Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Ραντεβού στα δικαστήρια δίνουν Μπουτάρης - Παπαγεωργόπουλος

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΝΙΤΑ ΣΤΙΒΑΚΤΑΚΗ, ΕΥΤΥΧΙΑ ΒΑΤΑΛΗ

Ραντεβού στα... δικαστήρια με τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο έδωσε χτες ο Γιάννης Μπουτάρης, ανακοινώνοντας ότι θα ζητήσει επίσπευση των διαδικασιών για να αποκατασταθεί η αλήθεια και να αποδοθούν ευθύνες γύρω από το οικονομικό σκάνδαλο που επί των ημερών του τέως δημάρχου αποκαλύφθηκε στα δημοτικά ταμεία.

«Η ευθύνη του κ. Παπαγεωργόπουλου για την κατάσταση στο δήμο είναι τεράστια και πρέπει να πάψει να κάνει το... παγώνι!», τόνισε, μια μέρα μετά την κατάθεση στο δημοτικό συμβούλιο του πορίσματος της κ. Τσεμπερά. Και, ξεκαθαρίζοντας ότι ο δικός του ρόλος, όσο και ο ρόλος της διοίκησής του στο δήμο «είναι να μην κουκουλώσουμε την υπόθεση», δήλωσε ότι τις επόμενες μέρες θα επισκεφτεί τον ανακριτή. 


Σε αυτήν τη συνάντηση ο κ. Μπουτάρης σκοπεύει να ζητήσει αφενός ενημέρωση για την εξέλιξη της υπόθεσης και τα επόμενα βήματα της Δικαιοσύνης, αφετέρου επιτάχυνση των ενεργειών ώστε η υπόθεση να φτάσει, ει δυνατόν, στο ακροατήριο.

Αυστηρός

Σχετικά με τον προκάτοχό του που επιμένει να εκδίδει ανακοινώσεις εκθειάζοντας τη δική του δωδεκάχρονη παρουσία στη δημαρχιακή καρέκλα, ενώ κατηγορεί τη σημερινή διοίκηση, τόνισε ότι δε σκοπεύει στο εξής ν' ασχοληθεί μαζί του. Η χτεσινή ήταν η τελευταία φορά, όπως είπε ο κ. Μπουτάρης, που απάντησε σε τοποθετήσεις του κ. Παπαγεωργόπουλου. 

Κι ήταν μάλιστα ιδιαίτερα αυστηρός. Αφορμή αποτέλεσαν σχόλια του τέως δημάρχου για την επίσκεψη του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Μ. Καρχιμάκη, στο δημαρχείο. «Ο Παπαγεωργόπουλος ξέρει μόνο ένα πράγμα: το άγαλμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Δεν ασχολούμαι πια μαζί του, ό,τι κι αν πει. Θα τα πει στο δικαστήριο», τόνισε.

Το πόρισμα

Στον τρίτο ειδικό ανακριτή που χειρίζεται την πολύκροτη υπόθεση της μεγάλης υπεξαίρεσης στο δήμο Θεσσαλονίκης το δήμαρχο θα συνοδεύουν ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Χασδάι Καπόν, και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος.

Προχτές, ο κ. Καπόν κατέθεσε στα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου το ογκωδέστατο πόρισμα της οικονομικής επιθεωρήτριας, Αναστασίας Τσεμπερά, η οποία διερευνά την υπόθεση από το Φεβρουάριο του 2008, ούτως ώστε όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου να ενημερωθούν σχετικά.

«Είναι κάτι που έπρεπε να έχει γίνει από την προηγούμενη διοίκηση, αφού το πόρισμα κατατέθηκε πριν από το τέλος του χρόνου. Οι δημοτικοί σύμβουλοι πρέπει να είναι ενήμεροι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καπόν. Παράλληλα, δόθηκε εντολή στη Νομική Υπηρεσία ώστε ο δήμος να ασκήσει πολιτική αγωγή όχι μόνο στο ποινικό κομμάτι της υπόθεσης, αλλά και στο αστικό, για την οικονομική ζημία που έχει υποστεί.

Συντηρητική κατάσχεση

Υπενθυμίζεται ότι ο δήμος έχει προχωρήσει σε συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας του υπόδικου υπαλλήλου Παναγιώτη Σαξώνη, που φέρεται ως ο πρωταγωνιστής της υπόθεσης, ωστόσο το πόρισμα επιρρίπτει ποινικές ευθύνες για το έλλειμμα που δημιουργήθηκε στους Απόστολο Τσουρέκα, Αναστάσιο Γερογιάννη, Μιχάλη Ζορπίδη και Θεόδωρο Αθανάσαρο, οι οποίοι διατέλεσαν αντιδήμαρχοι Οικονομικών, στο γενικό γραμματέα του δήμου, Μιχάλη Λεμούσια, καθώς και σε άλλα 20 άτομα, υπαλλήλους και διοικητικά στελέχη. Σύμφωνα, πάντα, με το πόρισμα, η «μαύρη τρύπα» στα ταμεία του δήμου ανέρχεται σε 51,4 εκατ. ευρώ από το 1997 έως και το 2008.

«Στο μικροσκόπιο» οι συμβάσεις

Την ίδια ώρα, η διοίκηση του δήμου προχωρά στην πρόσληψη δικηγόρου με απευθείας ανάθεση, αλλά και στην προκήρυξη νέου διαγωνισμού για την ανάδειξη ορκωτού λογιστή. «Στο πλαίσιο του ''Καλλικράτη'', κάθε δήμος θα πρέπει να προχωρήσει σε λεπτομερή έλεγχο απογραφής, θα πρέπει να δει τι παραλαμβάνει. 

Για το λόγο αυτό, ζητήσαμε την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου για την πρόσληψη δικηγόρου που θα ελέγξει όλες τις συμβάσεις, αλλά και για την επαναπροκήρυξη διαγωνισμού για ορκωτό λογιστή, αφού ο προηγούμενος διεξήχθη στις 15 Δεκεμβρίου και δε συμπεριλάμβανε αυτό το νέο καθήκον του ελέγχου απογραφής έναρξης», τόνισε ο κ. Καπόν. Αύριο θα συνεδριάσει η Οικονομική Επιτροπή, η οποία και θα προχωρήσει τις διαδικασίες για το νέο διαγωνισμό.

Στόχος της διοίκησης είναι ο έλεγχος απογραφής να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο Φεβρουάριο, λόγω και της επικείμενης (μέχρι τα τέλη Μαρτίου) κατάθεσης του προϋπολογισμού του 2011. Στο πλαίσιο αυτό, ο αντιδήμαρχος εκτιμά ότι θα προκύψει και αναμόρφωση του ισολογισμού του 2009, καθώς, όπως τονίζει, στη σύνταξή του δε λήφθηκαν υπόψη ορισμένα «γεγονότα», όπως τα φορολογικά πρόστιμα και το κενό στις ασφαλιστικές εισφορές, που προέκυψαν από την υπόθεση της υπεξαίρεσης.

Επίσης, ο δήμος προτίθεται να συνεργαστεί με δικηγορική εταιρία των Αθηνών, η οποία θα κάνει ενδελεχή έλεγχο όλων των συμβάσεων του δήμου Θεσσαλονίκης (για εργολαβίες, προμήθειες κ.ά.), παρά τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, η οποία επισήμανε ότι οι συμβάσεις αυτές έχουν ελεγχθεί από τη νομική υπηρεσία του δήμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: