Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

Νέα προσπάθεια από τον Νίμιτς για οριστική λύση στο Σκοπιανό



Ακόμη μία προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων ξεκινά σήμερα, με τους οιωνούς όμως να εξακολουθούν να μην είναι αισιόδοξοι. Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ για το θέμα Μάθιου Νίμιτς πήρε και πάλι το αεροπλάνο προκειμένου να βρεθεί σήμερα στα Σκόπια και να έχει συναντήσεις με την ηγεσία της γειτονικής χώρας για το καυτό αυτό θέμα, ενώ την Τετάρτη θα μεταβεί στην Αθήνα!

Οπως ανέφερε η κρατική τηλεόραση της ΠΓΔΜ, «το ζήτημα της ονομασίας μπορεί να επιλυθεί μέχρι το τέλος του χρόνου», υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι και οι δύο πλευρές θα επιδείξουν ευελιξία. Από τη μεριά του, ο πολύπειρος Αμερικανός διπλωμάτης δήλωσε ότι θα ζητήσει από τους διαπραγματευτές Ελλάδας και FYROM «να καταβάλουν σοβαρές προσπάθειες και να εργαστούν επίπονα. Στα Σκόπια θα ακούσω με προσοχή τις θέσεις της ηγεσίας προκειμένου να προχωρήσει η διαπραγματευτική διαδικασία ένα βήμα παραπέρα».

Η γραμματεία του ΟΗΕ εξάλλου ανακοίνωσε πως ο κ. Νίμιτς θεωρεί τη στιγμή κατάλληλη για την προώθηση του θέματος. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως η πρόοδος των διαπραγματεύσεων είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών, καθώς «υπάρχουν θέματα της περιοχής που επηρεάζουν την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή. Η διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η σχέση μεταξύ των δύο χωρών».

Να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός διπλωμάτης έχει ήδη πραγματοποιήσει προπαρασκευαστική συνάντηση με τους διαπραγματευτές τόσο της Ελλάδας Αδαμάντιο Βασιλάκη όσο και της ΠΓΔΜ Ζόραν Γιολέφσκι.

Πηγή: Hellenic Business

Δεν υπάρχουν σχόλια: