Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Μεταλλεία Κασσάνδρας: "Πράσινο φως" για τη λειτουργία τους από την εισήγηση στο ΣτΕ


«Πράσινο φως» για τη λειτουργία του μεταλλείου Μαύρων Πετρών στην περιοχή Στρατονίκης και Στρατωνίου του δήμου Σταγείρων - Ακάνθου στην Χαλκιδική, ανάβει δικαστική εισήγηση προς την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Με την εισήγηση προτείνεται να απορριφθούν προσφυγές 8 κατοίκων και να κριθεί νόμιμη και σύμφωνη με το Σύνταγμα η υπουργική απόφαση με την οποία τροποποιήθηκαν και εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων.

Η εισήγηση αποκρούει τους ισχυρισμούς για παραβίαση του άρθρου 24 του Συντάγματος, επισημαίνοντας ότι με την υπουργική απόφαση αξιολογήθηκαν και ελήφθησαν παράλληλα υπόψη τόσο η ανάγκη εξόρυξης χάριν του δημοσίου συμφέροντος (της εθνικής οικονομίας και της ανάπτυξης της απασχόλησης) όσο και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον (που δεν κρίθηκαν σημαντικές) και η σεισμικότητα της περιοχής.

Παρεμβάσεις

Υπέρ του κύρους της υπουργικής απόφασης έχουν παρέμβει με δικογραφία τους στο ΣτΕ το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο του νομού Χαλκιδικής, 35 κάτοικοι, η Α.Ε. «Ελληνικός Χρυσός» κ.ά.

Η εισήγηση θεωρεί, επίσης, νόμιμα αιτιολογημένες τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τη μεταβολή της μεθόδου εξόρυξης. Ωστόσο, θέτει ζήτημα εγκυρότητας για την έγκριση της τεχνικής μελέτης για την εκμετάλλευση του μεταλλείου, κρίνοντας ότι πρέπει να προηγηθεί και σχετική έγκριση του υπουργού Πολιτισμού για τη λιθογόμωση, καθώς στοές και φρέατα προ του 1830 υπάγονται στην έννοια των μνημείων. Η απόφαση αναμένεται σε 2-3 μήνες.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: