Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Κατέρρευσαν δύο τοίχοι στον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας


Οι δύο τοίχοι, συνολικού μήκους σχεδόν τριών μέτρων, δεν έφεραν τοιχογραφίες και κατέρρευσαν λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων.

Δύο τοίχοι κατέρρευσαν σήμερα στον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων. Χθες κατέρρευσε ένας ακόμη τοίχος, περίπου 12 μέτρων, που αποτελούσε τον περίβολο μιας κατοικίας η οποία ουδέποτε είχε ανοίξει για το κοινό.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου των αρχιτεκτονικών αγαθών της Πομπηίας, οι δύο τοίχοι, συνολικού μήκους σχεδόν τριών μέτρων, δεν έφεραν τοιχογραφίες.

Πριν από τρεις εβδομάδες, ένα άλλο οικοδόμημα της Πομπηίας, ο Οίκος των Μονομάχων, είχε καταρρεύσει εντελώς, προκαλώντας κύμα οργής και ανησυχιών για την προστασία αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς. Και στις τρεις περιπτώσεις, φαίνεται πως οι καταρρεύσεις οφείλονται στις ισχυρές βροχοπτώσεις.


«Είναι πράγματα που μπορούν να συμβούν σ' έναν εκτεταμένο αρχαιολογικό χώρο ηλικίας 2.000 ετών, κυρίως σε κλιματικές συνθήκες όπως αυτές των τελευταίων ημερών», δήλωσε σήμερα η υπεύθυνη του αρχαιολογικού χώρου Ζανέτ Παπαδοπούλου.

Αρχαιολόγοι, σχολιαστές και πολιτικοί της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι για αμέλεια και κακοδιαχείριση του χώρου, ο οποίος περιλαμβάνεται στον κατάλογο της UNESCO με τα μνημεία που ανήκουν στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας.

«Από το Σεπτέμβριο του 2003 ως το Φεβρουάριο του 2010 σημειώθηκαν 16 καταρρεύσεις στην Πομπηία -βλέπετε λοιπόν ότι δεν συμβαίνουν μόνον όταν στην κυβέρνηση βρίσκεται η κεντροδεξιά», δήλωσε σήμερα στην εφημερίδα Κοριέρε ντέλα Σέρα ο υπουργός Πολιτισμού Σάντρο Μπόντι.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: