Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Βουλευτές ΗΠΑ υπέρ ένταξης ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ


Αυξάνεται η κινητικότητα γύρω από το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον επόμενο μήνα στη Λισσαβώνα.

Στις ΗΠΑ, δεκαεννέα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων απηύθυναν επιστολή προς τον πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, τον αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, την υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον και τον υπουργό Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, με την οποία ζητούν από τον κ. Ομπάμα να παροτρύνει τους ηγέτες των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, προκειμένου να απευθύνουν επίσημη πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για ένταξη στη Συμμαχία στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα αποδίδουν την επιστολή στην κινητικότητα που αναπτύσσει το τελευταίο διάστημα η ομογένεια των Σκοπίων στις ΗΠΑ, συνεπικουρούμενη και από τουρκικές ομογενειακές οργανώσεις. Παράλληλα, όπως αναφέρουν, όσο πλησιάζει η ημερομηνία της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ αναμένεται η πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας να θέτει όλο και πιο συχνά το αίτημα αυτό.

Ωστόσο, η ελληνική πλευρά επαναλαμβάνει ότι η θέση της Συμμαχίας, όπως διατυπώθηκε στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, είναι ξεκάθαρη και ορίζει ως προϋπόθεση ένταξης της ΠΓΔΜ την επίλυση του θέματος της ονομασίας, θέση που δεν επιδέχεται παρερμηνεία και δεν αφήνει περιθώρια για εξαιρέσεις.

Ψήφισμα... ευγνωμοσύνης

Και πάλι στην Ουάσιγκτον, στην αμερικανική Γερουσία κατατέθηκε ψήφισμα εκ μέρους του γερουσιαστή Πάτρικ Λέχι, στο οποίο εκφράζεται η ευγνωμοσύνη προς τον λαό και την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για τη συνεργασία, την αφοσίωση και τη συμμετοχή στη βελτίωση της ειρήνης, της δημοκρατίας, της σταθερότητας και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των κυβερνήσεων και των λαών στον κόσμο.

Ολα αυτά τη στιγμή που τα κόμματα της αντιπολίτευσης στα Σκόπια προαναγγέλλουν για το επόμενο διάστημα αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, που αναμένεται να εξελιχθούν σε αίτημα για πρόωρες εκλογές μετά τη Σύνοδο της Λισσαβώνας και τη διαφαινόμενη αποτυχία της ΠΓΔΜ να καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Αντόνιο Μιλοσόσκι, εκ νέου χθες, μιλώντας στην κοινοβουλευτική διάσκεψη του Συμβουλίου της Ευρώπης, επιτέθηκε στην Αθήνα, αναφέροντας ότι η επίτευξη συμβιβασμού απαιτεί διάλογο και όχι κόκκινες γραμμές.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: