Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Τελευταίο χειροκρότημα για τον Γιάννη Δαλιανίδη


Το τελευταίο αντίο σε έναν από τους σημαντικότερους δημιουργούς του ελληνικού κινηματογράφου, τον Γιάννη Δαλιανίδη, είπαν σήμερα το μεσημέρι στο Α' Νεκροταφείο δεκάδες φίλοι του αξέχαστου σκηνοθέτη και σεναριογράφου, αλλά και εκπρόσωποι του πολιτιστικού γίγνεσθαι της χώρας.

Σε ανακοίνωσή της η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών εκφράζει τη θλίψη της για την απώλεια του δημιουργού της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου, επισημαίνοντας ότι με τη ζωή και το έργο του, υπήρξε πρότυπο ανθρώπου «με αρετές του σπανίζουν στις μέρες μας».

«Εκτός από ακούραστος εργάτης του Κινηματογράφου ήταν πάνω από όλα πολίτης του κόσμου», επισημαίνουν μεταξύ άλλων οι σκηνοθέτες και συμπληρώνουν:
«Μας μίλαγε πάντα σεμνά και αθόρυβα, ότι ο άνθρωπος της τέχνης για να είναι χρήσιμος, πριν αρχίσει να δημιουργεί πρέπει να γίνει ο ίδιος έργο τέχνης, να ζει σαν καλλιτέχνης, αρχή που τήρησε και διατήρησε σαν φωτεινό παράδειγμα, μέχρι τέλος, χωρίς να φοβάται κανένα τίμημα».

Επισημαίνουν ακόμη ότι «η ευγενής και άδολη αγωνία του για τον τόπο και την τέχνη του, τον έκανε να θέλει να προστατεύσει την αξιοπρέπεια των ανθρώπων του Πολιτισμού, έτσι πρωτοστάτησε σε όλες τις διεκδικήσεις και σε κάθε αγώνα για το μέλλον του Πολιτισμού, το μέλλον του Κινηματογράφου».

«Ήταν ένας άνθρωπος του σήμερα, επικοινωνούσε με τους νέους, ήταν σύγχρονος, ήταν ωραίος, ήταν δυνατός, έδινε μάχες», προσθέτουν και καταλήγουν: «Έφυγε όμως από κοντά μας σε μια στιγμή σιωπής για τον Πολιτισμό και την χώρα του, και θα μας λείψει για αυτό, στους αγώνες που έχουμε να δώσουμε». 

Πηγή: Ναυτεμπορική

Ο Γιάννης Δαλιανίδης κηδεύτηκε με Πολιτική Κηδεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: