Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Ελληνες μαθητές χειρίζονται τηλεσκόπια στην Αμερική, από το ΑΠΘ


Ελληνες μαθητές από το Γυμνάσιο Γουμένισσας Κιλκίς και το 2ο Λύκειο Εχεδώρου Θεσσαλονίκης χειρίστηκαν εξ αποστάσεως το ρομποτικό τηλεσκόπιο ΜΟΝΕΤ, διαμέτρου 1,2 μέτρων, του Αστεροσκοπείου McDonald στο Τέξας των ΗΠΑ, για τη διεξαγωγή παρατηρήσεων κομητών.

Οι μαθητές επισκέφτηκαν το Αστεροσκοπείο του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, από όπου, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Αστρονομίας Γιάννη Σειραδάκη, συνδέθηκαν με τους υπολογιστές του Αστεροσκοπείου McDonald, μέσω του διαδικτύου.

Αφού έλεγξαν τις μετεωρολογικές συνθήκες στο Τέξας, τόσο από τις μετεωρολογικές ιστοσελίδες της περιοχής όσο και από τα μετεωρολογικά όργανα του Αστεροσκοπείου, έδωσαν εντολές έτσι ώστε να ανοίξει ο θόλος του κτιρίου όπου στεγάζεται το τηλεσκόπιο και ξεκίνησε η διαδικασία της παρατήρησης και συλλογής αστρονομικών δεδομένων και φωτογραφιών.

Το πρόγραμμα των παρατηρήσεων σχεδιάστηκε με τη βοήθεια του δρος Αστροφυσικής Ζαχαρία Ιωάννου και αστρονόμων από την Κροατία και τη Σερβία, σχολεία των οποίων συμμετέχουν στις παρατηρήσεις. Τα δεδομένα των παρατηρήσεων από όλους τους μαθητές (Κροατών, Σέρβων και Ελλήνων) θα συγκεντρωθούν και θα αναλυθούν με τη βοήθεια των καθηγητών τους και θα δημοσιευθούν σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, εφόσον τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: