Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Χαράτσι Χαλκιδικής: 10 χρόνια... φαγούρας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΚΛΑΡΗΣ

Επρεπε να περάσουν 10 χρόνια, από την Πρωτοχρονιά του 2001, όταν επί διοίκησης Β. Βασιλάκη η νομαρχία Χαλκιδικής επέβαλε το «ανταποδοτικό τέλος β΄ κατοικίας» στους ιδιοκτήτες των 55.000 εξοχικών κατοικιών, για να έρθει μόλις τώρα η οριστική δικαίωση των ιδιοκτητών από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η απόφαση 3122/2010 του Β΄ Τμήματος του ΣτΕ, που έφερε χτες στη δημοσιότητα ο «Α», εισέρχεται από... σπόντα στο ζήτημα της έκτακτης εισφοράς, έπειτα από προσφυγή του γενικού επιτρόπου κατά απόφασης του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, που χαρακτήριζε παράνομη την εισφορά και δικαίωνε ιδιοκτήτρια ακινήτου που είχε προσφύγει, ακυρώνοντας την εγγραφή της στους βεβαιωτικούς καταλόγους. Το ΣτΕ κρίνει ως «ανίσχυρη» την κανονιστική απόφαση και απορρίπτει την αίτηση του επιτρόπου.


Είχαν προηγηθεί περίπου 2.000 προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια για το ίδιο θέμα, που ουσιαστικά «μπλόκαραν» το σύστημα, υποχρεώνοντας το γενικό επίτροπο να ζητήσει τη γνώμη του ΣτΕ.

Κατόπιν εορτής

Ετσι, το Συμβούλιο της Επικρατείας,. το οποίο νωρίτερα είχε αρνηθεί να μπει στην ουσία της υπόθεσης, έπειτα από πέντε αναβολές, απορρίπτοντας για τεχνικούς λόγους την προσφυγή του ΚΕΠΚΑ και 204 πολιτών, πήρε τελικά θέση -έστω και κατόπιν εορτής- υιοθετώντας τις αποφάσεις των διοικητικών δικαστηρίων που έχουν κρίνει κατ' επανάληψη την έκτακτη εισφορά παράνομη, καθώς δεν έχει τον ανταποδοτικό χαρακτήρα, αφού τα οφέλη από τις παρεμβάσεις που γίνονται με τα χρήματα που εισπράττονται αφορούν όλους και πρωτίστως τους μόνιμους κατοίκους, που δεν πληρώνουν την εισφορά.

Η έκτακτη εισφορά β΄ κατοικίας αποφασίστηκε το 2000 από το νομαρχιακό συμβούλιο Χαλκιδικής και με την αδράνεια της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας εφαρμόστηκε από το 2001. Διατηρήθηκε και επί διοίκησης του Αργύρη Λαφαζάνη, ενώ καταργήθηκε από τον Αστέριο Ζωγράφο, μετά την κατακραυγή των πολιτών και τις δικαστικές προσφυγές, σχεδόν αμέσως μετά την εκλογή του στα τέλη του 2007.

Πλέον, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στην οποία υπάγονται οι αρμοδιότητες της καταργηθείσας νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Χαλκιδικής, φοβούνται νέο «τσουνάμι» προσφυγών από πολίτες που είτε πλήρωναν επί 7 χρόνια την εισφορά, είτε δεν έχουν πληρώσει και περιλαμβάνονται στους βεβαιωτικούς καταλόγους, με συνέπεια να έχουν χρέη προς τις ΔΟΥ.

Θα δικαιωθούν...

«Το σίγουρο είναι ότι όλοι όσοι έχουν προσφύγει μέσα στα χρονικά περιθώρια που έθετε ο νόμος θα δικαιωθούν και θα διαγραφούν από τους καταλόγους ή θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Για όσους απλώς δεν έχουν πληρώσει, δε γνωρίζουμε αν υπάρχει δυνατότητα να διαγραφούν, όμως είναι κάτι που θα εξετάσουμε το επόμενο διάστημα. Πάντως, τον τελευταίο καιρό δεν έχουμε καταγγελίες ότι δέχονται πιέσεις για να πληρώσουν παλιές οφειλές. Οσοι έχουν πληρώσει την εισφορά δε γνωρίζω αν υπάρχει διαδικασία για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Πάντως, και από πολιτική και ηθική πλευρά, αφού το χαράτσι κρίθηκε παράνομο και από το ΣτΕ, η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας πρέπει να πάρει θέση στο θέμα», τόνισε ο Νίκος Τσεμπερλίδης, πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ).

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: