Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Αρεόπολη: Εορταστικές εκδηλώσεις 17ης Μαρτίου


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η επέτειος της εξέγερσης των Μανιατών εναντίον των Τούρκων και την έναρξη του αγώνα του 1821, όπου οι Μανιάτες διατράνωσαν την πίστη τους στα ιδανικά και τις παρακαταθήκες του Ελληνισμού.

Το Σάββατο, στην Αρεόπολη, ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις για την επέτειο της 17ης Μαρτίου 1821, παρουσία πλήθους πολιτών αλλά και εκλεκτών προσκεκλημένων.

Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μάνης κ.κ. Χρυσοστόμου, στον Μητροπολιτικό Ναό των Παμεγγίστων Ταξιαρχών εψάλλη η επίσημη Δοξολογία.


Στη συνέχεια στη θέση «Κοτρώνι» στην πλατεία της 17ης Μαρτίου, οι παριστάμενοι, μετά το καλωσόρισμα του Δημάρχου Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρου Ανδρεάκου, βίωσαν τον παλμό και τη ζέση των Μανιατών για την ελευθερία της πατρίδας τους. Οι μαθητές των Λυκείων της Μάνης, με στεντόρεια φωνή και ευθυτενές βλέμμα, αναβίωσαν την Ορκωμοσία των Μανιάτικων οικογενειών, σκορπώντας σε όλους ρίγη συγκίνησης.

Ο μεστός λόγος του Αν. Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων- ομιλητή της εκδήλωσης- Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου καθήλωσε και όλοι τον παρακολούθησαν με ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Οι Κρήτες από την Ασή Γωνιά, με επικεφαλής τον αγαπητό και ξεχωριστό μπάρμπα Γιάννη Φατσέα, μετέφεραν και αυτοί το μήνυμα του αγώνα. Ξεχωριστή ήταν η στιγμή , που οι δύο εγγονές του, απήγγειλαν μια μαντινάδα αφιερωμένη στον αγώνα των Μανιατών. Το ριζίτικο, δε, που τραγούδησε η αντιπροσωπεία των Κρητικών κατέγραψε για μια ακόμα φορά τους ισχυρούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς που συνδέουν τους δύο τόπους.

Όμως και οι Μοραΐτες από την Πάτρα- οι Φίλοι παλαιών όπλων- όπως επίσης και οι Μανιάτες από το Καργκέζε και την Κορσική, διατράνωσαν και αυτοί με την παρουσία τους και τα λόγια τους, ότι, το μήνυμα της 17ης Μαρτίου 1821 είναι ζωντανό μέχρι σήμερα.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων το Σάββατο ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος, απένειμε τιμητική πλακέτα στον Αν. Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

Τιμητική πλακέτα απενεμήθη και στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, ο οποίος κατάγεται από τη Μάνη. Έμφορτος συγκίνησης και υπερηφάνειας ο κος Αρχηγός ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Ανατολικής Μάνης για την τιμή.

Στην κεντρική πλατεία της Αρεόπολης μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων ακολούθησε μαθητική και στρατιωτική παρέλαση ενώ ξεχωριστή ήταν η παρουσία του μεικτού λόχου απόδοσης τιμών του ΓΕΕΘΑ και της στρατιωτικής μουσικής της ΙV ΜΠ. Ιδιαίτερη ήταν και η παρουσία της τορπιλακάτου του πολεμικού ναυτικού στις εκδηλώσεις.

Τις φετινές εκδηλώσεις της 17ης Μαρτίου τίμησαν με την παρουσία τους ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες,ο Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπος Αθανασίου , ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ιωάννης Σακελλάκος - το τριήμερο 16-18 Μαρτίου στο Γύθειο , η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Γυθείου, υπό την αιγίδα του Δήμου Ανατολικής Μάνης, πραγματοποίησαν επιστημονικό συνέδριο με θέμα : Οικονομική κρίση και Δικαιοσύνη-.

Πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι της πολιτικής, στρατιωτικής, δικαστικής εξουσίας, των τοπικών αρχών, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των παραγωγικών και συλλογικών φορέων παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις, ενώ βροντερό ήταν όπως πάντοτε το παρών των απανταχού συλλόγων της Μάνης.

Πηγή: news935

Δεν υπάρχουν σχόλια: