Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Οικόπεδο-φιλέτο της Εκκλησίας που προοριζόταν για νηπιαγωγείο κινδυνεύει να χαθεί.



* Αποχαρακτηρίστηκε πρόσφατα απ΄το ΥΠΕΧΩΔΕ.
* Παρέμβαση του Ιερώνυμου ζητά ο Β.Παπαγεωργόπουλος.

Αποκάλυψη της εφημερίδας "Μακεδονία":

Μία πολυώροφη οικοδομή -αντί του αναγκαίου νηπιαγωγείου, το οποίο θα έδινε “ανάσα” σε εκατοντάδες νέες οικογένειες της περιοχής- υπάρχει ο κίνδυνος να κατασκευαστεί σε οικόπεδο-φιλέτο (φωτογ.) στην παραλιακή ζώνη της Θεσσαλονίκης.

Το επίμαχο οικόπεδο, το οποίο ανήκει στην ιδιοκτησία της Εκκλησίας της Ελλάδας, απειλείται να χαθεί οριστικά, καθώς, παρότι επί σειρά ετών παρέμενε δεσμευμένο ως χώρος σχολείου, εσχάτως αποχαρακτηρίστηκε με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ(!), αφού ουδέποτε καταβλήθηκαν οι αναγκαίες αποζημιώσεις. Πρόκειται για ένα οικόπεδο συνολικής έκτασης περίπου 850 τ.μ., το οποίο περικλείεται από τη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου και τις οδούς Χατζή, Φιλοποίμενος και Χάλκης.

Ο χαρακτηρισμός του ως χώρος σχολείου συντελέστηκε το 1988, αλλά ήρθη πριν από περίπου δύο χρόνια, μετά από σχετικές δικαστικές ενέργειες της Εκκλησίας της Ελλάδας...

Ο κίνδυνος της οριστικής απώλειας ενός από τους λιγοστούς αδόμητους χώρους της περιοχής, ο οποίος μάλιστα σχεδιαζόταν να αξιοποιηθεί για την ανέγερση ενός νέου νηπιαγωγείου, έχει κινητοποιήσει τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι “θέλουμε σχολείο και όχι άλλο μπετόν”. “Είμαι κάτοικος της περιοχής και μητέρα ενός τετράχρονου παιδιού. Όταν στις αρχές της χρονιάς ενδιαφέρθηκα να εγγράψω το παιδί μου στο σχολείο, διαπίστωσα ότι από τα μόλις δύο νηπιαγωγεία που υπάρχουν στην περιοχή το πρώτο δεν δεχόταν προνήπια και το δεύτερο λειτουργούσε σε διπλοβάρδια και μάλιστα με πολυπληθή τμήματα”, αναφέρει η δικηγόρος Ρωξάνη Κωστατζίκη, σημειώνοντας ότι αναγκάστηκε τελικά να καταφύγει σε άλλες λύσεις, εκτός της δημόσιας εκπαίδευσης, πληρώνοντας τελικά για τη φοίτηση του παιδιού της το ποσό των 285 ευρώ μηνιαίως.

Μερίδα κατοίκων της περιοχής ισχυρίζονται οτι οι αντιδράσεις προέρχονται από τους ενοίκους της οικοδομής που βρίσκεται στο πίσω μέρος του οικοπέδου καθώς σε περίπτωση που χτιστεί νέο κτίριο θα χάσουν την θέα πρός την θάλασσα. Μάλιστα αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να κατασκευαστεί νηπιαγωγείο που θα έχει είσοδο σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας.

Ο Β. Παπαγεωργόπουλος ζητά παρέμβαση Ιερώνυμου

Σήμερα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού του δήμου Θεσσαλονίκης Βενιαμίν Καρακωστάνογλου αναμένεται να έχει συνάντηση για το θέμα αυτό με τον νομικό σύμβουλο της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Πριν από λίγους μήνες για την ίδια υπόθεση ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος είχε απευθύνει επιστολή προς τον αρχιεπίσκοπο, αξιώνοντας την προσωπική παρέμβαση του κ. Ιερώνυμου, ώστε να διασωθεί το επίμαχο οικόπεδο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κεντρικού δήμου, το κόστος της αποζημίωσης για την απαλλοτρίωση του συγκεκριμένου χώρου ανέρχεται σε περίπου οκτώ εκατ. ευρώ και εκφεύγει των δυνατοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πηγή: Greece-Salonika

Δεν υπάρχουν σχόλια: