρύτητα,
τον Αλις Κούπερ να τραγουδά ντυμένος εωσφορικά το «School's out» και τον Βίνσεντ Πράις να κολατσίζει παρέα με βρικόλακες. Βλέπετε, η δική μας κοιτίδα «πολιτισμού» τότε λεγόταν «Muppet Show». Ενα θέατρο που για πέντε χρόνια φιλοξενούσε διάσημους καλεσμένους και μια αγέλη από παράξενες, θεότρελες μαριονέτες, σαν τη Μις Πίγκι, τον Γκόνζο (που κανένας δεν ήξερε αν ήταν κάποιο ζώο ή, απλώς, εξωγήινος!), και φυσικά τον Κέρμιτ.

Οταν το «Muppet Show» έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη βρετανική τηλεόραση το 1976, οι παραγωγοί ανέτρεξαν σε φίλους και γνωστούς στη showbiz, μπας και πείσουν κανένα «μεγάλο» όνομα να εμφανιστεί στην εκπομπή. Μέσα σε λίγους μήνες η κατάσταση είχε αντιστραφεί πλήρως. Ποιος Λάρι Κινγκ! Ολοι στο Χόλιγουντ πετούσαν τη σκούφια τους στα... βατραχοπόδαρα του Κέρμιτ, του περιβόητου κονφερασιέ, και αστέρια σοβαρού διαμετρήματος (ανάμεσά τους οι Ρότζερ Μουρ, Τζούλι Αντριους, Ελτον Τζον, Αλις Κούπερ, Σιλβέστερ Σταλόνε, Λίζα Μινέλι, Τζόαν Μπαέζ, Κρίστοφερ Ριβ, Νταϊάνα Ρος) βομβάρδιζαν καθημερινά με μηνύματα τον τηλεφωνητή του δημιουργού των «Muppets»: τον Τζιμ Χένσον.

Γεννημένος το 1936, ο Τζιμ Χένσον αγάπησε τις μαριονέτες από παιδί, τόσο που καταπιάστηκε επαγγελματικά μαζί τους από νωρίς.

Πριν από τα 30 του είχε να επιδείξει έναν εντυπωσιακό νεωτερισμό, τον οποίο και προωθούσε με όλες του τις δυνάμεις: τα muppets (αντί του puppet που σημαίνει μαριονέτα). Τα οποία δεν κρέμονται από σπάγκους (ένας ηθοποιός τα «ζωντανεύει» περνώντας το χέρι του μέσα στο «κορμί» τους ενώ άλλος ένας κινεί τα χέρια τους με ραβδιά), μιλούν με ιδιαίτερη ακρίβεια, ενώ οι εκφράσεις του προσώπου τους έχουν μια ζωντάνια εντυπωσιακή.

Το 1955 παρουσιάζει το σόου «Sam & Friends», ένα πεντάλεπτο πρόγραμμα όπου δύο ζωάκια (το ένα εκ των οποίων θα εξελιχθεί στον αγαπημένο Κέρμιτ) τραγουδούν γνωστά κομμάτια και διακωμωδούν άλλα τηλεοπτικά προγράμματα της εποχής. Παρά την επιτυχία του σόου, ο Χένσον, φοβούμενος την τυποποίηση, θα αφήσει την τηλεόραση το 1961 και θα κάνει ένα μεγάλο ταξίδι στην Ευρώπη αναζητώντας έμπνευση. Εκεί «σκάει» και η ιδέα του «Muppet Show», μόνο που θα περάσουν 15 χρόνια ώσπου να κατορθώσει να πείσει έναν παραγωγό για τη δυναμική της.

Μέσα σε πέντε χρόνια (τόσα διήρκεσε το «Muppet Show»), ο Χένσον θα φιλμάρει 120 επεισόδια και θα μαζέψει 21 υποψηφιότητες για Emmy (κερδίζοντας τελικά τέσσερα) και 11 υποψηφιότητες για Bafta (κερδίζοντας δύο). Ενδιαμέσως, το έτος 1979, θα στήσει και μια εντυπωσιακή ταινία μεγάλου μήκους, το «Muppet Movie», όπου δίπλα στις μαριονέτες του εμφανίζονται οι Ορσον Γουέλς, Μελ Μπρουκς, Τέλι Σαβάλας, Στιβ Μάρτιν, Ρίτσαρντ Πράιορ και Τζέιμς Κόμπερν.

Στο συνεργείο της ταινίας, μάλιστα, συναντά κανείς και το όνομα του Τιμ Μπάρτον, που δανείζει τη φωνή του σε έναν «δεύτερο» χαρακτήρα.

Η φωνή του ίδιου του Χένσον πάντως ήταν αυτή που ακούγαμε όποτε ανοιγόκλεινε το στόμα του ο Κέρμιτ και ο ίδιος ο δημιουργός είχε κατά καιρούς παραδεχτεί ότι η κούκλα ήταν το alter ego του («με τη μοναδική εξαίρεση ότι ο Κέρμιτ συνήθως είναι πολύ πιο θαρραλέος από εμένα», συνήθιζε να λέει). Δυστυχώς, ο Χένσον δεν πρόλαβε να θαυμάσει το μέγεθος της δημοτικότητας των δημιουργημάτων του καθώς ο καρκίνος τον χτύπησε νωρίς: «έφυγε» μόλις στα 56 του χρόνια.

Χρόνια αργότερα, όμως, οι πολυτάλαντες μαριονέτες του Τζιμ Χένσον ετοιμάζονται να διασκεδάσουν εκ νέου τους πιστούς τους φαν, κερδίζοντας επιπλέον και καινούργιους, μέσα από μια ταινία που διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να αποτελέσει μία από τις πλέον ευχάριστες εκπλήξεις της χρονιάς. Αυτό τουλάχιστον μαρτυρεί η παρουσία του βρετανού σκηνοθέτη Τζέιμς Μπόμπιν, ο οποίος, μαζί με τον μουσικοσυνθέτη της ταινίας Μπρετ ΜακΚένζι ευθύνεται για τις καλύτερες στιγμές της ξεκαρδιστικής κωμικής σειράς του HBO «Flight of the Conchords».

Στην αναμενόμενη επιτυχία της ταινίας «The Muppets» έχουν βάλει το χεράκι τους και οι Τζέισον Σίγκελ και Νίκολας Στόλερ, σταθεροί συνεργάτες και ουσιαστικοί εμπνευστές της αναβίωσης του franchise. Φυσικά, ό,τι και να πούμε για τους guest stars της ταινίας είναι λίγο. Σημειώστε μόνο ότι ξεπερνούν τους 30. Και βέβαια όλα αυτά θα ήταν ψιλά γράμματα, αν η νέα ταινία δεν ξεσήκωνε τέτοια κύματα ενθουσιασμού: οι κριτικές είναι, στο σύνολό τους, αποθεωτικές (κάποιοι μιλούν για αριστούργημα), ενώ μόλις την πρώτη εβδομάδα της στις αίθουσες συγκέντρωσε εισπράξεις που ξεπερνούν τα... 48 εκατ. δολάρια!

Στο νέο αυτό φιλμ ο Γουόλτερ, ο μεγαλύτερος φαν των Muppets στον κόσμο, και οι καλοί του φίλοι βρίσκονται για διακοπές στο Λος Αντζελες, όταν πληροφορούνται ότι ο πετρελαιάς Τεξ Ρίτσμαν («Πλούσιος Τεξανός» σε ελεύθερη μετάφραση) σκοπεύει να κατεδαφίσει το περίφημο Muppet Theater, με σκοπό να στήσει στη θέση του μια πετρελαιοπηγή.

Πανικόβλητοι οι τρεις φίλοι βρίσκουν τον Κέρμιτ και όλοι μαζί αποφασίζουν να αναζητήσουν τους πρώην φίλους και συνεργάτες τους, προκειμένου να διοργανώσουν με τη βοήθειά τους τον μεγαλύτερο τηλεοπτικό μαραθώνιο στην ιστορία των Muppets, με σκοπό να συγκεντρώσουν τα 10 εκατ. δολάρια που απαιτούνται για να παραμείνει το θέατρο στη θέση του. Ωστόσο ο Τεξ δεν σκοπεύει να καταθέσει έτσι εύκολα τα όπλα, καθότι ουδέποτε χώνεψε τα «άνοστα» αστεία των muppets.

Οπως βέβαια και αρκετοί κριτικοί της εποχής οι οποίοι «χτύπησαν» τότε τη σειρά. Κανένας δεν τους θυμάται σήμερα. Το μέλλον, βλέπετε, ανήκει... στον Κέρμιτ.

Muppet show song - Mahna mahna...


Statler and Waldorf


The Muppet Show - Sax and Violence


ANIMAL - MUPPET SHOW


The Muppet Show - S3 E2 P1/3 - Leo Sayer


The Muppets: Bohemian Rhapsody


Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: