Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Ικανοποιημένοι αλλά με... ρέγουλα στην ΝΔ


Συγκρατημένη ικανοποίηση επικρατεί στην Συγγρού, ως πρώτη αποτίμηση της συνάντησης Παπανδρέου- Σαμαρά υπό τον Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο που, κατ’ αρχάς φαίνεται να δίνει μια λύση στο ελληνικό πρόβλημα.

Τουλάχιστον ως προς την πολιτική ομαλότητα που απαιτείται να επικρατήσει στη χώρα προκειμένου να υλοποιηθούν οι βασικές αρχές της 26ης- 27ης Οκτωβρίου αλλά και τη δρομολόγηση των πρόωρων εκλογών. Με το κυρίαρχο προαπαιτούμενο για την ΝΔ να είναι η αποχώρηση Παπανδρέου από την ηγεσία της χώρας, τουλάχιστον ως προς αυτό το ζήτημα, τα δεδομένα είναι υπέρ της ΝΔ.

Ωστόσο, υπάρχουν βασικά σημεία τα οποία παραμένουν ασαφή όπως είναι ο χρόνος των εκλογών και η υλοποίηση των αποφάσεων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, κατά βάση με αφορμή την πλατφόρμα των 7 σημείων Βενιζέλου,
όπως αυτά παρουσιάστηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο που προηγήθηκε. Σημειώνεται πάντως ότι, σύμφωνα με στελέχη της Συγγρού, η αναφορά περί άμεσης προσφυγής στην κάλπη, δεν αφήνει πολλά περιθώρια παρερμηνειών και παρέχει έναν ακόμη λόγο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μετρά για άλλη μία πολιτική νίκη «στα σημεία».

Η πρόσφατη αναφορά του Προέδρου της ΝΔ ότι «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» ίσως έχει την πλέον ουσιώδη εφαρμογή της στο τι διημείφθη στη συνάντηση των τριών. Ακόμη δε περισσότερο στο τι πρόκειται να συμφωνηθεί, τόσο κατά την αυριανή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών όσο και κατά τις περαιτέρω διμερείς συναντήσεις των εκπροσώπων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που θα καθορίσουν και την τελική συμφωνία.

Οι πρώτες πληροφορίες πάντως είναι απολύτως συγκεχυμένες, με την πλευρά της ΝΔ να κάνει λόγω μέσω στενών συνεργατών του Α. Σαμαρά περί άγνοιας αναφορικά με τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, κυρίως για το αν υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις για το πρόσωπο κοινής αποδοχής που θα αναλάβει μεταβατικός πρωθυπουργός, όσο και για το αν θα μετέχουν τελικώς πολιτικά πρόσωπα στην κυβερνητική σύνθεση.

Πάνος Ράσσιας

Πηγή: NewPost

Δεν υπάρχουν σχόλια: