Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Δεν μπορεί να αρθεί η ασυλία


Η ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ


Οριστικά κλειστό φαίνεται πως είναι πλέον το κεφάλαιο της ενδεχόμενης άρσης της ασυλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες ο γενικός εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης έλαβε την κατ’ αρχήν άποψη της ομάδας νομικών της Γενικής Εισαγγελίας στους οποίους ανέθεσε να γνωμοδοτήσουν για το κατά πόσο μπορεί να αρθεί η προεδρική ασυλία προς εξέταση αδικημάτων ανθρωποκτονίας και πρόκλησης θανάτου εξ αμελείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομάδα των νομικών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα εν λόγω αδικήματα δεν εμπίπτουν στις τρεις κατηγορίες για τις οποίες δύναται, βάσει του Συντάγματος, να αρθεί η ασυλία του Προέδρου. Υπενθυμίζεται ότι, βάσει του άρθρου 45 του Συντάγματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διαρκούσης της θητείας, δύναται να διωχθεί μόνον για εσχάτη προδοσία ή για ατιμωτικό αδίκημα ή ηθικής αισχρότητας.


Χθες, ο γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας Πέτρος Κληρίδης επιβεβαίωσε το γεγονός ότι ανέθεσε σε ομάδα νομικών της Γενικής Εισαγγελίας να γνωματεύσουν επί του προκειμένου. Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, ο κ. Κληρίδης δήλωσε ότι «έχει αναθέσει σε λειτουργούς της Νομικής υπηρεσίας να εξετάσουν πώς ερμηνεύονται αναφορές στο Σύνταγμα για άρση της ασυλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας», προσθέτοντας ότι «ανέμενε τις απαντήσεις εντός της ημέρας». Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι «δεν πρόκειται για κάτι το ασυνήθιστο και ότι έχει πολλές φορές ζητήσει από λειτουργούς να εξετάσουν και άλλα θέματα αναφορικά με την έκρηξη στο Μαρί».

Ο κύριος Κληρίδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ζήτησε από τους λειτουργούς να εξετάσουν πώς ερμηνεύεται η πρόνοια του Συντάγματος ότι μπορεί να ζητηθεί άρση της ασυλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας όταν το αδίκημα ενέχει έλλειψη εντιμότητας και ηθική αισχρότητα». Καταλήγοντας, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «θα πρέπει να μάθουμε να ερμηνεύουμε το Σύνταγμα και να βρούμε τι σημαίνουν οι φράσεις αυτές, έστω και από περιέργεια», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο γενικός εισαγγελέας, από τα αρχικά στάδια της ποινικής έρευνας, είχε ξεκαθαρίσει πως ο Πρόεδρος δεν μπορούσε να ερευνηθεί καθώς καλύπτεται από τη συνταγματική ασυλία, γι’ αυτό άλλωστε και οι ανακριτές της αστυνομίας δεν του έλαβαν καν κατάθεση.

Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: