Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Το 51ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης σε καιρούς ύφεσης


Επιστρέφουν φέτος οι ελληνικές ταινίες

Του Παναγιωτη Παναγοπουλου

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ. Κατεύθυνση προς τον ανεξάρτητο κινηματογράφο και την κοινωνική πολιτική έχει η φετινή 51η διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που αρχίζει την Παρασκευή και διαρκεί μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου.

Οπως ανακοίνωσε χθες ο διευθυντής του Φεστιβάλ, Δημήτρης Εϊπίδης, η τιμή του εισιτηρίου στις προβολές μειώνεται από επτά σε έξι ευρώ, ενώ οι πρώτες προβολές (με ώρα έναρξης στη μία στις αίθουσες του λιμανιού και στις τρεις στο «Ολύμπιον») θα είναι δωρεάν για τους ανέργους.


Για το Φεστιβάλ, η 51η διοργάνωση σημαίνει αρκετούς περιορισμούς. Οπως είχε άλλωστε δηλώσει ο κ. Εϊπίδης, το μέγεθος του φετινού φεστιβάλ θα είναι μειωμένο κατά 40%. Εντυπωσιακά μειωμένος θα είναι και ο προϋπολογισμός.

Η φετινή διοργάνωση θα γίνει με 2,5 εκατ. ευρώ (ένα εκατομμύριο από το ΥΠΠΟΤ και 1,5 από χορηγίες και ανταποδοτικές εισφορές), ενώ τα προηγούμενα χρόνια ο προϋπολογισμός έφτανε τα επτά εκατομμύρια.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα, αφιερώματα θα γίνουν στη Σουσάνε Μπίερ, μία από τις πιο γνωστές σκηνοθέτριες από τη Δανία, τον Ταϊλανδό Απιτσατπόνγκ Βεερασεθάκουλ, την Πολωνέζα Ντορότα Κετζιεζάφσκα και τον Ιρακινό Μοχάμετ Αλ-Νταράτζι, ο οποίος θα είναι και μέλος της κριτικής επιτροπής. Πρόεδρος της επιτροπής θα είναι ο Μισέλ Δημόπουλος, πρώην διευθυντής του φεστιβάλ, ενώ τα υπόλοιπα μέλη θα είναι ο Παλαιστίνιος σκηνοθέτης Σκαντάρ Κόπτι, ο Ιρανός παραγωγός Μπεχρούζ Χασέιμιαν και ο Αυστριακός Μάρτιν Σβάιγκχοφερ, διευθυντής της αυστριακής κινηματογραφικής επιτροπής.

Στο διαγωνιστικό πρόγραμμα, 16 ταινίες θα διεκδικήσουν τον Χρυσό Αλέξανδρο, ανάμεσά τους και οι ελληνικές «Attenberg» της Αθηνάς Ραχήλ και «Απνοια» του Αρη Μπαφαλούκα. Μαζί τους, το «Animal Kingdom» από την Αυστραλία, οι «Γάιδαροι» (Αγγλία/Δανία), το «Erratum» από την Πολωνία, το «Jean Gentil» (Μεξικό/Δομ. Δημοκρατία/Γερμανία), το «Jo pour Jonathan» (Καναδάς), οι «Τέσσερις φορές» (Ιταλία/Ελβετία/Γερμανία), το «Limbo» από τη Νορβηγία, το «Littlerock» (ΗΠΑ), οι «Κουρασμένοι» από το Ιράκ, το «Μικρόφωνο» από την Αίγυπτο, το «Αύριο» (Ρουμανία/Γαλλία/Ουγγαρία), το «Στις παρυφές» (Ρουμανία/Αυστρία), το «Ζεφίρ» από την Τουρκία και η «Αρχή του κακού» από τη Γαλλία.

Ταινία έναρξης είναι οι «127 Ωρες» του Ντάνι Μπόιλ, με τον Τζέιμς Φράνκο στην αληθινή ιστορία του ορειβάτη Αρον Ρόλστον που αναγκάστηκε να αυτοακρωτηριαστεί όταν παγιδεύτηκε κάτω από έναν βράχο, ενώ το φεστιβάλ θα λήξει με τον «Μαύρο κύκνο», το θρίλερ του Ντάρεν Αρονόφσκι, με τις Νάταλι Πόρτμαν και Μίλα Κούνις.

Επειτα από την περσινή αποχή, οι ελληνικές ταινίες επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη. Θα προβληθούν 23 ταινίες, ενώ στο ελληνικό πρόγραμμα θα ενταχθεί και μια συζήτηση για την πορεία του ελληνικού κινηματογράφου εκτός συνόρων. Θα γίνουν επίσης τιμητικές εκδηλώσεις, για τον Γιάννη Δαλιανίδη και τον Γιώργο Τζιώτζιο που έφυγαν πρόσφατα από τη ζωή. Στο φεστιβάλ τέλος επιστρέφουν οι Ανοιχτοί Ορίζοντες, πρόγραμμα που διηύθυνε παλιότερα ο Δημήτρης Εϊπίδης, ενώ συνεχίζονται τα σταθερά τμήματα, «Ημέρες Ανεξαρτησίας» και «Ματιές στα Βαλκάνια».

Το βαλκανικό πρόγραμμα του φεστιβάλ παρουσιάζει για 17η χρονιά τις σημαντικότερες βαλκανικές ταινίες της φετινής παραγωγής, αλλά και ένα αφιέρωμα στη σχολή κινουμένων σχεδίων του Ζάγκρεμπ. Το στούντιο του Ζάγκρεμπ, από τη δεκαετία του ’50 μέχρι και σήμερα, έχει εκπαιδεύσει έναν μεγάλο αριθμό ικανότατων δημιουργών του animation.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: