Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Reuters: Η Ιταλία προσπαθεί να «απελευθερωθεί» από το ΔΝΤ


Να βγάλει την Ιταλία από την επιτήρηση θέλει ο Μάριο Μόντι


Ο Μόντι διαπραγματεύεται τερματισμό της επιτήρησης που κληρονόμησε από τον Μπερλουσκόνι

Η Ιταλία του Μάριο Μόντι επιδιώκει να απαλλαγεί από την επιτήρηση του ΔΝΤ που κρίθηκε επιβεβλημένη όταν κρατούσε τα ηνία της οικονομίας η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αναφέρει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πηγές με γνώση των σχετικών συζητήσεων.

Η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με εκπροσώπους του ΔΝΤ προκειμένου να τερματιστεί η διαδικασία «επαυξημένης επιτήρησης» που έχει επιβληθεί στη Ρώμη από τον περασμένο Νοέμβριο. Το επιχείρημα των Ιταλών είναι ότι η κατάσταση της οικονομίας έχει βελτιωθεί σημαντικά από τότε.
Η κυβέρνηση Μόντι (η οποία ορκίστηκε στις 16 Νοεμβρίου) έχει ήδη περάσει από το Κοινοβούλιο μέτρα λιτότητας για την εξοικονόμηση 20 δισ. ευρώ ενώ υπό συζήτηση βρίσκονται δύο ακόμα νομοθετικά κείμενα για την προώθηση μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και την κατάργηση περιοριστικών διατάξεων στην άσκηση ελεύθερων επαγγελμάτων.

Οι αγορές έχουν πράγματι «επιβραβεύσει» το μεταρρυθμιστικό ζήλο της κυβέρνησης Μόντι μειώνοντας αισθητά τα επιτόκια δανεισμού.

Τώρα η κυβέρνηση του πρώην τραπεζίτη της Goldman Sachs διεκδικεί μια καλύτερη διαχείριση από το ΔΝΤ καθώς μάλιστα ο Μόντι έχει αναλάβει και το κρίσιμο υπουργείο Οικονομικών. Η Ιταλία ήταν η πρώτη χώρα του G7 (των επτά ισχυρότερων οικονομιών) η οποία βρέθηκε σε καθεστώς «στενής επιτήρησης» και μάλιστα μετά από αίτημα της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι. Οι ηγέτες της ευρωζώνης είχαν ασκήσει τότε εντονότατες πιέσεις στην ιταλική ηγεσία εκτιμώντας ότι η ολιγωρία στην προώθηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων προκαλούσε ραγδαία επιδείνωση των δημοσιονομικών και κίνδυνο επέκτασης της κρίσης.

Ο Μόντι συμφωνεί με τη «γερμανική» λιτότητα
Σε συνέντευξη του στην ιταλική La Repubblica ο ιταλός πρωθυπουργός δηλώνει σύμφωνος με το δημοσιονομικό σύμφωνο που προωθεί η Γερμανία και ενέκρινε σχεδόν το σύνολο των ευρωπαίων ηγετών κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η εφαρμογή του συμφώνου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η Ευρώπη στο επόμενο βήμα, την έκδοση ευρωομολόγου. Ο Μόντι διευκρινίζει ότι επ'αυτού υπάρχει προς το παρόν διχογνωμία με τη γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ.

«Η κυρία Μέρκελ κι εγώ διαφωνούμε στο ρόλο που μπορεί να έχουν σήμερα τα κοινά ομόλογα της ευρωζώνης όμως συγκλίνουμε στο ότι μετά την ολοκλήρωση του μηχανισμού δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρώπη θα μπορούσε να εξεταστεί και από τη γερμανική σκοπιά η υιοθέτηση του ευρωομολόγου» τόνισε ο Μόντι προσθέτοντας ότι τα ομόλογα αυτά «θα ενίσχυαν ακόμα περισσότερο τις οικονομίες της ευρωζώνης».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του επεσήμανε ότι παρά τις σημαντικές προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει καταβάλει η κυβέρνησή του «τα επιτόκια που ζητούν οι αγορές δεν βρίσκονται στα επιθυμητά επίπεδα» και θα πρέπει να μειωθούν ακόμα περισσότερο. Προς αυτή την κατεύθυνση, είπε, θα βοηθούσε και η συνδρομή ιταλικών τραπεζών (μέσω αγοράς ομολόγων) που θα μπορούσε να περιορίσει το κόστος δανεισμού της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: