Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Ψάχνουν τον άνθρωπο-κλειδί για τη γιάφκα


Μπαράζ ερευνών και προσαγωγών μετά την έκρηξη της Τριανδρίας


Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

Άνθρωπος-κλειδί για τη διαλεύκανση του μυστηρίου της γιάφκας των όπλων που αποκαλύφτηκε στην Τριανδρία, μετά την έκρηξη χειροβομβίδας ή μηχανισμού στα χέρια 32χρονου Κούρδου, θεωρείται ο ενοικιαστής του υπόγειου διαμερίσματος στην οδό Υψηλάντου 27. Οι διωκτικές αρχές μιλούν για 35χρονο ομοεθνή του θύματος, ο οποίος έδωσε ψεύτικα στοιχεία για να νοικιάσει το διαμέρισμα και θεωρούν ότι ήδη έχει φύγει από την Ελλάδα.

Το κλιμάκιο της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας από την Αθήνα, που βρίσκεται από το βράδυ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη, με επικεφαλής τον διευθυντή Αλκιβιάδη Τζωίτη, επιδιώκει να συνδέσει τις σχέσεις που είχε το τελευταίο διάστημα στη Θεσσαλονίκη ο ενοικιαστής του διαμερίσματος.
“ Ήταν αυτός που πλήρωνε και το ενοίκιο και τα κοινόχρηστα, αλλά κυρίως στο σπίτι έμενε αυτός που σκοτώθηκε”, επιβεβαιώνουν γείτονες. Ο κούρδος ενοικιαστής, σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές, έχει εξαφανιστεί από τη Θεσσαλονίκη και πιθανόν και από την Ελλάδα, ενώ θεωρούνταν “εξαφανισμένος” από το υπόγειο διαμέρισμα από τον περασμένο Μάιο.

Ωστόσο, η ιδιοκτήτρια του διαμερίσματος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, υποστήριξε ότι δεν είχε αφήσει υποχρεώσεις και εμφανίστηκε πρόσφατα ενώπιόν της, πληρώνοντας το τελευταίο ενοίκιο.

Από χθες το πρωί αστυνομικοί ξεκίνησαν μπαράζ ερευνών σε έξι σπίτια, προχωρώντας σε προσαγωγές κυρίως μελών της τοπικής κουρδικής κοινότητας. Σε ένα από τα σπίτια αυτά διενήργησαν έρευνες παρουσία αντεισαγγελέα, αλλά δεν βρήκαν απολύτως τίποτε, ενώ και οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, τονίζοντας πως δεν αναγνωρίζουν το θύμα, ούτε είχε σχέση με τις επιτροπές αγώνα των Κούρδων στη Θεσσαλονίκη.

“Η υπόθεση επιβάλλει λεπτούς χειρισμούς, είναι πολύ σοβαρή και δεν μπορούμε να βγάλουμε αυθαίρετα συμπεράσματα και να κάνουμε σενάρια στον αέρα”, διαμήνυσαν αστυνομικοί που ερευνούν τις διασυνδέσεις τόσο του 32χρονου θύματος όσο και του 35χρονου ομοεθνή του, που εξαφανίστηκε.

Το μυστήριο επιτείνεται από το γεγονός πως και ο 32χρονος Κούρδος, που έχασε τη ζωή του όταν διαμελίστηκε από την έκρηξη τη νύχτα της περασμένης Δευτέρας, δεν επιβεβαιώνεται από καμία πηγή των διωκτικών αρχών ότι ανήκε σε κάποια οργάνωση που να παραπέμπει σε επαναστατική δράση, είτε στην Τουρκία είτε σε άλλη χώρα. “Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι είναι μέλος συγκεκριμένης ομάδας”, υπογράμμισε χθες στη “Μ” αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Αντίθετα, από την αντιτρομοκρατική άφηναν να εννοηθεί ότι στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργούν δεν έχουν καταλήξει εάν τα πρόσωπα που κινούνταν στο υπόγειο της οδού Υψηλάντου συνδέονται με την 42χρονη Τουρκάλα, η οποία συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο ερευνών που έκανε πάλι η αντιτρομοκρατική τον περασμένο Ιούλιο. “Δεν μπορούμε να τους συνδέσουμε ακόμη, αλλά το ερευνούμε”, έλεγαν με νόημα χθες και επιβεβαίωναν ότι αναζητούν ακόμη ένα πρόσωπο που είχε επαφές με τη γυναίκα.

Μέλη της αντιτρομοκρατικής υποστήριζαν χθες πως οι πληροφορίες που είχαν για ύπαρξη γιάφκας στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Ιούλιο, επιβεβαιώθηκαν από τα ευρήματα στο κατεστραμμένο υπόγειο. Απλώς, διευκρίνιζαν, την περίοδο εκείνη οι έρευνες έγιναν σε άλλα σπίτια. Μάλιστα, επισήμαναν πως οι έρευνες του Ιουλίου για τον εντοπισμό γιάφκας δεν συνδέονταν με τη σύλληψη της 42χρονης Τουρκάλας, για την οποία έχει αποφασιστεί να εκδοθεί στη Γερμανία.

Τα μυστήρια του σχεδίου

Αδιέξοδο όμως παρουσιάζουν οι έρευνες των ελληνικών διωκτικών αρχών σχετικά με τον σχεδιασμό που γινόταν στο υπόγειο της Τριανδρίας για τη χρήση του βαρύ οπλισμού, που αποκαλύφτηκε. Χθες διευκρινίστηκε ότι τα δύο υλικά που είχαν σχήμα ναρκών κατά προσωπικού δεν ήταν παρά… στρόγγυλοι γεμιστήρες για όπλα Καλάσνικοφ. Τα όπλα ήταν θαμμένα στο χώμα κάτω από το δάπεδο της κουζίνας και πάνω στην κρύπτη από την έκρηξη έπεσαν όλα τα χαλάσματα ενός τοίχου του διαμερίσματος που κατεδαφίστηκε, γι’ αυτό δεν είχαν εντοπιστεί από την πρώτη στιγμή.

Από τις έρευνες στα μπάζα του διαμερίσματος μέχρι χθες δεν είχαν βρεθεί στοιχεία που να παραπέμπουν σε σχέδια ενεργειών με τον οπλισμό. Βρέθηκε όμως ένα stick μεταφοράς ψηφιακών δεδομένων, τα αρχεία του οποίου εξετάζονται.

Χωρίς προβλήματα η οικοδομή

Το πράσινο φως για να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι ένοικοι της τετραώροφης οικοδομής που επλήγη από τη φονική έκρηξη έδωσαν χθες οι υπηρεσίες της πολεοδομίας του δήμου Θεσσαλονίκης. Στην έκθεση του πολιτικού μηχανικού που ανέλαβε τον έλεγχο της στατικότητας του κτιρίου αναφέρεται πως “δεν διαπιστώθηκαν βλάβες που να καθιστούν την οικοδομή στατικά επικίνδυνη”. Την έκθεση υπέγραψε χθες ο αντιδήμαρχος, αρμόδιος για θέματα πολεοδομίας Ανδρέας Κουράκης και τη διαβίβασε αμέσως στην αστυνομική διεύθυνση αλλά και στη διαχειριστική επιτροπή της οικοδομής.

Ο μηχανικός πάντως στην έκθεσή του επισημαίνει πως άμεσα πρέπει να γίνουν εργασίες για την αποκατάσταση των βλαβών που προκλήθηκαν κυρίως στο υπόγειο και στον πρώτο όροφο της πολυκατοικίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: