Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Μεγάλη οικολογική καταστροφή από τα 311.000 καμένα στρέμματα


Υπό έλεγχο έχουν τεθεί τα μέτωπα του Κιθαιρώνα, της Παντείου Πολιτείας, της Καρύστου, καθώς και τα υπόλοιπα που βρίσκονταν σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες, βάζοντας τέλος σε έναν εφιάλτη που για χιλιάδες κατοίκους της Αττικής – και όχι μόνον – ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής και ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης. Ωστόσο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στα επίμαχα σημεία, καθώς υπάρχει ο φόβος της αναζωπύρωσης.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πληροφοριακό Σύστημα για τις Δασικές Πυρκαγιές, οι φλόγες που έζωσαν τη νοτιοανατολική Αττική κατέστρεψαν έκταση ίση με το μισό λεκανοπέδιο Αττικής. Συνολικά, σε Αττική, Βοιωτία, Σκύρο, Εύβοια και Ζάκυνθο, 311.000 στρέμματα έγιναν στην κυριολεξία στάχτη, τα 212.000 από τα οποία αφορούν μόνον το έδαφος της βορειοανατολικής Αττικής.

150 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ δεκάδες είναι και τα αυτοκίνητα που έγιναν παρανάλωμα του πυρός μέσα λίγα λεπτά. Οι περιοχές που έχουν υποστεί ανυπολόγιστες καταστροφές είναι η Ανθούσα, ο Αγιος Στέφανος, η Παλλήνη, η Ροδόπολη, η Πεντέλη, ο Διόνυσος, η Σταμάτα, ο Βαρνάβας, το Γραμματικό, ο Μαραθώνας, το Πικέρμι, ο Γέρακας και η Δροσιά. Δραματική εικόνα άφησε πίσω της η φωτιά στην Ζάκυνθο, την Κάρυστο και τη Σκύρο.

Πηγή: Hellenic Business

Δεν υπάρχουν σχόλια: