Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Ψηφιοποιούνται οι Βιβλιοθήκες του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. κ. Βαρθολομαίος και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, κ. Μ. Τσαμάζ σε στιγμιότυπο από τη συνάντησή τους

Ο ΟΤΕ με την Cosmote ανέλαβαν το έργο

Την ψηφιοποίηση των ιστορικών αρχείων του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης θα αναλάβει ο ΟΤΕ και η Cosmote.

Ομάδα ειδικών συμβούλων, αναλυτών και μηχανικών του τηλεπικοινωνιακού οργανισμού θα δημιουργήσει την πληροφοριακή υποδομή για την ψηφιοποίηση, την τεκμηρίωση και την ανάδειξη των έντυπων πολιτιστικών τεκμηρίων που διαθέτει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Σχολή της Χάλκης.

Μάλιστα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, κ. Μιχ. Τσαμάζ, μετέβη στην Κωνσταντινούπολη και ενημέρωσε προσωπικά τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο για τη στήριξη των ΟΤΕ και Cosmote για το φιλόδοξο εγχείρημα.

«Οι βιβλιοθήκες του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αποτελούν μέρος της ιστορίας της Ορθοδοξίας και πυρήνα της θεολογικής σκέψης. Η Πατριαρχική βιβλιοθήκη χρονολογείται από τον πρώτο αιώνα μ.Χ. και αντιπροσωπεύει την αρχαιότερη, ίσως, βιβλιοθήκη της χριστιανοσύνης με περισσότερους από 50.000 τόμους.
Αντίστοιχα, η βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που ιδρύθηκε στους βυζαντινούς χρόνους, θεωρείται μία από τις πιο πλούσιες στον κόσμο σε σπάνια βιβλία, με πλήθος χειρογράφων, που φτάνουν τους 30.000 τόμους» αναφέρεται στην ανακοίνωση των δύο εταιριών.

Οι δύο επιχειρήσεις έχουν εμπλακεί και στο παρελθόν σε αντίστοιχα σχέδια, καθώς ο ΟΤΕ έχει μακροχρόνια συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη για την ψηφιοποίηση του αρχείου του, ενώ η Cosmote έχει βοηθήσει στην ψηφιοποίηση του Ιστορικού Αρχείου της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας.

«Αποφασίσαμε να υποστηρίξουμε την ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

Η κληρονομιά μας αυτή είναι που θα μας κρατήσει δεμένους, θα διαμορφώσει την ελπίδα και θα μας δείξει τον δρόμο για να βγούμε από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε» δήλωσε ο κ. Τσαμάζ.

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: