Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Τα εκκλησάκια του Προφήτη Ηλία και του Αγίου Νικήτα πάνω από τον Διόνυσο στην Πεντέλη έγιναν στάχτη

Εξωκκλήσι Προφήτης Ηλίας

Εξωκκλήσι Αγίου Νικήτα

Σε αυτά τα εκκλησάκια σταματήσαμε να ξεκουραστούμε όταν ανεβήκαμε την Πεντέλη από την πίσω πλευρά, μαζί με τον φίλο μας τον Τάσο που ήξερε την περιοχή και μας πήγε εκεί, από τον Διόνυσο μέχρι την σπηλιά του Νταβέλη που βρίσκεται στη Νότια πλευρά της Πεντέλης.

Το υπέροχο δάσος αυτό δεν υπάρχει πια, ούτε αυτά τα πανέμορφα εξωκκλήσια.

Ήμασταν τυχεροί που τα επισκεφτήκαμε και τα γνωρίσαμε πριν την πύρινη λαίλαπα που κατάπιε τα πάντα.

Ευτυχώς που βγάλαμε φωτογραφίες και έχουμε γυρίσει και video 1 ώρας και έχουμε στο αρχείο μας όλη αυτή την πανέμορφη περιοχή που δεν υπάρχει πια.

Η φύση θα αναγεννηθεί και πάλι, όμως τίποτα δεν θα είναι πλέον ίδιο. Υπεραιωνόβια δένδρα έχουν καεί και έχει μείνει μόνο στάχτη και κάρβουνα στο πολύπαθο βουνό της Πεντέλης.

Αυτό το βουνό το αγαπήσαμε και το περπατήσαμε πολλές φορές. Είχαμε την δυσάρεστη εμπειρία να το δούμε καρβουνιασμένο από τη Νότια πλευρά, πριν από δύο χρόνια, στην άλλη μεγάλη πυρκαγιά. Τώρα όμως δεν έχει μείνει τίποτα από πράσινο στο βουνό.

Ακούσαμε χθες τον Κοινοτάρχη Παλαιάς Πεντέλης Δημήτρη Στεργίου, να λέει ότι το μόνο πράσινο που έχει μείνει στην Πεντέλη, είναι αυτό που βρίσκεται εντός της Κοινότητας της Παλαιάς Πεντέλης.

Κρίμα... πραγματικά κρίμα που η διαπλοκή, οι εργολάβοι, τα μοναστήρια και τα συμφέροντα έκαψαν ολόκληρη την Πεντέλη και την Βορειο-Ανατολική Αττική.

Προσπαθούμε να δούμε τι συμβαίνει στον πανέμορφο Κιθαιρώνα και τι ζημιά έχει γίνει εκεί. Λένε πως υπάρχουν ακόμα εστίες αλλά είναι υπό έλεγχο. Να σβήσει και αυτή η φωτιά για να γίνει ο τελικός απολογισμός και να δούμε τι έχει σωθεί.

Ήμασταν τυχεροί γιατί περπατήσαμε σχεδόν ολόκληρη την Πεντέλη και την φωτογραφίσαμε. Λυπούμαστε για αυτήν την τραγωδία όσο ελάχιστοι, αυτό το βουνό το αγαπάμε και το μυαλό μας είναι συνέχεια εκεί...

Δεν υπάρχουν σχόλια: