Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

Τα κέντρα υγείας της Χαλκιδικής στα πρόθυρα νευρικής κρίσης



Την «άγονη γραμμή» της υγείας αποτελούν τα περισσότερα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία στη Χαλκιδική, καθώς λειτουργούν με μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό.

Ενα ασθενοφόρο το 24ωρο «μοιράζονται» τα Κέντρα Υγείας Μουδανιών και Αγίου Νικολάου, βάρδιες χωρίς πληρώματα γίνονται στην Κασσανδρεία, ενώ μόνο 2 φορές το μήνα υπάρχει δερματολόγος στον Αγιο Νικόλαο και το Παλαιοχώρι. Οι παραθεριστές και οι μόνιμοι κάτοικοι που χρειάζονται παιδίατρο μπορούν να εξυπηρετηθούν μέχρι το μεσημέρι σχεδόν καθημερινά, ωστόσο πιο δυσεύρετος είναι ο ορθοπεδικός που συνήθως βρίσκεται μια φορά την εβδομάδα στα περισσότερα κέντρα υγείας. «Πληγή» όμως αποτελούν και τα προβλήματα του Νοσοκομείο Πολυγύρου, αφού δε διαθέτει ούτε ένα κρεβάτι εντατικής νοσηλείας, ενώ καθυστερούν τα αποτελέσματα μικροβιολογικών εξετάσεων και αιμοληψιών εξαιτίας έλλειψης προσωπικού.

«Είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε βάρδιες χωρίς ασθενοφόρα! Αυτό συμβαίνει συχνά στο Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας, διότι τα πληρώματα δεν είναι αρκετά για να κινηθεί το ασθενοφόρο όλο το 24ωρο! Ετσι τυχαίνει να ακινητοποιείται για ολόκληρα 8ωρα και να μην μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς», ανέφερε στον «Α» ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Χαλκιδικής, Δημήτρης Καραγιάννης. Ο ίδιος εργάζεται ως δερματολόγος κάθε πρωί στο Νοσοκομείο Πολυγύρου και τα απογεύματα: Δευτέρα και Τετάρτη στο Κέντρο Υγείας Μουδανιών, Τρίτη στο ΚΥ Κασσανδρείας, ενώ Πέμπτη στα Κέντρα Υγείας Αγίου Νικολάου και Παλαιοχωρίου, εναλλάξ.

Λείπουν βασικές ειδικότητες!

Με μόνον ένα ασθενοφόρο το 24ωρο προσπαθεί να αντεπεξέλθει στα επείγοντα περιστατικά το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Μουδανιών. Το ίδιο ασθενοφόρο χρησιμοποιείται αναγκαστικά και για την εξυπηρέτηση των περιστατικών στο Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου, το οποίο δε διαθέτει πληρώματα για να καλύψει τις ανάγκες τις περιοχής ευθύνης του. Τρομερή χαρακτηρίζουν οι γιατροί την έλλειψη πληρωμάτων και στο Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας, όπου υπάρχουν συνολικά 8 πληρώματα, ωστόσο για να κινηθεί το ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση απαιτούνται 11 άτομα.

Περισσότερα στον Αγγελιοφόρο

Δεν υπάρχουν σχόλια: