Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Σε θέση μπλόκων τα τρακτέρ των ελαιοπαραγωγών


Του ΜΠΑΜΠΗ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗ

Συγκεντρωμένοι στα πέντε μέτωπα που «έστησαν» στο οδικό δίκτυο της Χαλκιδικής παρέμειναν χθες για τρίτη ημέρα οι ελαιοπαραγωγοί του νομού, οι οποίοι διεκδικούν καλύτερες τιμές για τη βρώσιμη ελιά.

Οι παραγωγοί έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στους κόμβους Ν. Μουδανιών, Ν. Τρίγλιας, Ολύνθου και Ορμύλιας καθώς και στις Καλύβες, δίχως να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων.

«Μπλοκάρουν» μόνο τα οχήματα που μεταφέρουν ελιές ή εξοπλισμό και εργαλεία συγκομιδής της ελιάς. Διαμαρτύρονται γιατί οι έμποροι, ενώ παραλαμβάνουν ελιές από τη φετινή συγκομιδή, ωστόσο αφήνουν ανοιχτό το θέμα της τιμής.

Ακόμη και η τιμή που έδωσαν δύο από τους εμπόρους κρίνεται από τους παραγωγούς απαράδεκτα χαμηλή. Οι παραγωγοί διεκδικούν ελάχιστη τιμή 1,15-1,20 ευρώ/κιλό για τη φετινή σοδειά, αφού, όπως λένε, το κόστος παραγωγής φτάνει στο 1,05 ευρώ/κιλό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον χώρο των εμπόρων, ο αριθμός των οποίων στη Χαλκιδική δεν ξεπερνά τους δέκα, λόγω της κρίσης υπάρχουν στις αποθήκες τους σημαντικά αποθέματα βρώσιμης ελιάς από την περσινή σοδειά.

Ετσι, οι έμποροι δεν «καίγονται» για μεγάλες ποσότητες φέτος και μπορούν να... εκβιάζουν τους παραγωγούς για ακόμη χαμηλότερες τιμές. Η τιμή διαμορφώνεται από το μέγεθος της ελιάς. Για τις μεγαλύτερες σε μέγεθος και καλύτερης ποιότητας οι έμποροι προτίθενται να πληρώσουν 0,80 λεπτά/κιλό, με την τιμή να πέφτει -αναλογικά- για κάθε «μικρότερη» κατηγορία ελιάς. Οι παραγωγοί επιμένουν ότι το ποσό αυτό δεν φτάνει να καλύψει ούτε το κόστος.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Έχουν ξερίζωσει και ελαιόδενδρα. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό και σε τι κατάσταση απελπισίας βρίσκονται αυτοί οι άνθρωποι.

Μπράβο Χατζηγάκη και Κιλτίδη... τα καταφέρατε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: