Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Το παραπάτημα αδέξιου δεινόσαυρου που έμεινε στην ιστορία

Ίχνη ενός αδέξιου δεινοσαύρου που παραπάτησε και γλίστρησε στις λάσπες πριν 150 εκατομμύρια χρόνια ανακάλυψαν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στην αμερικανική Γεωλογική Εταιρεία, ο δεινόσαυρος ανήκει στα θηριόποδα (ομάδα κυρίως σαρκοφάγων δεινοσαύρων) και οι πατημασιές του, που διατηρήθηκαν μέχρι σήμερα, ανακαλύφθηκαν στην Οκλαχόμα, στα σύνορα του Κολοράντο με το Νέο Μεξικό.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακριβώς σε ποιο είδος ανήκουν οι πατημασιές, ωστόσο, όπως αναφέρουν, τα απολιθώματα «πάγωσαν» τον χρόνο.

Οι πατημασιές εντοπίστηκαν σε ένα εποχικό ρυάκι στο Κέντον.
Οι παλαιοντολόγοι που περιέγραψαν τα ίχνη για πρώτη φορά το 1980 ανέφεραν στη μελέτη τους 47 πατημασιές, όμως σήμερα μόνο 14 είναι ορατές.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ο δεινόσαυρος γλίστρησε καθώς περπατούσε στις λάσπες και εκεί κόλλησε», δήλωσε ο Seth Hammond, μεταπτυχιακός φοιτητής γεωεπιστημών στο κρατικό πανεπιστήμιο Fort Hays και επικεφαλής της μελέτης.

Μάλιστα ο Hammond αναφέρθηκε λεπτομερώς σε μια ασυνήθιστη πατημασιά, 1,6 εκατοστά βαθύτερη από τις υπόλοιπες, η οποία δείχνει ότι το ζώο έπεσε με δύναμη.

Τα θηριόποδα είναι μια ομάδα κυρίως σαρκοφάγων δεινοσαύρων στην οποία συγκαταλέγεται ο Τυραννόσαυρος Ρεξ και ο Δεινόνυχος.

Πηγή: NewPost

Δεν υπάρχουν σχόλια: