Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα

Έντονα καιρικά φαινόμενα από το βράδυ της Κυριακής στην Αττική

Επιδείνωση με ισχυρές βροχές και καταιγίδες παρουσιάζει ο καιρός σε όλη τη χώρα. Η κακοκαιρία έχει αρχίσει από τη Δυτική Ελλάδα και σταδιακά τη Δευτέρα θα επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα. Ισχυρή καταιγίδα το βράδυ της Κυριακής στην Αττική. Άνεμοι έως και οκτώ μποφόρ από αύριο στο Αιγαίο. Σε ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός, ενώ βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από την Τετάρτη.

Στο Έκτακτο Δελτίο Πρόγνωσης Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσία (ΕΜΥ) αναφέρεται ότι τα καιρικά φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα από το βράδυ της Κυριακής έως και την Τρίτη.


Η κακοκαιρία έχει αρχίσει από τη Δυτική Ελλάδα (κυρίως στο Νότιο Ιόνιο, στη Δυτική Στερεά και στη Δυτική Πελοπόννησο) και επεκτείνεται στην υπόλοιπη Πελοπόννησο και τα Κύθηρα.

Ζημιές από μπουρίνι υπέστησαν το βράδυ της Κυριακής σκάφη στο λιμάνι της Καλαμάτας, ενώ ανεμοστρόβιλος από τον Βασιλικό Ζακύνθου, προκαλώντας υλικές ζημιές σε σπίτια και ελαιοκαλλιέργειες, καθώς και τη διακοπή της ηλεκτροδότησης στην περιοχή.

Τη Δευτέρα ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα πλήξουν σχεδόν όλη τη χώρα.

Την Τρίτη τα φαινόμενα θα είναι ισχυρότερα στα δυτικά, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και πιθανώς στη Βόρεια Ελλάδα και στην Κρήτη. Την Τετάρτη αναμένεται σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αρχικά στη Δυτική Ελλάδα και αργότερα στις υπόλοιπες περιοχές.

Βάσει των ανωτέρω προβλέψεων η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) έχει ενημερώσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας.

Η Γενική Γραμματεία συστήνει στους πολίτες τα εξής:

    * Να ελέγξουν τις υδρορροές των κατοικιών τους (οροφές, μπαλκόνια, βεράντες κλπ) και να βεβαιωθούν για την ομαλή λειτουργία τους.
    * Να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.
    * Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζή ή με το αυτοκίνητο τους.
    * Να ενημερώνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα για την πρόβλεψη του καιρού από τα ΜΜΕ.

Αναλυτικά ο καιρός

Τη Δευτέρα ο καιρός αναμένεται να παρουσιάσει επιδείνωση με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές σχεδόν σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα φθάσουν το βράδυ τοπικά στο Αιγαίο τα οκτώ μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση.

Την Τρίτη, στη δυτική Ελλάδα, το ανατολικό Αιγαίο, τη βόρεια Ελλάδα και την Κρήτη αναμένονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Στις υπόλοιπες περιοχές θα υπάρξουν λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές μικρής διάρκειας και πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων. Οι άνεμοι τοπικά στο Αιγαίο θα φθάνουν τα επτά μποφόρ. Σε μικρή πτώση η θερμοκρασία.

Για την Τετάρτη η ΕΜΥ προβλέπει παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά, τα νότια και το ανατολικό Αιγαίο. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα στα
δυτικά και το ανατολικό αιγαίο, αλλά βαθμιαία από τα δυτικά θα εξασθενήσουν.

Και για την Πέμπτη η ΕΜΥ προβλέπει λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στη δυτική Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο με πιθανότητα βροχών στα βορειοδυτικά.

Πηγή: In.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: