Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Τάκης Βαρβιτσιώτης «Ποιητής σπάνιας ευαισθησίας»


Ο πολυβραβευμένος στην Ελλάδα και το εξωτερικό δημιουργός έφυγε από τη ζωή στα 95 του χρόνια αφήνοντας πίσω του 22 συλλογές

Ενας σπουδαίος ποιητής, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ο Τάκης Βαρβιτσιώτης, έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 95 χρόνων. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και έμενε, ενώ δημοσίευσε συνολικά 22 ποιητικές συλλογές και το έργο του έχει μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσσες.

Παράλληλα, και ο ίδιος έχει μεταφράσει Γάλλους, Ισπανούς και Λατινοαμερικάνους ποιητές, ενώ ο Οδυσσέας Ελύτης τον είχε αποκαλέσει «Ευρωπαίο ποιητή μιας σπάνιας ευαισθησίας και βαθύ γνώστη της λυρικής τέχνης που αξίζει τον έπαινο, όχι μόνο της ιδιαίτερης πατρίδας του, αλλά και των καλλιεργημένων ανθρώπων όλου του κόσμου».


Διακρίσεις

Ο Τ. Βαρβιτσιώτης είναι από τους πιο πολυμεταφρασμένους και πολυβραβευμένους Ελληνες ποιητές, έχει λάβει πλήθος τιμητικών διακρίσεων εδώ και στο εξωτερικό και έχει εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε δεκάδες συνέδρια και εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο.

Ως μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Ποιητών πήρε μέρος σε πολλά φεστιβάλ ποίησης, ενώ ως εκπρόσωπος της Ελλάδας παραβρέθηκε σε συνέδρια και διεθνείς συναντήσεις.
Με ανακοίνωσή της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού εξέφρασε τη βαθιά της θλίψη για την απώλεια του ποιητή, που γεννήθηκε και έζησε ως το τέλος της ζωής του στη Θεσσαλονίκη.

«Το ήθος του, ο δυναμισμός και ο λυρισμός της τέχνης του, η συστηματική, ακάματη και χαμηλόφωνη ενασχόλησή του με την ποίηση τον καθιέρωσαν και του έδωσαν μια μοναδική θέση στην Ελληνική Γραμματεία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Τ. Βαρβιτσιώτης εμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 1936 μέσα από τις σελίδες του περιοδικού «Μακεδονικές Ημέρες», ενώ πιο συχνή και σταθερή παρουσία είχε μια δεκαετία αργότερα με την έκδοση του περιοδικού «Κοχλίας». Το 1949 εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Φύλλα Υπνου» και ακολούθησαν αρκετές άλλες.

Το έργο και η πορεία του Τ. Βαρβιτσιώτη ξεπέρασαν τα ελληνικά σύνορα και με τον λυρισμό του κατέκτησε το αναγνωστικό κοινό.

Μεταξύ άλλων τιμήθηκε με το Βραβείο Ποίησης της Ακαδημίας Αθηνών (1977), Α' Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1985), Χρυσό Μετάλλιο του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας (1986), Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών (1987), Παγκόσμιο Βραβείο Μυστικιστικής Ποίησης του Ιδρύματος Φερνάντο Ριέλο στον ΟΗΕ (1988), Διεθνές Βραβείο Γκόντφριντ φον Χέρντερ από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης (1994), Διάσημα του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας (1995), Χρυσό Μετάλλιο Τιμής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (1995).

Το 1998 εκλέχθηκε αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και έναν χρόνο μετά αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η κηδεία του Τ. Βαρβιτσιώτη θα γίνει σήμερα δημοσία δαπάνη. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί στις 10 το πρωί από τον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας.

Βραβείο

Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας σε έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού του συμβουλίου αποφάσισε να θεσπίσει ένα ετήσιο βραβείο στη μνήμη του, για νέους ποιητές από τη Θεσσαλονίκη.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
ritzal@pegasus.gr

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: