Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Επιμελητήριο Χαλκιδικής - Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Ελαιοκαλλιέργειας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα «Μέθοδοι βιώσιμης διαχείρισης για την ελαιοκαλλιέργεια» διοργανώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελιάς & Υποτροπικών Φυτών Χανίων και το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας από 11 έως και 13 Νοεμβρίου 2013 στο συνεδριακό κέντρο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής στον Πολύγυρο, στα πλαίσια του έργου «Εκπαίδευση φορέων της ελαιοκομίας σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας με καινοτόμες πρακτικές ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις από την αλλαγή του κλίματος και να καλυφθούν οι απαιτήσεις της αγοράς».

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου τα θέματα που θα αναλυθούν από τους  αρμόδιους εισηγητές είναι τα εξής : Συστήματα διαχείρισης ελαιώνων, Εγκατάσταση ελαιώνα, Άρδευση της ελιάς, Λίπανση ελαιώνα, Κλάδεμα ελαιόδεντρων, Ολοκληρωμένη φυτοπροστασία ελιάς,
Επεξεργασία ελαιόκαρπου & ποιότητα ελαιολάδου, Παρασκευή επιτραπέζιων ελιών, Οργανοληπτική μέθοδος επιτραπέζιας ελιάς, Σχήματα πιστοποιημένης ποιότητας στην ελαιοκομία,  Εμπορία και προώθηση ελαιολάδου. Η εκπαίδευση θα περιλαμβάνει και πρακτική άσκηση των εκπαιδευόμενων με επιτόπιες επισκέψεις σε ελαιώνες της περιοχής.

Κατά την πρώτη ημέρα του σεμιναρίου παρευρέθησαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κος Τζιτζικώστας Απόστολος, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Χαλκιδικής κος Γιώργος Ιωάννης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης & Οικονομίας Π.Κ. Μακεδονίας κος Χρήστος Γκουντενούδης, περιφερειακοί σύμβουλοι Π.Κ.Μακεδονίας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κος Γκιλής Γεώργιος, προεδρεία Αγροτικών ενώσεων, αγροτικών συλλόγων και σωματείων της Χαλκιδικής καθώς και μεγάλος αριθμός παραγωγών και ελαιοκαλλιεργητών.


Η συμμετοχή μεγάλου αριθμού παραγωγών, καταδεικνύει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους για πληροφόρηση και συνεχή ενημέρωση στις τελευταίες εξελίξεις του τομέα δραστηριότητάς τους.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κος Γκιλής αναφερόμενος στο εκπαιδευτικό σεμινάριο για την ελαιοκαλλιέργεια τόνισε ότι ο τουρισμός και ο αγροτικός τομέας, ιδιαίτερα η καλλιέργεια της ελιάς, αποτελούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Χαλκιδικής και συνιστούν τις βασικές πηγές εισοδήματος του νομού μας.

Επισήμανε ότι το Επιμελητήριο Χαλκιδικής συνεργάζεται πάντα και είναι αρωγός σε οποιαδήποτε εξωστρεφή προσπάθεια των αγροτικών φορέων και σωματείων που έχουν σκοπό την ανάδειξη των εξαιρετικών τοπικών προϊόντων, μέσω της διοργάνωσης ημερίδων αλλά και της συμμετοχής του σε εξειδικευμένες κλαδικές εκθέσεις του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Καταλήγοντας τόνισε ότι η θεωρητική κατάρτιση των καλλιεργητών-παραγωγών στις σύγχρονες τεχνογνωσίες, σε συνδυασμό με τη πείρα τους και τους παραδοσιακούς τρόπους καλλιέργειας, θα βοηθήσει στο να παραχθούν καλύτερης ποιότητας προϊόντα, ώστε να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικά και να αποφέρουν σημαντικά οικονομικά οφέλη .    

Από το Γραφείο Τύπου του
Επιμελητηρίου Χαλκιδικής

Δεν υπάρχουν σχόλια: