Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

"Εργαστήρι Συμβουλευτικής" στο ΕΠΑΛ Ν. Μουδανιών


Το ΕΠΑΛ Ν. Μουδανιών, σε συνεργασία με την ΕΠΑΣ Ν. Μουδανιών, το ΣΕΚ Ν.Μουδανιών, τη Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής και το ΚΕΣΥΠ Πολυγύρου, στην προσπάθειά του να ενισχύσει την εκπαιδευτική πράξη και επομένως να συμβάλει στη στήριξη των μαθητών και των μαθητριών, αποφάσισε να λειτουργήσει το “εργαστήρι συμβουλευτικής”.

Ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαιδευτική πραγματικότητα κρίνεται ότι έχει ο θεσμός της Συμβουλευτικής και του Προσανατολισμού, καθώς συμβάλλει κυρίως στην έγκαιρη προετοιμασία των νέων για ευέλικτη και επιτυχή ανταπόκριση στις κοινωνικοπολιτικές αλλαγές.

Για τον λόγο αυτό, στο ΕΠΑ.Λ Ν. Μουδανιών και στο χώρο στέγασης του πρώην ΓΡΑΣΕΠ, ξεκίνησε να λειτουργεί το “εργαστήρι συμβουλευτικής”.


Το εργαστήρι προσφέρει συμβουλευτική στήριξη με τη χρήση τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού.

Τα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού είναι σημαντικά ψυχομετρικά εργαλεία, σταθμισμένα από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, που σκοπό έχουν να βοηθήσουν στην διερεύνηση και ανάδειξη των ικανοτήτων - δεξιοτήτων των νέων.

Τα τεστ, έξι στο σύνολό τους, είναι τα εξής:

τεστ αριθμητικών ικανοτήτων: το τεστ αυτό εξετάζει την ικανότητα εκτέλεσης αριθμητικών πράξεων και λύσης μαθηματικών προβλημάτων.
τεστ μηχανικών ικανοτήτων: οι ερωτήσεις αναφέρονται σε διάφορα φυσικά φαινόμενα και καταστάσεις που συναντάμε καθημερινά στη ζωή μας
τεστ εργασιακών άξιων: στόχος αυτού του τεστ είναι να αναδειχθούν στοιχεία που θα επιθυμούσε ο ενδιαφερόμενος από το μελλοντικό του επάγγελμα.
τεστ επαγγελματικών ενδιαφερόντων: αυτό το ερωτηματολόγιο εξετάζει τα επαγγελματικά ενδιαφέροντα κάθε ατόμου.
τεστ επαγγελματικών αποφάσεων: περιλαμβάνει σκέψεις που πολλές φορές κάνουν οι νέοι σχετικά με το μελλοντικό τους επάγγελμα και τη σταδιοδρομία τους.
τεστ επαγγελματικής αυτεπάρκειας: το ερωτηματολόγιο αυτό αξιολογεί την αποτελεσματικότητα του ατόμου στο να αναλαμβάνει και να ολοκληρώνει διάφορες επαγγελματικές δραστηριότητες.

Το “ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ” θα εξυπηρετεί αρχικά κατά προτεραιότητα τους μαθητές της α’ τάξης του ΕΠΑ.Λ Ν. Μουδανιών, ώστε να τους βοηθήσει να επιλέξουν τομέα στην β’ τάξη, επιλογή ιδιαίτερα σημαντική γι’ αυτούς στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, και μετέπειτα τους μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων του ΕΠΑ.Λ

Στόχος είναι, στο μέλλον και στα πλαίσια του δυνατού, η επέκταση της παροχής συμβουλευτικής και επαγγελματικού προσανατολισμού με τη χρήση των τεστ σε όλους τους μαθητές – έφηβους του δήμου Ν. Προποντίδας.

Η συμπλήρωση των τεστ από μαθητές και μαθήτριες, η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων τους και η συμβουλευτική παρέμβαση πιστεύουμε ότι θα καταστήσουν τους νέους μας πιο ικανούς στο να αποφασίζουν κατά τρόπο αποδοτικό για τα επόμενα στάδια της ζωής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: