Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Κουβάρι διαφθοράς στη Χαλκιδική


Παραιτήθηκε ο αντινομάρχης Διονύσης Αριστοτελίδης.

Το όνομά του εμπλέκεται στην έκδοση άδειας του ξηραντηρίου καπνού για λογαριασμό των μελών του κυκλώματος λαθρεμπορίας τσιγάρων.

Ελεύθερος ο διοικητής Ασφάλειας λόγω διαφωνίας ανακριτή και εισαγγελέα.

Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

Το κουβάρι της διαφθοράς ξετυλίγεται στη Χαλκιδική μετά την εξάρθρωση του πολυμελούς κυκλώματος παρασκευής και διακίνησης λαθραίων τσιγάρων, που είχε το ορμητήριό του σε αγροτική περιοχή της Νέας Φώκαιας.

Χθες παραιτήθηκε ο αντινομάρχης Πολυγύρου Διονύσης Αριστοτελίδης, το όνομα του οποίου εμπλέκεται στην έκδοση άδειας ξηραντηρίου καπνού για λογαριασμό των μελών του κυκλώματος αντί αμοιβής, ενώ οι χιλιάδες σελίδες των συνομιλιών που έχει καταγράψει η Ασφάλεια αποκαλύπτουν την εμπλοκή ακόμη δύο αξιωματικών της ΕΛΑΣ σε άλλες παράνομες υποθέσεις.

Όπως από την πρώτη ημέρα της αποκάλυψης της μεγάλης υπόθεσης λαθρεμπορίας έγραψε η “Μ”, η άδεια εγκατάστασης ξηραντηρίου καπνού, που κατάφερε να εκδώσει το κύκλωμα λαθραίων τσιγάρων, είχε περίεργη διαδρομή.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη δικογραφία, ο κατηγορούμενος ως εγκέφαλος του κυκλώματος, 53χρονος ιδιοκτήτης εταιρείας σεκιούριτι, σε συνομιλία του με αστυνομικό, που επίσης έχει συλληφθεί, ισχυρίζεται πως έδωσε 40.000 ευρώ (τμηματικά, 30.000 στην αρχή και δύο φορές από 5.000) στον αντινομάρχη Χαλκιδικής, προκειμένου να προωθήσει την έκδοση της άδειας, την οποία ακόμη και σήμερα ο νομάρχης Χαλκιδικής Αστέριος Ζωγράφος, μιλώντας στη “Μ”, θεωρεί πως “είναι καθ’ όλα νόμιμη”.

“Εγινε μακελειό στο νομαρχιακό συμβούλιο, αλλά κατάφερα και το πέρασα”, εμφανίζεται να λέει σε συνομιλία του ο αντινομάρχης σύμφωνα με την κατάθεση του αστυνομικού, καθώς αυτό το τμήμα των συνομιλιών δεν έχει ακόμη απομαγνητοφωνηθεί για να περιληφθεί στη δικογραφία. Ύστερα από τις αποκαλύψεις αυτές ο αντινομάρχης υπέβαλε “για λόγους ευθιξίας” την παραίτησή του, την οποία έκανε δεκτή ο νομάρχης Χαλκιδικής. “Εγώ του ζήτησα να παραιτηθεί.

Η στοιχειώδης δεοντολογία επιβάλλει να μη βρίσκεται σε αυτήν τη θέση ύστερα απ’ όσα αποκαλύφτηκαν”, επισήμανε ο κ. Ζωγράφος. Ωστόσο, παρά τις αναφορές της αστυνομίας, ο νομάρχης επιμένει πως η άδεια εγκατάστασης ξηραντηρίου έχει εκδοθεί κανονικά. “Υπεβλήθη μία αίτηση. Βλέποντας ότι όλα τα πιστοποιητικά είναι εντάξει, εγκρίθηκε, αλλά δεν δόθηκε άδεια λειτουργίας παρά εγκατάστασης”, είπε στη “Μ”.

Νέες αποκαλύψεις

Η υπόθεση της καταγραμμένης στις συνομιλίες δωροδοκίας αναμένεται να διερευνηθεί από τη διεύθυνση εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛΑΣ και να κινηθούν οι διαδικασίες από την Εισαγγελία Χαλκιδικής.

Αυτό που προκύπτει είναι πως, εκτός των αδικημάτων που αφορούν τη λαθρεμπορία τσιγάρων, στις τηλεφωνικές συνομιλίες που κατέγραψε η υποδιεύθυνση οικονομικών εγκλημάτων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης γίνονται αναφορές και σε άλλα αδικήματα, με εμπλεκόμενους άλλους ανώτερους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ, χωρίς μέχρι τώρα να έχει ανακοινωθεί οτιδήποτε γι’ αυτό από τις διωκτικές αρχές.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της “Μ”, στην ογκωδέστατη δικογραφία, την οποία έχει πλέον στα χέρια του και ο εισαγγελέας εφετών Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνονται τα ονόματα ενός αστυνομικού διευθυντή που υπηρετεί στη Βόρεια Ελλάδα και ενός αστυνομικού υποδιευθυντή που τώρα υπηρετεί σε αστυνομική διεύθυνση της νησιωτικής χώρας.

Για τον πρώτο οι ίδιες πηγές λένε πως το όνομά του αναφέρεται σε “εμπορικές συναλλαγές”, οι οποίες όμως δεν ακολούθησαν νόμιμες οδούς, καθώς δεν έχει προκύψει ακόμη κάτι συγκεκριμένο επειδή δεν ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις που καταγράφηκαν στις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες.

Ο δεύτερος εμφανίζεται να γνωρίζει παράνομες πράξεις εμπλεκομένων στο λαθρεμπόριο τσιγάρων, χωρίς όμως και γι’ αυτόν να είναι ξεκάθαρα τα στοιχεία που προκύπτουν από τις συνομιλίες. Και αυτές οι δύο ξεχωριστές υποθέσεις αναμένεται να ερευνηθούν από τους “αδιάφθορους” της ΕΛΑΣ.

 “Οι πράξεις και παραλείψεις, ενδεικτικά και μόνο αναφερομένων της δωροδοκίας, της παράβασης καθήκοντος, επικίνδυνης σωματικής βλάβης κτλ., προέκυψαν από τη συγκεκριμένη άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνομιλιών και δεν δύναται να ληφθούν στην παρούσα ποινική διαδικασία”, υπογραμμίζεται στη δικογραφία.

Ελεύθερος ο διοικητής Ασφαλείας

Ελεύθερος λόγω διαφωνίας ανακριτή και εισαγγελέα αφέθηκε μετά την πολύωρη απολογία του χθες στον ανακριτή ο διοικητής της Ασφάλειας Πολυγύρου, που συνελήφθη και χαρακτηρίστηκε από τους συναδέλφους του στην Ασφάλειας ως “βασικός μοχλός του κυκλώματος”.

Παρότι ο εισαγγελέας Λάμπρος Τσόγκας, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση, πρότεινε την προσωρινή του κράτηση, ο 2ος ειδικός ανακριτής Σωτήρης Μπακαΐμης διαφώνησε και η υπόθεση παραπέμπεται στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, το οποίο καλείται να αποφασίσει εντός των προσεχών ημερών.

Στην απολογία του ο 45χρονος, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ισχυρίστηκε πως δεν έχει καμία σχέση με λαθρεμπορία τσιγάρων, αλλά παραδέχεται πως είχε φιλικές επαφές με τον 53χρονο εγκέφαλο του κυκλώματος, με τον οποίο, όπως είπε, είναι γείτονες στη Χαλκιδική.

Ο αστυνομικός υποδιευθυντής υποστήριξε πως γνώριζε για τις διαδικασίες περί δημιουργίας νόμιμου εργοστασίου τσιγάρων και μάλιστα είχε σκοπό να εργαστεί εκεί μετά τη συνταξιοδότησή του, καθώς είχε προγραμματίσει να υποβάλει παραίτηση στα τέλη αυτού του μήνα, οπότε συμπλήρωνε 28 χρόνια στην υπηρεσία του. Ο αστυνομικός μεταξύ των άλλων κατηγορείται ότι παρέδωσε στον εγκέφαλο κατάλογο βούλγαρων υπόπτων για λαθρεμπορία τσιγάρων.

Στην απολογία του φέρεται να είπε πως ζήτησε πληροφορίες για τη δράση του, καθώς ο 53χρονος ήταν πληροφοριοδότης του.

Οι συνήγοροι υπεράσπισής του, Ευθύμης Καυκόπουλος και Αθανάσιος Ζαχαριάδης, υποστήριξαν πως δεν υπάρχουν επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος του πελάτη τους, που να τον εμπλέκουν στο κύκλωμα λαθρεμπορίας.

Χθες απολογήθηκαν άλλοι τέσσερις κατηγορούμενοι, που χαρακτηρίζονται περιφερειακά μέλη του κυκλώματος, και κατόπιν αφέθηκαν ελεύθεροι. Στους δύο επιβλήθηκαν χρηματικές εγγυήσεις 5.000 και 10.000 ευρώ. Την Κυριακή απολογήθηκαν δέκα κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων ο υποδιοικητής του τμήματος Κασσανδρείας και ο αστυφύλακας αδελφός του.

Ο πρώτος αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 15.000 ευρώ και ο δεύτερος με εγγύηση 10.000 ευρώ. Επίσης την Κυριακή απολογήθηκαν ακόμη οκτώ συλληφθέντες, που όλοι τους αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Σήμερα συνεχίζεται ο χορός των απολογιών των χαρακτηριζόμενων ως βασικών στελεχών του πολυμελούς κυκλώματος. Ειδικότερα έχουν κληθεί να απολογηθούν ο χαρακτηριζόμενος ως εγκέφαλος του κυκλώματος, ο φερόμενος υπαρχηγός και ο διοικητής του τμήματος Κασσανδρείας, ο οποίος επίσης κατηγορείται πως είχε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Πηγή: Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια: