Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Τις χρυσές προτομές Ρωμαίων αυτοκρατόρων σε Κομοτηνή και Ελβετία συνδέει έρευνα αρχαιολόγου


ΣΕΠΤΙΜΙΟΣ ΣΕΒΗΡΟΣ ΚΑΙ ΜΑΡΚΟΣ ΑΥΡΗΛΙΟΣ

Αντικείμενο έρευνας της Άνν Ντεπουρί Γκιζέλ η εντυπωσιακή ολόχρυση προτομή του Σεπτιμίου Σεβήρου που ανακαλύφθηκε στην περιοχή αρχαίας Πλωτινούπολης Διδυμοτείχου και εκτίθεται στο αρχαιολογικό μουσείο Κομοτηνής.

Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου

Τι μπορεί να συνδέει τη χρυσή προτομή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Σεπτιμίου Σεβήρου που εκτίθεται στο αρχαιολογικό μουσείο Κομοτηνής με την χρυσή προτομή του Μάρκου Αυρήλιου στο Ρωμαϊκό Μουσείο στην πόλη Αβάνς της Ελβετίας; Η έρευνα της Ελβετίδας αρχαιολόγου Ανν Ντεπουρί Γκιζέλ, η οποία από χθες βρίσκεται στη Θράκη αναζητώντας στοιχεία για το πολύτιμο έκθεμα του αρχαιολογικού μουσείο Κομοτηνής.

Η εντυπωσιακή ολόχρυση προτομή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Σεπτιμίου Σεβήρου (193-211 μ.Χ.) ανακαλύφθηκε στην περιοχή της αρχαίας Πλωτινούπολης στο Διδυμότειχο το 1965 κατά την κατασκευή χαρακώματος από στρατιώτες και σε βάθος 1,60 μέτρων. Λείπει μικρό κομμάτι από το πρόσθιο αριστερό τμήμα της, ενώ ένα άλλο είναι συγκολλημένο. Το μέγεθός της είναι λίγο μικρότερο από το φυσικό και είναι κατασκευασμένη με την τεχνική της σφυρηλάτησης.


Κορυφαίο έκθεμα του μουσείου στην Ελβετία
η χρυσή προτομή του Μάρκου Αυρήλιου


Εικόνες λατρείας του αυτοκράτορα-θεού

Ο αυτοκράτορας εικονίζεται γενειοφόρος να φοράει φολιδωτό θώρακα με γοργόνειο στο στήθος. Τα μαλλιά του είναι διαμορφωμένα σε ελλειψοειδείς βοστρύχους και αποδίδονται διαφορετικά από τη γενειάδα. Το πρόσωπό του είναι ευρύ, τα μάτια μεγάλα, και η ίριδά τους δηλώνεται με χάραξη. Ίχνη χαλκού στο πίσω μέρος δείχνουν ότι η προτομή ήταν στερεωμένη σε κοντάρι, όπως οι προτομές και άλλων αυτοκρατόρων που τις κρατούσαν οι “imaginiferi” του ρωμαϊκού στρατού σαν ένα είδος λαβάρου. Τα πορτραίτα αυτά ήταν μέσο έκφρασης της αυτοκρατορικής εξουσίας και αποτελούσαν ταυτόχρονα εικόνες λατρείας του αυτοκράτορα-θεού στις μακρινές επαρχίες του κράτους.

Η ιστορία της Θράκης στις σελίδες οδηγού Ελβετικού μουσείου

Η χρυσή προτομή του Σεπτιμίου Σεβήρου είναι από τα καλά διατηρημένα ευρήματα του είδους και μαζί με την προτομή του Μάρκου Αυρήλιου κοσμεί τις σελίδες του επίσημου οδηγού του μουσείου στην Ελβετία. Κρατώντας αυτόν τον οδηγό στα χέρια της η πρώην διευθύντρια του μουσείου της Αβάνς Ανν Ντεπουρί Γκιζέλ μίλησε στο «Χ» για την πολύχρονη επιθυμία της να ερευνήσει εκ του σύνεγγυς το έκθεμα, «στην Ελλάδα ήρθα πριν 2 χρόνια για ένα συνέδριο στη Θεσσαλονίκη. Τότε ζήτησα από έναν φίλο μου που δουλεύει στο αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης αν ήταν δυνατόν να έρθω στην Κομοτηνή.

Πήραν λοιπόν το λεωφορείο και ήρθα στο μουσείο και το είδα, γιατί ήθελα να το δω τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μου. Όταν ενημέρωσα για την πρόθεσή μου να πραγματοποιήσω έρευνα, έκανα αίτηση και περίμενα την άδεια. Πλέον έχω την άδεια από το υπουργείο για να κάνω την έρευνα μου και είμαι ενθουσιασμένη».

Τις σελίδες του οδηγού στο Ρωμαϊκό Μουσείο Αβάνς της Ελβετίας κοσμούν φωτογραφίες και στοιχεία για τη χρυσή προτομή του Σεπτιμίου Σεβήρου

Η έρευνα της Ελβετίδας αρχαιολόγου αμέσως προσέλκυσε το ενδιαφέρον της  ΙΘ’ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων, που δέχτηκαν να συνδράμουν στο έργο της. Τιμή χαρακτήρισε το γεγονός η αρχαιολόγος Μαρίνα Τασακλάκη, «έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε μια Ελβετίδα αρχαιολόγο, την κ. Γκιζέλ από το μουσείο της Αβάνς, όπου υπάρχει η χρυσή προτομή του Μάρκου Αυρήλιου. Η αρχαιολόγος ενδιαφέρεται να μελετήσει τη χρυσή προτομή που υπάρχει στο μουσείο της πόλης μας, να δει πως είναι κατασκευασμένη, να κάνει κάποιες αναλύσεις.

Με αφορμή την δημοσίευση της ιδίας για την προτομή του Μάρκου Αυρήλιου, συνεχίζει το έργο της με έρευνα και της προτομής Σεπτιμίου Σεβήρου. Κατά διαστήματα για τα εκθέματα του μουσείο της Κομοτηνής ενδιαφέροντα ξένοι ερευνητές, αλλά σε επίπεδο μελέτης και δημοσίευσης είναι η πρώτη φορά, που συμβαίνει».

Η αρχαιολόγος από την Ελβετία κοιτάζει την χρυσή προτομή και εντυπωσιάζεται, τη φωτογραφίζει και εξετάζει κάθε λεπτομέρεια και υπόσχεται με την έρευνά της να κάνει γνωστή την ύπαρξη αυτού του σπάνιου εκθέματος σε διεθνές επίπεδο, «υπάρχουν πολλοί άνθρωποι ενδιαφέρονται γι’ αυτό αλλά δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο, υπάρχει μόνο μια φωτογραφία του, πολύ παλιά, αλλά αρκετά καλή. Είναι όμως διαφορετικό το συναίσθημα όταν κοιτάζεις την προτομή από κοντά και είμαι πολύ χαρούμενη που έχω αυτή την δυνατότητα». Η μελέτη της Ελβετίδας αρχαιολόγου Ανν Ντεπουρί Γκιζέλ διαρκεί ώρες και γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή, ενώ θα διαρκέσει μέρες.

Μάλιστα σήμερα η επιστήμονας θα μεταβεί στον αρχαιολογικό χώρο της Πλωτινούπολης στο Διδυμότειχο προκειμένου να μελετήσει και την περιοχή, όπου ανακαλύφθηκε η χρυσή προτομή.

Στη χρυσή προτομή του μουσείου στην Κομοτηνή η Ελβετίδα αρχαιολόγος Ανν Ντεπουρί Γκιζέλ με την αρχαιολόγο Μαρίνα Τασακλάκη

«Φωνές νερού μυριάδες» στους αρχαιολογικούς χώρους της Θράκης

Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και η γενική διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στο πλαίσιο της επικοινωνιακής δράσης «Περιβάλλον & Πολιτισμός» διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά εκδηλώσεις και απευθύνει πρόσκληση σε όλους, για μια γιορτή ανοικτών μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, εκεί όπου τα μνημεία συμβιώνουν αρμονικά με τη φύση. Το κεντρικό θέμα έχει τίτλο «Φωνές νερού μυριάδες», τίτλος εμπνευσμένος από την ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, που αναφέρεται στην ποικιλία τόσο των μορφών του νερού και του υδάτινου τοπίου, όσο και της έμπνευσης που αυτά χάρισαν στα ανθρώπινα έργα.

Η ΙΘ’ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων για δεύτερη συνεχή χρονιά συμμετέχει στην πανελλήνια αυτή δράση και καλεί τη μαθητική κοινότητα και το ευρύ κοινό των περιφερειακών ενοτήτων Ροδόπης και Έβρου να λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις που προγραμματίζει στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κομοτηνής και σε αρχαιολογικούς χώρους των δύο νομών:

Αρχαιολογικό Μουσείο της Κομοτηνής

Την Πέμπτη 6 και την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές της Ε’ δημοτικού με προβολή ανάλογων θεματικών ενοτήτων και πολλά παιχνίδια. Η επιλογή των σχολείων θα γίνει σε συνεννόηση με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση του νομού και η διάρκεια του κάθε εκπαιδευτικού προγράμματος θα είναι 1 ώρα.

Το Σάββατο 8 Οκτωβρίου από τις 10.30 μέχρι τις 13.00 μ.μ., καλούμε τους μαθητές – ανεξαρτήτου τάξης – του δημοτικού σχολείου αλλά και τους γονείς να προσπαθήσουν να «φτιάξουν» το δικό τους παραμύθι με πρωταγωνιστές στον ποταμό Έβρο και άλλους τοπικούς ήρωες και νύμφες. Θα προηγηθεί η ανάγνωση του παραμυθιού «Αχελώος, ο θεός ποταμός» του Β. Ηλιόπουλου. Η εικονογράφηση του παραμυθιού θα γίνει από τα ίδια τα παιδιά στον χώρο του μουσείου και το σύνολο θα αποτελέσει ένα τεύχος, αντίγραφα του οποίου θα κρατήσουν ως ενθύμιο της συμμετοχής τους στην εκδήλωση. Αρωγοί στην προσπάθειά τους θα είναι φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΔΠΘ.

Γι’ αυτούς, που δεν θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν αρχαιολογικούς χώρους και να θαυμάζουν τα μνημεία που δημιούργησαν οι αρχαίοι για να «δαμάσουν» το νερό, η ΙΘ’ Εφορεία ετοίμασε μια έκθεση φωτογραφίας που θα λειτουργεί στον χώρο του μουσείου από την Πέμπτη 6 μέχρι την Κυριακή 9 Οκτωβρίου. Φωτογραφίες μνημείων που έχουν σχέση με τη διαχείριση του νερού σε δημόσιο ή ιδιωτικό επίπεδο θα συνοδεύονται από ενημερωτικό – επεξηγηματικό της λειτουργίας τους – υλικό. Στους επισκέπτες θα διανέμεται δωρεάν φυλλάδιο (τρίπτυχο) με τίτλο: «Έργα κοινής ωφέλειας σε πόλεις της Θράκης στα αρχαία χρόνια». Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν από κοντά, εκτός από τον πήλινο λουτήρα που βρέθηκε σε ιδιωτική οικία στον αρχαιολογικό χώρο της Ζώνης και το περιρραντήριο που βρέθηκε στη Μαρώνεια, αγγεία που θα σημανθούν με τον λογότυπο της εκστρατείας, όπως υδρίες, κρατήρες κ.ά.

Αρχαιολογικό χώροι

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ζώνης, θα είναι ανοικτός καθ’ όλη τη διάρκεια του 4ημέρου, ενώ οι αρχαιολογικοί χώροι της Μαρώνειας (θέατρο) και της Πλωτινόπολης θα είναι ανοικτοί κατά τις εργάσιμες ημέρες. Σε όλους τους παραπάνω χώρους, την Πέμπτη και την Παρασκευή, 6 και 7 Οκτωβρίου, θα βρίσκονται αρχαιολόγοι για θεματική ξενάγηση – ενημέρωση, η οποία θα συνοδεύεται και από διανομή φυλλαδίου (τριπτύχου) με τίτλο «Έργα κοινής ωφέλειας σε πόλεις της Θράκης στα αρχαία χρόνια». Υπεύθυνη προγράμματος: Μαρίνα Τασακλάκη (τηλ. 25310-22411, 21517). Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Πηγή: Χρόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: