Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

Αντώνης Σαμαράς: «Το ΠαΣοΚ τάζει “λαγούς με πετραχήλια”»


Σκληρή κριτική στο ΠαΣοΚ εξαπολύει ο υπουργός Πολιτισμού και υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς, με συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», χαρακτηρίζοντας τα όσα εξήγγειλε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ «συνονθύλευμα πραγμάτων». Παράλληλα σημειώνει ότι είναι αναχρονιστικό το ύφος του ΠαΣοΚ: «τάζουμε λαγούς με πετραχήλια» λέει χαρακτηριστικά.

Θεωρεί ότι αν η ΝΔ ακολουθούσε την ίδια τακτική, θα ήταν αυτοκτονική, αλλά έκανε επιλογή ευθύνης. Αποκρούει τα περί ηττοπάθειας στη ΝΔ εν ώρα μάχης, δηλώνοντας ότι υπάρχει πείσμα για νίκη. Αρνείται να σχολιάσει όσους μιλούν στη ΝΔ για τη «μετακαραμανλική εποχή», λέγοντας με νόημα: «Πάντα υπάρχουν “ευσεβείς πόθοι”».

- Ηταν μονόδρομος οι εκλογές;

«Πάντως τώρα είναι σίγουρα μονόδρομος. Και αυτό έχει σημασία».

- Πολλοί διαφωνούσατε στη ΝΔ για την ανάγκη προκήρυξης πρόωρων εκλογών. Πώς θα πείσετε για την αναγκαιότητά τους;

«Οι εκλογές είναι δεδομένες πια. Και τη στιγμή της μάχης δεν χρειάζεται να πείσω κανέναν. Το κόμμα δίνει τη μάχη, για να υπάρξει η επιλογή της ευθύνης. Κάτι που είναι απαραίτητο για τη χώρα».

- Πώς μπορεί να ανατάξει η ΝΔ το κλίμα;

«Λέμε στον κόσμο την αλήθεια. Προτείνουμε εφικτό τρόπο για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα οριστικά. Οχι μόνο τη διεθνή κρίση. Αλλά και το πώς θα μπούμε σε δρόμο ταχείας ανάπτυξης μετά την κρίση. Χωρίς τα “βαρίδια” των χρονίων στρεβλώσεων που κουβαλάμε εδώ και δεκαετίες. Αυτό το ακούει ο κόσμος. Και από την άλλη πλευρά ακούει από το ΠαΣοΚ υποσχέσεις παροχών σαν να μην υπήρξε κρίση. Αργά ή γρήγορα ο κόσμος θα κρίνει. Μόνο που το ΠαΣοΚ πρέπει να μας απαντήσει στο ερώτημα: πώς πιστεύει ότι μπορεί να μας “περάσει από τη θάλασσα χωρίς να βραχούμε”;».

- Το ηθικό των στελεχών και των ψηφοφόρων σας είναι χαμηλό. Τι απαντάτε σε έναν αγανακτισμένο Νεοδημοκράτη που αναρωτιέται αν πρέπει να ξαναψηφίσει ΝΔ;

«Οι προτάσεις του Πρωθυπουργού δείχνουν υπευθυνότητα. Και η κοινωνία εισπράττει θετικά αυτή την υπευθυνότητα. Γενικά ούτε η κοινωνία ούτε η βάση του κόμματος διαφωνούν με τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης. Υπάρχει κάποια κριτική για καθυστερήσεις και παραλείψεις. Αλλά εδώ ο Πρωθυπουργός προχώρησε σε θαρραλέα αυτοκριτική. Γίναμε όλοι σοφότεροι, όπως είπε ο ίδιος. Τώρα πια ο Νεοδημοκράτης γνωρίζει ότι ο Καραμανλής δεσμεύθηκε για ρήξεις και τομές που είναι απαραίτητες για να βγούμε από την κρίση».

- Το ερώτημα που θέτουν πολλοί είναι γιατί τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ δεν ελήφθησαν τα τελευταία πεντέμισι χρόνια.

«Μέτρα ελήφθησαν όλα αυτά τα χρόνια, και μάλιστα τολμηρά. Για παράδειγμα, η τομή που έγινε στη μονιμότητα των ΔΕΚΟ, χωρίς να ανοίξει ρουθούνι. Προβλήματα χρόνια λύθηκαν, επίσης χωρίς να ανοίξει ρουθούνι, όπως η πώληση της Ολυμπιακής, που είχε φτάσει να βάζει μέσα το Δημόσιο ένα εκατομμύριο ευρώ την ημέρα. Αλλά και πολλές αδικίες που κληρονομήσαμε διορθώθηκαν, όπως για παράδειγμα ο ΛΑΦΚΑ, που όχι μόνο δεν παρακρατείται πλέον, αλλά και επεστράφη αναδρομικά. Ο δρόμος που είχε επιλεγεί μετά το 2004 ήταν η σταδιακή διόρθωση των μακροχρόνιων στρεβλώσεων. Και αυτή, ενδεχομένως, μπορούσε να αποδώσει σε βάθος χρόνου.

Αλλά ήλθε η παγκόσμια κρίση και δεν είχαμε χρόνο. Το ότι είχαμε προηγουμένως πάρει σωστά μέτρα φάνηκε από το γεγονός ότι η οικονομία μας άντεξε καλύτερα από άλλες. Σημειώστε ότι το 2004, όταν παραλάβαμε τη χώρα, σε συνθήκες διεθνούς οικονομικής ευφορίας, η ελληνική ανεργία έφτανε το 11,2%! Σήμερα, σε συνθήκες βαθιάς διεθνούς κρίσης, η ανεργία φτάνει το 9,5% και είχε πέσει πολύ περισσότερο ενδιαμέσως. Αυτά και μόνο δείχνουν ότι τα μέτρα που πήραμε τα προηγούμενα χρόνια θωράκισαν την ελληνική οικονομία. Τώρα λοιπόν είμαστε υποχρεωμένοι να επιταχύνουμε τον βηματισμό. Αυτός είναι ο λόγος, η βαθιά διεθνής κρίση, που απαιτεί σήμερα να γίνουν άμεσα όσα μπορούσαν, ίσως, να γίνουν σταδιακά, σε βάθος χρόνου, αν δεν υπήρχε η κρίση».

- Πηγαίνετε σε εκλογές προαναγγέλλοντας διετή λιτότητα και πάγωμα μισθών και προσλήψεων. Δεν είναι αυτοκτονικό;

«Αυτοκτονικό θα ήταν το να βγαίναμε και να τάζαμε “λαγούς με πετραχήλια”. Εχει αλλάξει ο κόσμος πια. Και ύστερα, γιατί είναι “αντιλαϊκό μέτρο” το κυνήγι της φοροδιαφυγής; Γιατί είναι “αντιλαϊκό” το κόψιμο της σπατάλης του Δημοσίου, όταν συνοδεύεται από τη δέσμευση να μην αυξηθούν οι φόροι; Γιατί είναι “αντιλαϊκό μέτρο” το να θεωρηθούν οι πισίνες τεκμήρια; Η πλειονότητα του εκλογικού σώματος δεν έχει πισίνες.

Δεν μπορεί από τη μια να καταγγέλλουμε την εκάστοτε κυβέρνη ση για τη φοροδιαφυγή και ύστερα να... καταγγέλλουμε και πάλι όποιον πάει να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή! Και, τέλος, η “αναμόρφωση του ασύλου βάσει όσων ισχύουν στην Ευρώπη”, ώστε να πάψουν τα πανεπιστήμια να δίνουν άσυλο σε κακουργηματικές πράξεις και να λειτουργούν ως νησίδες παρανομίας μέσα στις πόλεις, είναι και αυτό εξαιρετικά δημοφιλές μέτρο. Που το εγκρίνει, πλέον, πάνω από το 70% της κοινής γνώμης. Και τώρα το εξαγγέλλει, ως καίρια δέσμευσή του, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός».

- Συμμερίζεστε την άποψη ότι το ΠαΣοΚ στερείται προγράμματος και θέσεων;

«Αυτά που ακούσαμε δεν έχουν σχέση με την κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα. Ουσιαστικά είτε προεξοφλούν φοροεπιδρομή, πράγμα πολύ επικίνδυνο, είτε προεξοφλούν νέο κολοσσιαίο δανεισμό, πράγμα αδύνατο και επικίνδυνο. Τα μέτρα που προτείνει το ΠαΣοΚ κοστολογούνται σε 3,1 δισ. ευρώ άμεσα και επιπλέον άλλα 7,8 δισ. ευρώ σε μία τριετία. Δεν το λέει αυτό μόνο η ΝΔ. Τελικά το παραδέχθηκε και το ΠαΣοΚ. Εκείνο που δεν μας λέει το ΠαΣοΚ είναι πώς θα μαζευτούν, μέσα στην ίδια τριετία, τουλάχιστον 13 δισεκατομμύρια (για να κατέβει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ).

Υπερασπίζονται, υποτίθεται, τους μικρομεσαίους. Και απειλούν να τους “ματώσουν” για να μαζέψουν “ανεξόφλητες οφειλές” τους προς το Δημόσιο. Η φοροδιαφυγή δεν καταπολεμάται με υψηλότερους φόρους και συρρίκνωση της φορολογικής βάσης, αλλά με χαμηλότερους φόρους και διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Ας μας πουν τελικά ποιος είναι αυτός ο “παγκόσμιος κροίσος” που θα μας χαρίσει τόσο χρήμα και τόση ευημερία».

- Κατηγορείτε το ΠαΣοΚ για ανευθυνότητα και λαϊκισμό;

«Φυσικά στο παρελθόν το ΠαΣοΚ επέδειξε και ανευθυνότητα και λαϊκισμό. Αλλά ας αφήσουμε το παρελθόν. Τώρα ο Κώστας Καραμανλής έδειξε το δικό του σχέδιο και την υπευθυνότητά του. Εθεσε την ατζέντα και έβαλε τον πήχη ψηλά. Περιμέναμε να ακούσουμε αντίλογο. Πειστικό αντίλογο. Οχι πως θα μαζέψουν τα 31 δισ. ευρώ από τις ανεξόφλητες οφειλές προς το Δημόσιο, τα οποία είναι τα εξής... 8 και έχουν ήδη μπει στη διαδικασία διακανονισμού! Αν πάει κάποιος να μαζέψει σήμερα από την αγορά 8 δισ. ευρώ με τη μία, την τελείωσε. Και την αγορά και την οικονομία».

- Πολλοί λένε ότι το ΠαΣοΚ επιστρέφει στο παρελθόν και ανασύρει αναχρονιστικά μέτρα. Τι λέτε;

«Είναι αναχρονιστικό το ύφος “τάζω σε όλους λαγούς με πετραχήλια”. Τα μέτρα του ΠαΣοΚ είναι ένα συνονθύλευμα πραγμάτων που δεν γίνονται τώρα, με ευχές για πράγματα που όλοι θέλουν να γίνουν αύριο, με πράγματα που δεν πρόκειται να γίνουν γιατί καιροφυλακτεί ο Αλμούνια, με πράγματα που είναι λάθος να γίνουν διότι θα επιδεινώσουν την κρίση. Ολοι συμφωνούμε ότι για να βγούμε από την κρίση πρέπει να πάρει μπροστά η οικονομία. Αλλά αυτό δεν γίνεται με μεγαλύτερους φόρους. Γίνεται με άνοδο της ανταγωνιστικότητας. Και αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, εξυγίανση του δημόσιου τομέα, μικρότερες δημόσιες σπατάλες και σταδιακή μείωση της φορολογίας. Εμείς τη μειώσαμε ήδη. Και θα τη μειώσουμε κι άλλο. Το ΠαΣοΚ απειλεί (εμμέσως ή αμέσως) να την αυξήσει».

- Δεν θεωρείτε ότι οι αποφάσεις για τα ψηφοδέλτια θα επιβαρύνουν το ήδη ηττοπαθές κλίμα;

«Την ώρα της μάχης δεν υπάρχει ηττοπάθεια. Υπάρχει μόνο πείσμα για νίκη».

-Ο Πρωθυπουργός είπε στη ΔΕΘ ότι δεν θα παραιτηθεί σε περίπτωση ήττας. Πολλοί στο κόμμα σας πιστεύουν ότι η αποστροφή του «όσο αισθάνομαι χρήσιμος για τον τόπο, θα είμαι στην πρώτη γραμμή των αγώνων και των ιδεών μου», αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει.

«Νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός το είπε ξεκάθαρα στη συνέντευξη Τύπου. Και το επαναλαμβάνει συνεχώς. Απερίφραστα. Δεν νομίζω ότι άφησε παράθυρο για “δεύτερες ερμηνείες”».

- Γιατί όμως κάποιοι επιμένουν να μιλούν για τη μετα-καραμανλική εποχή, την οποία βλέπουν να ξεκινά αμέσως μετά;

«Πάντα υπάρχουν “ευσεβείς πόθοι”. Δεν τους σχολιάζω. Κοιτάζω μόνο τον αγώνα».

Πηγή: Το Βήμα

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το πάγωμα των μισθών που είπε ο Καραμανλής καλύτερο είναι?