Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Der Spiegel: Το μετέωρο βήμα του Α. Σαμαρά


Άρθρο γνώμης στο Spiegel-Online αποκαλύπτει ότι τουλάχιστον 10 βουλευτές της ΝΔ απείλησαν ότι θα αποχωρήσουν από το κόμμα εάν ο Αντώνης Σαμαράς δεν συμφωνούσε στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Το άρθρο των Jörg Diehl και Ferry Batzoglou στο, με τίτλο «Ο Παπανδρέου θυσιάζει το αξίωμά του» τονίζει ότι εκτός των βουλευτών, προσωπικότητες με μεγάλη επιρροή από τον χώρο της πολιτικής και της οικονομίας πίεσαν τον αρχηγό του κόμματος να υποχωρήσει, επειδή φοβήθηκαν τη χρεοκοπία.

Αναφερόμενοι στον Γιώργο Παπανδρέου οι συντάκτες του άρθρου γράφουν:

Πήρε πολύ χρόνο μέχρι ο τελευταίος γόνος μιας ελληνικής πολιτικής δυναστείας και μοναδικός κυβερνήτης στην Αθήνα να υποσχεθεί ότι θα παραμερίσει υπέρ μιας κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού μαζί με τη συντηρητική ΝΔ.

Σε μια σκληρή πολιτική μάχη για την εξουσία με το εγώ του, την απαίτηση της οικογένειας, τη σκληρή αξιωματική αντιπολίτευση και κομμάτι του ΠΑΣΟΚ έπρεπε να αντέξει ο Παπανδρέου, αλλά μπορεί να πει κανείς ότι στο τέλος πούλησε πολύ ακριβά την αποχώρησή του.

Τυπικά βέβαια ο Παπανδρέου δεν έχει παραιτηθεί ακόμα, αλλά σύμφωνα με την ΠτΔ δεν θα είναι επικεφαλής της υπό διαμόρφωση μεταβατικής κυβέρνησης. Μέσα σε μία εβδομάδα θα έχει ορκιστεί το νέο Υπ. Συμβούλιο, του οποίου ο βασικός στόχος θα είναι η εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΕ από τις 26 Οκτωβρίου, οι οποίες σημαίνουν για τον λαό ένα ακόμα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας. Στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο, θια λάβουν χώρα κατά πάσα πιθανότητα οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα.

Έτσι, ο Παπανδρέου μπόρεσε να επιβάλει το βασικό του αίτημα: Η μεταβατική κυβέρνηση θα παραμείνει για λίγους μήνες στην εξουσία και ως εκ τούτου θα μπορέσει να λάβει τόσο σημαντικές όσο και κρίσιμες για την περίοδο αυτή αποφάσεις. Αντίθετα, η ΝΔ πίεζε συνεχώς για την ταχεία διεξαγωγή πρόωρων εκλογών λόγω των θετικών αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων για εκείνη.

Γενικά, οι συντηρητικοί περί τον αρχηγό του κόμματος Αντώνη Σαμαρά έχουν περισσότερα να χάσουν παρά να κερδίσουν από την κυβέρνηση συνασπισμού.

Θα πρέπει τώρα να εγκαταλείψει την πλήρη αντιπολίτευσή της που ασκούσε εδώ και ενάμιση χρόνο ενάντια στην οικονομική πολιτική Παπανδρέου, με την οποία κέρδισε προβάδισμα μέχρι και 9 μονάδες στις δημοσκοπήσεις έναντι του ΠΑΣΟΚ, και να αυτοδιαψευστεί.

Είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι αυτό που καλούνται να παίξουν, ένα παιχνίδι, που στο τέλος μπορεί να κοστίσει όλη την εξουσία, αλλά και ένα παιχνίδι που οφείλεται σε τρεις λόγους:

Πρώτον, από το εξωτερικό αυξήθηκαν οι πιέσεις στον Σαμαρά. Τελευταία, παρενέβη ακόμα και το ΕΛΚ, στο οποίο ανήκει η ΝΔ.

Δεύτερον, σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel-Online, προσωπικότητες με μεγάλη επιρροή από τον χώρο της πολιτικής και της οικονομίας πίεσαν τον αρχηγό του κόμματος να υποχωρήσει, επειδή φοβήθηκαν τη χρεοκοπία.

Τρίτον, μια ομάδα τουλάχιστον 10 βουλευτών της ΝΔ φέρονται να απείλησαν ότι θα φύγουν από την Κ.Ο., αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε τεράστιες δυσκολίες στην πορεία του Σαμαρά προς την εξουσία, αφού αλλιώς δεν θα μπορεί να ποντάρει σε μεγάλη στήριξη εντός του κόμματός του. Έγινε πρόεδρος πριν από δύο χρόνια μόνο και μόνο επειδή, με μια πετυχημένη σκακιστική κίνηση, έβαλε να ψηφίσουν για τη θέση του την κομματική βάση και όχι τους κομματικούς λειτουργούς.

Αλλά τι νόημα έχει η συμφωνία για την Ευρώπη;

Πρέπει να προβληματιστεί κανείς για το αν τώρα θα αποκλιμακωθεί πράγματι η ένταση στην ελληνική πολιτική σκηνή. Η ΝΔ δεν μπορεί στην πραγματικότητα να αντέξει το να αναδειχθεί πλήρως μέσα στην κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού και κατ' αυτόν τον τρόπο στη συνέχεια να καταποντιστεί.

Ως εκ τούτου είναι πιθανό ότι θα προσπαθήσει, ακόμα και όντας στην κυβέρνηση, να απορρίψει πολλές αντιδημοφιλείς αποφάσεις, μολονότι η ελευθερία κινήσεων θα είναι στο μεταξύ μηδενική.

Μια διέξοδος για τη ΝΔ θα ήταν μόνο να εντάξει στη νέα κυβέρνηση αντί για τους πολιτικούς της πολλούς τεχνοκράτες, προκειμένου να μη δώσει λαβή για μεγάλες επιθέσεις.

Επιπλέον, τα ελληνικά συνδικάτα, που πολιτικά έχουν ακόμα πολύ μεγάλη πολιτική επιρροή, μπορεί να προκαλέσουν μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια σε ένα Υπ. Συμβούλιο με συμμετοχή των συντηρητικών. Υπάρχει κίνδυνος για μαζικές απεργίες και επιχειρήσεις σαμποτάζ άνευ προηγουμένου:

Τα σκουπίδια θα μπορούσαν να μείνουν στους δρόμους πολύ περισσότερο αυτή τη φορά, το ρεύμα να κόβεται ίσως όλη μέρα, οι δημόσιοι υπάλληλοι παρέλυσαν τα Υπουργεία και τις Υπηρεσίες. Και για πόσο καιρό θα άντεχε κάτι τέτοιο μια κυβέρνηση, η οποία απλώς στηρίζεται στον λογικό γάμο εχθρών;

Πηγή: The Insider

Δεν υπάρχουν σχόλια: