Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

“Όσα παίρνει ο άνεμος”, ο μύθος των δέκα Όσκαρ


Πού να φανταζόταν η Margaret Mitchell ότι το ρομαντικό μυθιστόρημα που έγραψε το 1936, θα γινόταν δύο χρόνια αργότερα η πιο σπουδαία ταινία όλων των εποχών που θα αποτελούσε σημείο αναφοράς στην ιστορία του κινηματογράφου και όχι μόνο!...

Εδώ και 20 χρόνια βρίσκεται σταθερά στην λίστα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου ως μια από τις πιο σημαντικές ταινίες στην κινηματογραφική ιστορία. Έχει πουλήσει τα περισσότερα εισιτήρια από κάθε άλλη ταινία που έχει παιχτεί ποτέ.

Για πολλά χρόνια κρατούσε το ρεκόρ της μακρύτερης χρονικά ταινίας με ήχο που είχε φτιαχτεί στο Hollywood, αλλά και το ρεκόρ της πιο ακριβής παραγωγής.


Έχει κερδίσει 8 βραβεία Όσκαρ, μεταξύ τους και καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, καλύτερης 1ης γυναικείας ερμηνείας και μερικά χρόνια αργότερα ακόμα 2 ακόμα τιμητικά Όσκαρ!


Τεράστιες ερμηνείες, εκατοντάδες κομπάρσοι, πανάκριβα γυρίσματα, εντυπωσιακά κοστούμια. Ένας μεγάλος έρωτας, μια τραγική σελίδα στην αμερικάνικη ιστορία.

Αν δεν το έχετε βρει ακόμα… μιλάμε για το “Όσα Παίρνει ο Άνεμος” (Gone with the wind) .

Την πιο έντονη, σκληρή, αγωνιώδη ιστορία μιας γυναίκας και όλων αυτών που υπάρχουν γύρω της: η οικογένειά της, ο έρωτας και η γη της “η Τάρα”, που θα διεκδικήσει με νύχια και με δόντια.

Εκατοντάδες οι γυναίκες που ερωτεύτηκαν τον ήρωα που υποδύεται ο Κλάρκ Γκέιμπλ, τον «Ρετ Μπάτλερ» και μίσησαν με πάθος την κακομαθημένη Βίβιαν Λι ως «Σκάρλετ Ο’Χάρα».

Αξεπέραστες και οι ατάκες από το εκρηκτικό αυτό ζευγάρι που ξεκινά μισώντας ο ένας τον άλλο, ερωτεύεται με πάθος και έχει τραγική κατάληξη. Πόσες φορές, δεκαετίες αργότερα θα επαναληφθεί η ατάκα του Ρετ απάντηση στην ερώτηση της Σκάρλετ «Και εγώ τώρα τι θα απογίνω;» το αμίμητο «Ειλικρινά αγαπητή μου δεν μου καίγεται καρφί!», ή η φράση της Σκάρλετ που κλείνει την ταινία «Αύριο ξημερώνει μια νέα μέρα».

Το “Όσα παίρνει ο άνεμος” είναι μια ταινία που πρέπει να υπάρχει σε κάθε συλλογή.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: