Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Επαναπατρίστηκαν δύο αρχαιότητες από το Γκετί - Τα πλήγωσαν όπως ο λόρδος Έλγιν


Ενα γουρουνάκι για τον Απόλλωνα, ένα μαύρο κατσικάκι γάλακτος για τον Διόνυσο κι ένα αρνάκι για την Αθηνά. Είναι μερικά μόνο από τα ζώα που οι κάτοικοι του Θορικού κατά τον 5ο αιώνα π.Χ. ήταν υποχρεωμένοι να θυσιάζουν στους θεούς. Υποχρεώσεις που καταγράφονταν λεπτομερώς στο 65 στίχων αρχαίο ημερολόγιο - μία από τις δύο στήλες που επεστράφησαν στην Ελλάδα από το αμερικανικό Μουσείο Γκετί καθώς αποδεδειγμένα είχαν εξαχθεί παράνομα από την Ελλάδα.

«Ο επαναπατρισμός των δύο αρχαιοτήτων έχει ουσιαστική και συμβολική σημασία. Η επιστροφή αυτή στέλνει το μήνυμα ότι δεν θα σταματήσουμε την προσπάθεια ανάκτησης κάθε μνημείου που έχει εξαχθεί παράνομα από τη χώρα μέχρι να διασφαλίσουμε την επιστροφή του και την τιμωρία αυτών που το έκλεψαν», τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος.


Βάναυσα φέρθηκαν οι αρχαιοκάπηλοι στην επιτύμβια στήλη του 5ου αι. π.Χ. - το δεύτερο αρχαίο έργο που επεστράφη - στην οποία απεικονίζονται μια κυρία καθισμένη και η δούλη της, που την κοιτάζει λυπημένη καθώς αποχωρεί για το τελευταίο ταξίδι. Με καλέμι και πριόνι αφαίρεσαν τμήματα του ακατέργαστου μαρμάρου στην πίσω όψη - όπως έκανε και ο Ελγιν με τα Γλυπτά του Παρθενώνα - για να τα μεταφέρουν ευκολότερα.

Τα δύο τμήματα της μαρμάρινης στήλης επεστράφησαν από το Μουσείο Γκετί, ένα τρίτο τμήμα βρίσκεται στο Μουσείο Κανελλοπούλου στην Πλάκα και ένα τέταρτο αγνοείται. Και παρά το γεγονός ότι η ταύτιση των θραυσμάτων είχε γίνει το 1975, χρειάστηκε να περάσουν 36 χρόνια για να μπορέσουν να «συναντηθούν» ξανά.

«Πρόκειται για μια μοναδική πηγή πληροφοριών», λέει η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΤ δρ Λίνα Μενδώνη αναφερόμενη στο αρχαίο ημερολόγιο και εξηγεί πως το απόγραφο του περιεχομένου της στήλης που είχε καταγράψει ένας λόγιος της περιοχής και είχε δημοσιευτεί από τον Ευγένιο Βάντερπουλ τη δεκαετία του '70 ήταν εκείνο που απέδειξε πως η στήλη είχε κλαπεί από τον Θορικό.

Ως κίνηση καλής θέλησης η Ελλάδα θα δανείσει στο Μουσείο Γκετί μια αρχαία ενεπίγραφη στήλη από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: